7ος χρόνος, ημέρα 2061η
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

Black Box: Η υπόθεση της Ελλάκτωρ δεν θα κλείσει τόσο γρήγορα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

H υπόθεση της Ελλάκτωρ δεν είναι τόσο απλή για να τελειώσει τόσο γρήγορα. Και δεν μιλάμε για την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης που θα γίνει κανονικά σήμερα στις 11 το πρωί μετά την απόσυρση των ασφαλιστικών μέτρων από την Invesco, αλλά και για την ουσία της που είναι η επίδραση ενός deal από τους Ολλανδούς στον ανταγωνισμό, με την πλευρά της Reggeborgh ωστόσο να επιχειρηματολογεί πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ελλάδα, πάντως, έχει εκκινήσει κανονιστική παρέμβαση με βάση το άρθρο 11 του Ν. 3959/2011 και αυτή αναμένεται να διαρκέσει μήνες, ενώ το θέμα παρακολουθεί στενά και η DG Comp. 

Οι επιχειρηματίες Μπάκος και Καϋμενάκης αποφάσισαν νωρίς σήμερα να κάνουν ένα βήμα πίσω, αποσύροντας τα ασφαλιστικά μέτρα για την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης, και το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ υπό τον Σάκη Καλλιτσάντση, αποφάσισε επίσης να θέσει μετ' επιτάσεως το θέμα της υλοποίησης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου όπως είχε προτείνει ήδη από τον Ιανουάριο. 

Ωστόσο η απόφαση τους, μαθαίνουμε, δεν σχετίζεται με τη διαρροή που έγινε από την πλευρά της Reggeborgh σχεδόν δώδεκα ώρες πριν το δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία η DG Comp έκλεισε τον φάκελο των καταγγελιών που είχε κάνει μέτοχος της Ελλάκτωρ για νόθευση του ανταγωνισμού εφόσον οι Ολλανδοί αποκτήσουν πλειοψηφία στην εταιρεία, έχοντας ταυτόχρονα υπό τον έλεγχό τους ποσοστό άνω του 30% και στον άλλο μεγάλο κατασκευαστικό όμιλος της χώρας. 

Η υπόθεση της ενδεχόμενης (ή μη) παραβίασης του ανταγωνισμού δεν έχει ανοίξει επί της ουσίας στις Βρυξέλλες όπου υποβλήθηκε καταγγελία από μέτοχο, αλλά σε αυτή τη φάση ο έλεγχος διενεργείται στην Ελλάδα. H DG Comp παρακολουθεί τον φάκελο, αλλά δεν έχει επαρκή στοιχεία για να αποφανθεί -πολύ δε μάλλον σήμερα που ήταν προγραμματισμένη η Γ.Σ-  οπότε είναι λανθασμένη η ερμηνεία ότι εκείνη άναψε το πράσινο φως για την πραγματοποίηση ή μη της Γενικής Συνέλευσης, η οποία εξάλλου είναι ευθύνη των μετόχων. 

---

Νωρίτερα το Black Box έγραφε: Πόλεμος στα χαρακώματα της Ελλάκτωρ

Μάχες χαρακωμάτων με το ρολόι να μετράει αντίστροφα τις ώρες πριν την σημερινή κρίσιμη Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ - που τελικά δεν ξέρουμε αν θα γίνει- διεξάγονται από τους επίδοξους διεκδικητές της κατασκευαστικής εταιρείας.

Με το σφυράκι του σημερινού δικαστηρίου που θα δικάσει τα ασφαλιστικά μέτρα της πλευράς Μπάκου-Καϋμενάκη, να χτυπά στις 9 το πρωί, ήδη από χθες το βράδυ στην αγορά διοχετεύονταν πληροφορίες εν είδει φημολογίας από την πλευρά των Ολλανδών, ότι η DG Comp έχει αποφασίσει να κλείσει τον φάκελο των καταγγελιών που έχουν φτάσει στις ευρωπαϊκές αρχές και μιλούν για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού εφόσον η Reggeborgh αποκτήσει τον έλεγχο και επιβάλει νέα διοίκηση στην Ελλάκτωρ.

Η απόφαση του σημερινού δικαστηρίου είναι κρίσιμη. Αν κάνει δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα της Invesco που ζητά πάγωμα κάθε ενέργειας μέχρι να αποφανθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού στα περί συγκέντρωση κλάδου, αυτό σημαίνει πως η σημερινή Γ.Σ, παίρνει νέα αναβολή. Αντιθέτως αν τα απορρίψει, η Γενική Συνέλευση θα διεξαχθεί κανονικά.

Εδώ αρχίζουν τα «παράξενα». Υφίσταται πράγματι απόφαση της DG Comp να κλείσει τον φάκελο των καταγγελιών που υπέβαλε μέτοχος της Ελλάκτωρ και υποστηρικτής της σημερινής διοίκησης Καλλιτσάντση; Εκπρόσωποι των Ολλανδών έχουν λόγους να θεωρούν βάσιμη την εν λόγω πληροφορία, παρότι δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Υπάρχει, όμως, και η πλευρά, των εφοπλιστών που όχι μόνο αμφισβητούν την εγκυρότητά της διαρροής, αλλά διατυπώνουν εύλογα το ερώτημα αν αυτή έγινε μόλις 12 ώρες πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων ώστε να επηρεάσει την κρίση του σημερινού δικαστηρίου.

Δύσκολα πράγματα... Αλλά και πάλι, αν το Δικαστήριο ακολουθήσει το γράμμα του νόμου στα ασφαλιστικά μέτρα, τίποτα δεν το εμποδίζει να περιμένει την απόφαση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού. 

----

Εκτός τόπου και χρόνου η Google στην Ελλάδα. Τις τελευταίες 4 εβδομάδες υπάρχουν χιλιάδες σοβαρά κρούσματα διαφημίσεων απαράδεκτου περιεχομένου με τα οποία τροφοδοτεί η Google τα sites, με τα οποία συνεργάζεται. Κάπως έτσι, έχει γεμίσει το διαδίκτυο στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες με διαφημίσεις με χυδαία σεξουαλικά υπονοούμενα, ανδρικά και γυναικεία γυμνά με χυδαίο τρόπο. Πολλοί «μεγάλοι» αλλά και «μικροί» εκδότες βρίσκονται εν εξάλλω καταστάσει, καθώς η μάνατζερ του τοπικού γραφείου και άμεσος ανταγωνιστής των εκδοτών στην «πίτα» της διαφήμισης, είναι εξαφανισμένη, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά με τη στάση της και ανοίγοντας τη συζήτηση για θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού.

----

Όρους που διασφαλίζουν την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την Davidson Kempner και, παράλληλα, επιτρέπουν στην Alpha Bank να προσδοκά επιπλέον έσοδα στο μέλλον περιέχει το project πώλησης της Cepal η οποία πάει πακέτο με την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 10,8 δισ. ευρώ. Η αμερικάνικη εταιρεία έχει αναδειχθεί ως προτιμητέος  πλειοδότης για το παραπάνω project. Μάλιστα φαίνεται ότι είναι θέμα ημερών η υπογραφή της οριστικής συμφωνίας, «μετρ» της οποίας είναι ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Βασ. Ψάλτης.
Για να φύγουμε όμως από τον κόσμο της υψηλής ραπτικής και να πάμε στον πιο «πεζό» της τραπεζικής,  ο επικεφαλής της Τράπεζας φαινεται να κλειδώνει οριστικά την συμφωνια εξαγοράς της Cepal  (για το οποίο η αγορά βλέπει να κυμαίνεται στα 250 με 300 εκατ.ευρώ),  βαζοντας παραλληλα την τραπεζα στην ιδανικη θέση για νέες δουλειές με τον στρατηγικο της εταίρο.  Για να γίνει αυτό η Cepal αγόρασε τη σύμβαση για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων της Τράπεζας με δάνειο που χορήγησε η ίδια η Alpha Bank. Το ενδοομιλικό δάνειο, εξάμηνης διάρκειας, δίνει στην D.K την ευελιξία να αποφασίσει εάν, αποκτώντας τη Cepal, θα το αποπληρώσει εφόσον το επιθυμεί ή θα το αναλάβει, συμφωνώντας ενδεχομένως και νέους όρους, δίνοντας έτσι και ένα πρόσθετο έσοδο από τόκους στην Τράπεζα.

----

Καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω αγορών ομολόγων; Και όμως... δεν είμαστε πολύ μακριά από τη στιγμή που οι εισηγήσεις των κορυφαίων υπεύθυνων χάραξης πολιτικής που καλούν εδώ και καιρό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει υπόψιν της τον κίνδυνο για το κλίμα κατά την αγορά περιουσιακών στοιχείων ή την αποδοχή τους ως εγγύηση, θα μετουσιωθούν σε δράση. Η ΕΚΤ προχωρά σε σύσταση «πράσινης» ομάδας 10 αξιωματούχων, η οποία θα αναφέρεται απευθείας στη Lagarde, με στόχο να καθορίζει την ημερήσια διάταξη της Κεντρικής τράπεζας για θέματα που σχετίζονται με το κλίμα. Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα επενδυθούν 20,8 δισ. σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο πράσινων ομολόγων που θα διαχειρίζεται η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

«Η αλλαγή του κλίματος μπορεί να δημιουργήσει βραχυπρόθεσμη αστάθεια στην παραγωγή και τον πληθωρισμό μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων, και εάν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό», δήλωσε η Lagarde αιτιολογώντας γιατί τα πράσινα ομόλογα θα αρχίσουν να γίνονται το αγαπημένο asset της ΕΚΤ. Έσω έτοιμοι λοιπόν...

----

Αν η σημερινή Τετάρτη κλείσει θετικά θα είναι η 15η συνεχόμενη χωρίς απώλειες για τον Γενικό Δείκτη. Από σήμερα ωστόσο οι χρηματιστηριακές θα γίνουν πιο «ευαίσθητες» με τα χρεωστικά τους και τα διήμερα ανοίγματα ενόψει του τέλους Ιανουαρίου.

----

Με το δεξί η Interlife στο ντεμπούτο της στο ΧΑ. Με βάση το χθεσινό κλείσιμο διαπραγματεύεται στο 0,83 της καθαρής θέσης του 2019.

----

Πρώτο σε απόδοση σε όλο τον κόσμο το Χρηματιστήριο της Νιγηρίας με 18% από την αρχή του έτους. Και με το τοπικό νόμισμα να κρατιέται συμπαθητικά. Ήρθε η ώρα της Αφρικής; Η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση παγκοσμίως οριακά πάνω από τους Αργεντινούς με απώλειες κοντά στο 5,5% από την αρχή του 2021.

----

Η Coca Cola ΗΒC πραγματοποιεί το 25% του συνολικού τζίρου της Frigoglass. Η συμφωνία συνεργασίας ανανεώθηκε έως το 2025.

----

Δύσκολες ώρες για την Δούρος. Η εταιρεία που δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο ενδυμάτων καταγράφει πτώση του τζίρου της έως και 41% συγκριτικά με το 2019. Η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά πως θα υπάρχει σημαντική επίπτωση στα αποτελέσματα του 2020, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα. Στην προσπάθειά της να μετριάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και να είναι έτοιμη για ενδεχόμενες νέες κρίσης, όπως μαθαίνουμε η διοίκηση επενδύσει συστηματικά στο κανάλι του ηλεκτρονικού εμπορίου. Το νέο eshop της εταιρείας καταγράφει θετική ανταπόκρισης από τους καταναλωτές, ενώ τρέχει και πρόγραμμα σημαντικού περιορισμού του λειτουργικού κόστους της εταιρείας. Στόχος της εισηγμένης είναι η εξοικονόμηση πόρων για να ενισχυθεί η ρευστότητά της.

----

Καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω  αγορών ομολόγων;  Και όμως...δεν είμαστε πολύ μακριά από τη στιγμή που οι εισηγήσεις των κορυφαίων υπεύθυνων χάραξης πολιτικής που  καλούν εδώ και καιρό την  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει υπόψιν της τον κίνδυνο για το κλίμα κατά την αγορά περιουσιακών στοιχείων ή την αποδοχή τους ως εγγύηση, θα μετουσιωθούν σε δράση. Την Δευτέρα ανακοινώθηκε η σύσταση της «πράσινης»  ομάδας 10 αξιωματούχων της ΕΚΤ, η οποία θα αναφέρεται  απευθείας στη Lagarde, με στόχο να  καθορίζει την ημερήσια διάταξη της Κεντρικής τράπεζας για θέματα που σχετίζονται με το κλίμα. Θα επενδυθούν πέριξ των 20,8 δισ.  –πρόκειται για κεφάλαια που καταβάλλονται από χώρες της ζώνης του ευρώ, αποθεματικά και προβλέψεις- σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο πράσινων ομολόγων που  θα διαχειρίζεται η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Έσω έτοιμοι λοιπόν...

---

Τα ίδια κεφάλαια της ΕΛΓΕΚΑ βρίσκονταν κάτω από το 50%, κάτι που έχει επισημαίνει και ο ορκωτός ελεγκτής. Η εταιρεία απάντησε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 6,9 εκατ. ευρώ, η οποία καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον μεγαλομέτοχο. Μαθαίνουμε, πως η διοίκηση της εισηγμένης συνεχίζει το πλάνο ανάπτυξης με νέες εμπορικές συνεργασίες σε Ελλάδα και Ρουμανία. Ένας ακόμη κλάδος που η εισηγμένη δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, είναι αυτός της εκμετάλλευσης των ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία της.

----

Μία ακόμη εισηγμένη που το «ρίχνει» στην αξιοποίηση των ακινήτων της, όπως πληροφορείται η στήλη, είναι η Μουζάκης. Η εταιρεία καλύπτει το 95% της ελληνικής αγοράς στα προϊόντα οικιακής κατανάλωσης και το 75% της βιομηχανικής κατανάλωσης σε κλωστικά προϊόντα. Ωστόσο, τα δάνεια έχουν πάρει φωτιά. Η εταιρεία έχει προσημειώσεις ακινήτων συνολικού ποσού 20,1 εκατ. ευρώ. Κάτι που οδηγεί τη διοίκηση όπως μαθαίνουμε στην πλήρη αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου real estate που διαθέτει. Ο στόχος; Τα ακίνητα να αξιοποιηθούν αφού ενοικιαστούν και να χαρακτηριστούν ως επενδυτικά ακίνητα, για να μπουν στο μάτι των επενδυτών. Με την πανδημία του κορονοϊού να έχει επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, στόχος της διοίκησης είναι η διατήρηση του πελατολογίου της εισηγμένης.

----

H πολύπαθη Folli Follie έβαλε ενοικιαστήριο σε ακίνητά της. Mέρος της έδρας της εταιρείας βγαίνει στο σφυρί, ενώ ανάλογες κινήσεις γίνονται σε Κολωνάκι, Βουλιαγμένη και Σαντορίνη. Άλλωστε αυτές οι κινήσεις, εκτιμά η διοίκηση Σάμιου, θα προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον και εντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ομίλου. Τα 13 εκατ. ευρώ της ενδιάμεσης συμφωνίας δίνουν την απαραίτητη ρευστότητα στην εταιρεία, η οποία θέλει να την ενίσχυση περαιτέρω. Ο λόγος; Τα λεφτά επαρκούν έως ότου να βγει η απόφαση επί της αίτησης εξυγίανσης που έχει κατατεθεί στο αρμόδιο δικαστήριο.

----

Σε αναδιάρθρωση των δανείων για τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης προχωρά η Νάκας. Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι να αυξήσει τα ταμειακά διαθέσιμα και τη ρευστότητα, ενώ η εισηγμένη τροποποίησε και τους όρους του ομολογιακού δανείου που έχει λάβει. Ο κορονοϊός κράτησε κλειστά όλα τα μαγαζιά της εισηγμένης, ωστόσο επενδύθηκαν σημαντικά ποσά στο eshop της εταιρείας. Όπως ενημερώνεται η στήλη τα αποτελέσματα ήταν ιδιαιτέρως θετικά, με τον τζίρο να πέφτει σημαντικά, αλλά ταυτόχρονα οι ηλεκτρονικές πωλήσεις της Νάκας να καταγράφουν σημαντική άνοδο.