Black Box: Η παντοκρατορία της Goldman Sachs στην Ελλάδα

«Πρωταθλήτρια» θα έπρεπε να ανακηρυχθεί, (αν υπήρχε σχετικός διαγωνισμός) η Goldman Sachs,  μεταξύ των υπολοίπων επενδυτικών τραπεζών για τις δουλειές που έχει πάρει στην ελληνική  αγορά.  Όποια (σχεδόν) πέτρα και αν σηκώσεις, είτε αυτή ανήκει στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα θα την βρεις την Goldman από κάτω. Έχουμε λοιπόν και λέμε (η απαρίθμηση είναι τυχαία και όχι ανάλογα με το μέγεθος της δουλειάς και σίγουρα δεν είναι εξαντλητική γιατί όλο και κάτι θα μας έχει ξεφύγει) στην πώληση της πολύπαθης Εθνικής Ασφαλιστικής η GS έχει αναλάβει σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Στην  Πειραιώς έχει αναλάβει επίσης σύμβουλος για την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τραπέζης.

Εκτός τραπεζικού τομέα τώρα, στην πολύκροτη υπόθεση του Ελλάκτωρα, θα την συναντήσουμε στο πλευρό του ολλανδικού fund της Reggeborgh Invest.

Στον Δημόσιο τομέα η Goldman Sachs είναι, μεταξύ άλλων, σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομικών για τα Κόκκινα Δάνεια και το σχέδιο Ηρακλής, και σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου για θέματα στρατηγικής και ιδιωτικοποιήσεων με αναφορές στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επίσης έχει εμπλακεί στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ.

Και επειδή πίσω από κάθε επιτυχημένη τράπεζα βρίσκεται ένας ικανός τραπεζίτης έτσι και στην περίπτωση της εκτεταμένης παρουσίας της Goldman στην Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο έχει παίξει ο κ. Χάρης Ηλιάδης. Από το γραφείο του στο Λονδίνο μπορεί να «σκοράρει» εντυπωσιακά την τελευταία περίοδο, όμως είναι «παλιά καραβάνα» καθώς  κατέχει τη θέση του  partner & managing director της Goldman Sachs για την Ελλάδα από το 2010.

----

Την οικονομική τρομολαγνεία ορισμένων διεθνών μέσων ενημέρωσης για την Ελλάδα την έχουμε ζήσει επί σειρά ετών, αλλά πάνω που είχαμε ησυχάσει και αναθαρρήσει, να σου πάλι τα δημοσιεύματα που προκαλούν ταραχή, όχι τόσο στο εσωτερικό, όσο στις ευαίσθητες κεραίες των ξένων επενδυτών. «Οι ελληνικές τράπεζες προκαλούν νέες ανησυχίες» λέει το δημοσίευμα της γερμανικής  Handelsblatt, η οποία αξιοποιεί τις προειδοποιήσεις του Γιάννη Στουρνάρα για τη νέα γενιά κόκκινων δανείων, ώστε να ισχυριστεί ότι η πανδημία θα δημιουργήσει μεγάλες απώλειες στα βιβλία των ελληνικών τραπεζών. Κι όλα αυτά, όταν, το τραπεζικό σύστημα έχει ήδη ξεκινήσει επαφές για να προετοιμάσει το έδαφος υλοποίησης αυξήσεων κεφαλαίου υπό συνθήκες πολύ καλύτερες σε σχέση με το παρελθόν.
----

Οι Big Four στη χώρα μας έχουν πάρει θέση στην σκακιέρα του ανταγωνισμού μεταξύ των συμβουλευτικών υπηρεσιών. Μαθαίνουμε, πως Ernst & Young, PwC, Deloitte και KPMG αναμένεται να προβούν σε μπαράζ επενδύσεων στα τμήματα τεχνολογίας και ψηφιακής εταιρικής διακυβέρνησης. Την αρχή έκανε μια άλλη μεγάλη συμβουλευτική εταιρία, η Grant Thornton,  με την ενίσχυση του τμήματος τεχνολογίας της, μέσω της πρόσληψης 100 εργαζομένων. Ακολούθησε η Ernst & Young με την εξαγορά του συμβουλευτικού τμήματος της  Convert Group που εξειδικεύεται σε τεχνολογικές λύσεις. Θα ακολουθήσουν ενέργειες, που θα ανακοινωθούν επίσημα το προσεχές διάστημα, από τις Deloitte, PwC και την ΚPMG. H αγορά αναπτύσσεται και οι παίκτες θα τα δώσουν όλα το 2021 για να αποκτήσουν μερίδιο στην tech αγορά που θα κυριαρχήσει στις αγορές, όπως εκτιμούν οι Big Four, την επόμενη –τουλάχιστον- δεκαετία.

----
Δύο συναντήσεις έγιναν στο υπουργείο Ανάπτυξης, παρουσία στελεχών της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για το project της Shelman, όπως μαθαίνει η στήλη.  Υπενθυμίζεται πως είχε εκφραστεί ενδιαφέρον της EPS Wood για εξαγορά του θρυλικού εργοστασίου στη Ροδόπη. Στο τραπέζι των συναντήσεων έπεσε η χρηματοδότηση του project ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι όροι των τραπεζών για τη χρηματοδότηση του project ήταν να αγοραστεί το ακίνητο από τoν ενδιαφερόμενο. Κάτι που δεν έχει υλοποιηθεί και έτσι το κυοφορούμενο deal, οδηγείται σε …ναυάγιο. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον της EPS Wood δεν πληρούσε βασικές προϋποθέσεις, καθώς  η εταιρεία φαίνεται να μην έχει την επαρκή ρευστότητα για να στηρίξει το project . Όλα δείχνουν πως η αναβίωση του ιστορικού εργοστασίου θα γίνει πραγματικότητα, μόνο αν εκφραστεί σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα…
----
Ευρύτερες ανακατατάξεις αναμένονται το 2021 στον κλάδο των supermarkets. Πηγές της αγοράς που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις λένε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για νέο κύκλο εξαγορών στον κλάδο. Μία από τις εταιρείες που ακούγεται έντονα πως είναι ανοιχτή σε εξαγορές είναι η Μασούτης, η οποία αναμένεται το προσεχές διάστημα να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2020. Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας στο Liberal το 2021 , το 2020 κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κοντά στο 10% ενώ ανέπτυξε το μερίδιο αγοράς της στην Αττική.---

Μετά το “ξεκλείδωμα” του έργου της υλοποίησης του βόρειου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε65, στο υπουργείο Υποδομών ανεβάζουν ταχύτητες όσον αφορά τη δημοπράτηση ενός έργου ανάσα, πρωτίστως για τη Βορειοανατολική Αττική. Αναφερόμαστε στην επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέχρι την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, έργο μήκους 3,8 χλμ. με προϋπολογισμό 434 εκατ. ευρώ. Στο αρμόδιο υπουργείο επιταχύνουν τις μελέτες του project, ώστε αυτό να δημοπρατηθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

----

Διευθυντή αναζητεί το Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”. Η “αγγελία” του φορέα απευθύνεται σε υψηλής ειδίκευσης επιστημονικό προσωπικό, το οποίο δύναται να θέσει υποψηφιότητα μέχρι τις 22 Μαρτίου. Όσοι πιστοί...

---

Στο ύψος των περιστάσεων ενόψει της μεγάλης αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ στάθηκαν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού διευκολύνοντας με τη στάση τους τα επόμενα μεγάλα βήματα εξυγίανσης. Το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΤΑ ενέκρινε με τη συμφωνία τους τη νέα Συλλογική σύμβαση Εργασίας η οποία αντανακλα τα ρεαλιστικά δεδομένα για τα ΕΛΤΑ που έχουν μεγάλες απώλειες σε τζίρο τα τελευταία χρόνια. Η νέα ΣΣΕ θεωρείται από πολλούς ένα εργαλείο για την επόμενη ημέρα του Οργανισμού προσφέροντας και την απαιτούμενη ευελιξία για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή παραγωγικότητα στο μέλλον.