Black Box: Κέρδη Μυτιληναίου. Ηλεκτρονικά διόδια Καραμανλή, φορτσάρει η Alpha Bank, νέα εξαγορά Ideal και το μουσείο Πειραιά

Οι αναλυτές της Citi εκτιμούν πως η Mytilineos θα καταγράψει υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας φέτος, κάτι που οφείλεται μεταξύ άλλων στο ευνοϊκό περιβάλλον για τη μεταλλουργία, με τιμές ρεκόρ για το αλουμίνιο και τα premia. Τα κόστη την ίδια στιγμή είναι κλειδωμένα σε ιδιαίτερα χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Ένας ακόμη παράγοντας που θα συμβάλει στην ενίσχυση της κερδοφορίας της εταιρείας, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, είναι η αναπτυξιακή δυναμική του τομέα Power & Gas.

Σε αντίθεση με τις έως τώρα εκτιμήσεις της αγοράς, η Citi εκτιμά ότι η Mytilineos θα ενισχυθεί σημαντικά το 2022, τόσο από την προσθήκη της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής όσο και από την αποδοτικότητα των υπαρχουσών μονάδων που μπορούν να ενισχύουν την κερδοφορία τους ακόμα και σε υψηλές τιμές αερίου. Την ίδια στιγμή οι τιμές αλουμινίου και η ζήτηση ανεβαίνουν. Και όλα αυτά, ενώ όπως πληροφορείται η στήλη, η εταιρεία δρομολογεί νέα σημαντικά deals…

---

Ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση του πακέτου κόκκινων δανείων άνευ εξασφαλίσεων Orbit η Alpha Bank συνολικής λογιστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ και οφειλόμενου υπολοίπου 2,1 δισ. ευρώ. Η συμφωνία είχε κλείσει τον περασμένο Δεκέμβριο. Η Alpha έχει ήδη συμφωνήσει την πώληση του πακέτου Sky φέτος τον Φεβρουάριο και έχει ξεκινήσει την προετοιμασία μίας σειράς συναλλαγών για την περαιτέρω εξυγίανση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικής λογιστικής αξίας μέχρι και 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό θα της επιτρέψει ταυτόχρονα με την οργανική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να επιτύχει μονοψήφιο δείκτη MEA από τα μέσα του 2022.

Η διοίκηση Ψάλτη στην Alpha Bank έχει αυξήσει τους ρυθμούς της και είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 ολοκλήρωσε 11 συναλλαγές οι οποίες πέραν της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και των εκδόσεων ομολόγων περιελάμβαναν και τα projects, Galaxy, Cosmos, Orbit, Sky, Prometheus, Aurora και Riviera. Συνολικά εντός του 2021 έκανε πωλήσεις και τιτλοποιήσεις ύψους 16 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο.

Μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2021 τα ΜΕΑ μειώθηκαν κατά 3,3 δισ. ευρώ και υποχώρησαν συνολικά στα 5,1 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της αναταξινόμησης της «περιμέτρου» των Orbit και Sky, ενόψει και της πώλησής τους, η πρώτη από τις οποίες ολοκληρώθηκε. Αλλά για να μη λέμε μόνο για κόκκινα δάνεια, ας πούμε και αυτό, γιατί είναι σημαντική επιτυχία των τραπεζών και των κυβερνητικών μέτρων που στήριξαν την εξυγίανση του κλάδου και την άνοδο της οικονομίας ευρύτερα: Το Δεκέμβριο η Alpha Bank είχε μειώσει το δείκτη των καθυστερήσεων στα δάνεια στο 6,9%. Ένα τρίμηνο νωρίτερα, ο ίδιος δείκτης ήταν στο 12,9% δηλαδή υπερδιπλάσιος…

---

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το έργο της εγκατάστασης του συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων που παραμένει ψηλά στην ατζέντα του υπουργού Υποδομών Κ. Καραμανλή και του υφυπουργού Γιώργου Καραγιάννη. Το αρμόδιο λοιπόν, υπουργείο ανέθεσε, ύστερα από διαγωνισμό, σε δικηγορικό γραφείο των Αθηνών το ρόλο της παροχής υπηρεσιών νομικού συμβούλου. Αυτό με δεδομένο ότι στόχος του υπουργείου Υποδομών είναι μέσα στη χρονιά να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός, ενώ, βάσει όλων των ενδείξεων, φαίνεται πως το μοντέλο που θα επιλεγεί θα είναι αυτό της σύμπραξης του Δημόσιου με τον Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Σήμερα καθεστώς χιλιομετρικής χρέωσης υφίσταται μόνο στον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα (Ολυμπία Οδός) και μόνο για όσους οδηγούς χρησιμοποιούν τον πομποδέκτη της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης. Σε όλους τους υπόλοιπους οδικούς άξονες ο οδηγός καταβάλει αντίτιμο που αντιστοιχεί στην απόσταση από τον έναν μετωπικό σταθμό μέχρι τον επόμενο, ανεξαρτήτως του μήκους της διανυόμενης διαδρομής. Εξαίρεση αποτελούν τα σημεία πέριξ των αστικών κέντρων όπου έχουν τοποθετηθεί πλευρικά διόδια και στους κόμβους εισόδου-εξόδου. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο έργο, μέσω ενός διαγωνισμού άνω των 400 εκατ. ευρώ, αλλά η διαδικασία ακυρώθηκε ύστερα από προσφυγή στο ΣτΕ που έγινε δεκτή.

---

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την κατασκευή του μουσείου εναλίων αρχαιοτήτων στον Πειραιά, ύστερα από την επίσημη ένταξή του στο ταμείο Ανάκαμψης. Το μουσείο θα δημιουργηθεί στη θέση του εμβληματικού βιομηχανικού κτιρίου Silo στον Πειραιά, όπου βρισκόταν η μονάδα διαμετακόμισης και αποθήκευσης σιτηρών (τύπου Silo). Μάλιστα, η προμελέτη του έργου έχει ολοκληρωθεί καθώς έχει χρηματοδοτηθεί από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, ενώ τόσο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) όσο και το Συμβούλιο Μουσείων έχουν γνωμοδοτήσει θετικά. Το χρονοδιάγραμμα του έργου για το οποίο προβλέπονται πόροι, ύψους 77,5 εκατ. ευρώ, προβλέπει την ανάθεση της σύμβασης μέχρι το τέλος του 2023, με το μουσείο να πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το έργο περιλαμβάνουν τη δημιουργία προδιαγραφών ενεργειακής απόδοσης και διοργάνωση μόνιμης έκθεσης με τους θησαυρούς των ελληνικών θαλασσών. Οι εγκαταστάσεις του μουσείου θα ξεπερνούν τα 13.000 τ.μ., τα οποία κατανέμονται σε εκθεσιακούς χώρους για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, σε χώρους για εκπαιδευτικά προγράμματα και επιστημονικές δράσεις (αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη, πολυμέσα), εργαστήρια συντήρησης, χώρους παροχής υπηρεσιών προς τους επισκέπτες (υποδοχή, βεστιάριο, πωλητήριο, αναψυκτήριο, εστιατόριο, ιατρείο) και γραφεία διοίκησης.

---

Αποφασισμένη να φέρει την Ideal Holdings στο προσκήνιο είναι η διοίκηση της εταιρείας που ανακοίνωσε προ ημερών την εξαγορά από την Astir Vitogiannis της Coleus Packaging, που δραστηριοποιείται στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής και προμηθεύει μεταλλικά πώματα σε ζυθοποιίες και εταιρείες ποτών και αναψυκτικών στην Υποσαχάρια Αφρική.  Η Αστήρ Βυτογιάννης παράγει ετησίως γύρω στα 12 δισ. πώματα, που διαθέτει σε 45 χώρες, έχοντας γύρω στους 400 πελάτες, τους οποίους εξυπηρετεί από τα εργοστάσιά της σε Αυλώνα και Καναδά και η εξαγορασθείσα διέθεσε περισσότερα από 6,2 δισεκατομμύρια πώματα το 2021 στους πελάτες της.

Οι συνέργειες είναι σημαντικές, καθώς η Αστήρ Βυτογιάννης θα διαθέτει πλέον τρεις παραγωγικές μονάδες και ενισχύει την εξαγωγική της δράση.  Ωστόσο, η Ideal ουσιαστικά λειτουργεί ως ένα πολυμετοχικό private equity που είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και ο στρατηγικός της σχεδιασμός περιλαμβάνει και άλλες εξαγορές για την ανάπτυξή της. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι η επόμενη εξαγορά είναι πολύ κοντά και θα γίνει και αυτή από θυγατρική εταιρεία ακολουθώντας το μοντέλο της Astir Vitogiannis. Και βέβαια μέχρι το τέλος της χρονιάς ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς…

---

Δεν περνάνε απαρατήρητες οι τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις της Τεχνικής Ολυμπιακής. Προκαλούν βέβαια εντύπωση, αφού δεν έχει αλλάξει κάτι τις τελευταίες μέρες. Αντιθέτως, η διοίκηση επένδυσε σε καράβια πολύ νωρίς και η αξία τους έχει πολλαπλασιαστεί και λογικά θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα χρήσης. Τα ναύλα παραμένουν υψηλά και επομένως η κίνηση ίσως να έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, την περίοδο που το κλίμα ήταν συνολικά καλό. Δεν είδαμε όμως τότε κίνηση, αλλά τώρα όπου το κλίμα στο χρηματιστήριο δεν είναι καλό.

Η εισηγμένη όμως έχει κάνει πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις ή 9 στις τελευταίες 10 και από τα 1,40 ευρώ που είχε βρεθεί λόγω της πτώσης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αγορές, ξανακοίταξε προς τα υψηλά έτους και τα 1,80 ευρώ. 

---

Ο μήνας τελειώνει αυτή την εβδομάδα και μαζί με αυτόν και το α’ τρίμηνο της χρονιάς. Ξεκινώντας από τα διαδικαστικά μετά την προσαρμογή της θερινής ώρας η συνεδρίαση της Wall Street θα συγχρονίζεται μεταξύ 16:30 και 23:00 με την ελληνική ώρα. Στις τέσσερις συνεδριάσεις που απομένουν για να ολοκληρωθεί ο «Μάρτης-Γδάρτης» δεν αποκλείεται να γίνουν και κάποιες κινήσεις window dressing καθώς ο Γενικός Δείκτης δεν έχει χάσει την επαφή του με την τιμή που είχε στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Κατά τα λοιπά σήμερα επανακάμπτουν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων με ΕΧΑΕ, Briq Properties, Byte και Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης. Αύριο η Aegean θα πραγματοποιήσει την τηλεδιάσκεψη για τα ετήσια αποτελέσματα. Την Πέμπτη θα ανακοινώσουν αποτελέσματα η Ideal και η Μοτοδυναμική. Στο τέλος της εβδομάδας θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Trastor. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων ολοκληρώνεται στις 2 Μάιου.

---

Μπορεί ο Μάρτιος να είχε χιόνια, βροχές και κρύα στην Ελλάδα, στην γειτονική Αλβανία ωστόσο χαρακτηρίζεται από μεγάλη ανομβρία με αποτέλεσμα την πολύ χαμηλή υδροηλεκτρική παραγωγή. Το κρύο εκτός από την αύξηση της κατανάλωσης δεν αφήνει το χιόνι να λιώσει με αποτέλεσμα η στάθμη από τους ταμιευτήρες να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να λειτουργούν τα 2 από τα 5 υδροηλεκτρικά εργοστάσια της χώρας.

Η περασμένη Δευτέρα ανακηρύχθηκε εθνική εορτή για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας με την κυβέρνηση να κάνει συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων και μείωση της κατανάλωσης όπου είναι δυνατό. Σε άλλα σχετικά νέα η Αλβανία προχωράει σε διαγωνισμό για την δημοπρασία αδειών παραγωγής αιολικής ενέργειας (από 10 έως75MW) με ταρίφα για 15 χρόνια. Ο διαγωνισμός λήγει τον Μάιο του 2023 ενώ η πρώτη φάση της προεπιλογής είναι τον Αύγουστο του 2022. Η Αλβανία δεν έχει ούτε ένα εγκατεστημένο αιολικό πάρκο.

---

Μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα τον Ιανουάριο (+6,4%) ο Φεβρουάριος υποχώρησε το -4% σε ότι αφορά την διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο Λιμάνι του Πειραιά για τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ. Κατά τον Φεβρουάριο διακινήθηκαν 349,3 χιλ. εμπορευματοκιβώτια ενώ στο δίμηνο η κίνηση έφθασε τα 736,2 χιλιάδες. Το δίμηνο είναι θετικό κατά 1% σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

---

Για όσους αναρωτιούνται γιατί στον ΟΠΑΠ πληρώνεται πρώτα η επιστροφή κεφαλαίου των 90 λεπτών (4 Αυγούστου) και μετά το τακτικό μέρισμα (40 λεπτά στις 8 Αυγούστου) παρότι προηγείται στην ημερομηνία αποκοπής το τακτικό μέρισμα (18 Ιουλίου) η απάντηση βρίσκεται στο πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος. Το πρόγραμμα έχει ισχύ έως το 2023 και άρα θα πρέπει να υπολογιστεί πρώτα η μεσοσταθμική τιμή (VWAP) της έκδοσης των νέων μετοχών για όσους μετόχους επιλέξουν να πάρουν στα χέρια τους μετοχές αντί για μετρητά.

Στο scrip dividend συμμετέχει η χρηματοροή που αφορά την τακτική διανομή του μερίσματος ή το προμέρισμα. Οι επιστροφές κεφαλαίου δεν μετατρέπονται σε μετοχές αφού επί της ουσίας η επανεπένδυση του μερίσματος είναι αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

---

Αν κάτι έχει πραγματικά αλλάξει στην χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια αυτό είναι η διευκόλυνση του πολίτη μέσω της ψηφιοποίησης με τον υπουργό Επικρατείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη να θεωρείται ένας από τους πλέον αποτελεσματικούς υπουργούς των τελευταίων ετών.

Το gov.gr είχε γενέθλια στις 21 Μαρτίου κλείνοντας δύο χρόνια λειτουργίας και τα νούμερα πραγματικά εντυπωσιάζουν: Η αρχή έγινε με την ενσωμάτωση 501 ψηφιακών υπηρεσιών και πρόσθεσε την ψηφιακή έκδοση υπεύθυνης δήλωσης και εξουσιοδότησης, λύνοντας τα χέρια σε κάθε πολίτη, μειώνοντας παράλληλα την γραφειοκρατία και την κοσμοσυρροή σε ΚΕΠ και αστυνομικά τμήματα.

Πλέον το gov.gr παρέχει 1.370 ψηφιακές υπηρεσίες και σχεδόν το 80% του ελληνικού πληθυσμού το έχει χρησιμοποιήσει και μιλώντας με απόλυτα νούμερα 7.936.034 διαφορετικοί πολίτες το έχουν χρησιμοποιήσει εκδίδοντας ένα τουλάχιστον έγγραφο ή υποβάλλοντας μια ηλεκτρονική δήλωση.

Συνεχίζοντας, έχουν εκδοθεί 6.285.764 υπεύθυνες δηλώσεις και 2.189.684 εξουσιοδοτήσεις, 159.346.146 έγγραφα ή δηλώσεις έχουν εκδοθεί – υποβληθεί ηλεκτρονικά, 3.195.589 πολίτες έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση και πάνω από το 42% των συνταγών και των παραπεμπτικών εκδίδεται άυλα. Αν η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα είναι ζητούμενο για πολίτες και επιχειρήσεις, αδιαμφισβήτητα το gov.gr είναι το πλέον απτό και λαμπρό παράδειγμα.

---

Σύσταση «overweight» στις ελληνικές μετοχές διατηρεί η HSBC με τον τουρισμό να αποτελεί βασικό μακροοικονομικό μοχλό της οικονομίας. Το πρώτο μέρος της περυσινής σεζόν για τον τουριστικό κλάδο κινήθηκε σε ήπια επίπεδα, αλλά επανήλθε δυναμικά από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο.

Ο στόχος της κυβέρνησης να επιστρέψει ο τουρισμός σε επίπεδα πάνω από το ήμισυ των επιπέδων του 2019 επετεύχθη. Εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δει μια πολύ ισχυρή τουριστική σεζόν φέτος με το πρώτο μισό της τουριστικής περιόδου να έχει ισχυρές δυνατότητες. Η απώλεια Ρώσων τουριστών είναι απίθανο να προκαλέσει σημαντική επίπτωση.

Οι κορυφαίες επιλογές της ΗSBC είναι η μετοχή του ΟΠΑΠ και της Eurobank. Προτείνει «αγορά» και τιμή-στόχο στα 16,50 ευρώ για τον ΟΠΑΠ και αντίστοιχη σύσταση με τιμή-στόχο τα 1,45 ευρώ για τη Eurobank.

O οίκος βλέπει ισχυρή ανάπτυξη των εσόδων στον ΟΠΑΠ φέτος και περιθώρια EBITDA τα οποία θα μειωθούν, αλλά θα παραμείνουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Για την Eurobank, η HSBC είναι θετική λόγω της σημαντικής προόδου στην εξυγίανση του ισολογισμού, της βελτίωσης του κόστους ρίσκου και της κερδοφορίας όπως και της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης στο μέλλον χάρη στα προγράμματα της ΕΕ. Θεωρεί την αποτίμηση της χαμηλή καθώς η μετοχή της διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV για το 2022 στις 0,63 φορές και η αποτίμηση δεν αποτυπώνει τον ισχυρό δείκτη απόδοσης 10% για φέτος όπως και τη δυνατότητα να ξεκινήσει τη διανομή μερισμάτων το 2023.

---

Η μεγάλη αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές αγροτικών προϊόντων, σαν συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, και η επισιτιστική κρίση που πολλοί φοβούνται πως θα ακολουθήσει, μας έχουν απασχολήσει πάρα πολύ τις τελευταίες εβδομάδες. Είτε αναφερόμαστε στα προβλήματα με τα λιπάσματα, είτε στην δυσκολία εξασφάλισης φορτίων σιταριού, αυτά τα θέματα είναι στην ημερήσια διάταξη. Συνέπεια αυτής της ανώμαλης κατάστασης είναι η συνειδητοποίηση, του ότι πολλές χώρες θα εντείνουν στο εγγύς μέλλον τις προσπάθειές τους να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων.

Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να το πετύχουν, η αύξηση της αγροτικής παραγωγής τους. Απ’ ότι φαίνεται, τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν ήδη αρχίσει να προεξοφλούν αυτή την προοπτική. Αυτό τουλάχιστον μπορούμε να συμπεράνουμε από την συμπεριφορά ορισμένων μεγάλων εταιρειών που παράγουν τα απαραίτητα μηχανήματα, τρακτέρ, θεριστικές μηχανές και  διάφορα άλλα συναφή. Κορυφαία από όλες η αμερικανική Deere (DE NYSE), η οποία σημειώνει ιστορικά υψηλές τιμές, ευρισκόμενη κοντά στα 430 δολάρια.

Από την στιγμή της ρωσικής εισβολής, η μετοχή σημειώνει άνοδο της τάξης του 25%. Είναι η μεγαλύτερη, από τις εισηγμένες σε χρηματιστήριο, εταιρεία του χώρου και είναι λογικό να προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών που πιστεύουν πως εταιρείες σαν  και αυτήν θα ωφεληθούν πολύ τα επόμενα χρόνια από την εκτιμώμενη στροφή προς τις εντατικότερες αγροτικές καλλιέργειες.

Την μεγάλη αμερικανική εταιρεία, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία έχει φθάσει στα 130 δισεκατομμύρια δολάρια, βοηθά ίσως και το γεγονός πως έχει ήδη αρχίσει τις πωλήσεις του απόλυτα αυτόνομου τρακτέρ της, στο οποίο είχαμε ρίξει μία γρήγορη ματιά πριν λίγο καιρό στο Liberal Markets. Φυσικά η Deere δεν είναι η μόνη εταιρεία που φτιάχνει αγροτικά μηχανήματα, στο χρηματιστήριο υπάρχουν και άλλες, αρκετά μικρότερες βέβαια, όπως η AGCO (AGCO NYSE) και η CNHI (CNHI NYSE).

Οι μετοχές τους δεν βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και οι χρηματιστηριακές τους αποτιμήσεις είναι πολύ χαμηλότερες και λιγότερο απαιτητικές από της Deere. Έχουν ανεβεί και αυτές μετά την έναρξη του πολέμου, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό από την μεγάλη ανταγωνίστριά τους.

Αν η λήξη του πολέμου καθυστερήσει ακόμα περισσότερο και παγιωθεί η αντίληψη των επενδυτών πως αρκετές χώρες θα στραφούν προς την ενίσχυση της αγροτικής τους παραγωγής, αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν και αυτές την ηγέτιδα εταιρεία.

---

Εάν σκοπεύατε να επενδύσετε στα ηφαιστειακά ομόλογα του Ελ Σαλβαδόρ, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως προγραμματισμένη προσφορά ομολόγων bitcoin αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μεταβλήθηκε μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, λόγω των δυσμενών συνθηκών της αγοράς, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αλεχάντρο Ζελάγια. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει μεταξύ 15 και 20 Μαρτίου, αλλά ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και ο αντίκτυπός του στην τιμή του bitcoin ανάγκασαν την κυβέρνηση να αλλάξει την ημερομηνία.

«Νομίζω ότι δεν είναι η ώρα. Υπάρχει έντονη ανησυχία στις αγορές», είπε ο Zelaya, προσθέτοντας ότι προτιμά η έκδοση να γίνει μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου. Το Νοέμβριο του 2021, ο Πρόεδρος Nayib Bukele ανακοίνωσε σχέδια για την οικοδόμηση μιας «Πόλης του Bitcoin» που χρηματοδοτείται από την πώληση των ομολόγων, τα οποία έχουν ετήσιο κουπόνι 6,5%. Τα μισά κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη συσσώρευση bitcoin (BTC), με τα υπόλοιπα να προορίζονται για υποδομές και εξόρυξη bitcoin που τροφοδοτούνται από γεωθερμική ενέργεια. Το ομόλογο δεν θα εκδοθεί από την κυβέρνηση, αλλά από την κρατική εταιρεία θερμικής ενέργειας La Geo. Θα έχει μια κυρίαρχη εγγύηση που παρέχεται από το κράτος του  Ελ Σαλβαδόρ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.