7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Black Box: Η κυβέρνηση κλείνει το κεφάλαιο «τράπεζες»

Η στήλη θα διακινδυνεύσει να μεταφέρει μια πρόβλεψη που την άκουσε από πολύ «ψηλά». Το κεφάλαιο «τράπεζες» κλείνει για πολύ καιρό (για χρόνια όπως χαρακτηριστικά της μεταφέρθηκε) μετά και την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.

 Ήταν η τελευταία μεγάλη εκκρεμότητα και στην πραγματικότητα ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας ενεργειών που έφεραν σε πέρας με μεγάλη ταχύτητα οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και η κυβέρνηση, ώστε η μηχανή της πραγματικής οικονομίας να μπορέσει να πάρει μπροστά με κλειδί ένα υγιέστερο τραπεζικό σύστημα που θα είναι πλέον σε θέση να διαχειριστεί τον πακτωλό κεφαλαίων που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τους ιδιώτες επενδυτές. Μέσα στον τελευταίο χρόνο έχουμε δει να γίνονται όσα έγιναν τα προηγούμενα δέκα. Τιτλοποιήσεις μαμούθ, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων (βλέπε Εθνική Ασφαλιστική από την Εθνική), εκδόσεις ομολόγων, μετασχηματισμούς των τραπεζικών οντοτήτων (Alpha, Eurobank, Πειραιώς) και άλλες κρίσιμες κινήσεις που τελικά θα ξεφορτώσουν από το σαμάρι των ελληνικών τραπεζών φορτίο δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από κόκκινα δάνεια, πριν «ψοφήσει ο γάϊδαρος».

Την επόμενη χρονιά οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν στην πλειονότητά τους μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων. Αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι πρότινος τα κόκκινα δάνεια ξεπερνούσαν το 50%, πρόκειται για έναν πρωτοφανή άθλο στα παγκόσμια χρονικά, για την επίτευξη του οποίου έπαιξε σημαντικό ρόλο και το πρόγραμμα «Ηρακλής» που υιοθέτησε η κυβέρνηση.  

Η επιτυχία αυτή ήδη αναγνωρίζεται από το ξένα funds που έχουν πειστεί να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, αναγνωρίζοντας πως παραμένουν αισθητά υποτιμημένες σε σύγκριση με τις τράπεζες της Ευρώπης, και ποντάρουν πως σταδιακά θα αρχίσουν να συγκλίνουν με αυτές σε μεγάλο βαθμό. Ας μην εκπλαγούμε αν δούμε ένα σημαντικό ράλι τιμών στο μέλλον.

Τα πραγματικά προβλήματα, φυσικά, δεν πρόκειται να λυθούν από τη μια ημέρα στην άλλη. Όλοι αναγνωρίζουν την τεράστια βελτίωση που θα υπάρξει -καθώς φεύγει για πολύ καιρό από το τραπέζι ο φόβος της κεφαλαιακής επάρκειας- όλοι, όμως, γνωρίζουν επίσης πως το πρόβλημα της «ποιότητας» των κεφαλαίων των τραπεζών θα συνεχίσει να υφίσταται όσο δεν αντιμετωπίζεται το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας (βλέπε κρατική στήριξη) που αυτή τη στιγμή αποτελεί τον σκληρό πυρήνα των τραπεζικών κεφαλαίων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως οφείλει, έχει ρίξει στο τραπέζι τις λύσεις που προτείνει (Bad Bank), εντούτοις σε μια περίοδο που όλοι θέλουν να πιστεύουν πως το φάρμακο βρίσκεται στην ανάπτυξη της οικονομίας, κανείς δεν θέλει να τις ακούσει. Η για να το πούμε πιο καθαρά «πάμε και βλέπουμε…».

---

Αφού μιλάμε για τις τράπεζες ας πούμε και τα τελευταία νέα από το μέτωπο της Πειραιώς. Η αύξηση οδεύει για πολύ μεγάλη υπερκάλυψη σε βαθμό που οι συντονιστές σταμάτησαν από χθες να δέχονται προσφορές σε τιμές κάτω από 1,15 ευρώ. Είναι πλέον δεδομένο πως οι νέες μετοχές θα διατεθούν στο ανώτατο σημείο του εύρους τιμών αυξάνοντας τα κεφάλαια της Πειραιώς κατά 1,38 δισ. ευρώ, το ποσοστό του ΤΧΣ θα πέσει στο 27% και οι νέοι μέτοχοι πιθανόν θα είναι ήδη κερδισμένοι με το καλημέρα της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Ήδη χθεσινοβραδινές πληροφορίες ανέφεραν πως προσφορά στο εξωτερικό είχε υπερκαλυφθεί τουλάχιστον πέντε φορές ενώ στο εσωτερικό κατά τρεις φορές.  Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό σε ότι αφορά στους επενδυτές δεν είναι τόσο η υπερκάλυψη, όσο ότι οι τιμές διάθεσης θα είναι στο 1,15 ευρώ, με τη μετοχή να δείχνει χθες πως ισορροπεί στα 1,75- 1,80 ευρώ εν αναμονή της εισαγωγής των νέων μετοχών.  

---

Η πολύ καλή πορεία της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς βοηθά συνολικά τη χρηματιστηριακή αγορά να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς. Και επειδή η ελληνική αγορά είναι μια αγορά τάσης και όχι θεμελιωδών (σε πρώτη φάση τουλάχιστον) τώρα που ξέρουμε πως η ΑΜΚ πήγε ανέλπιστα καλά, μπορούμε να υποθέσουμε πως το επιπλέον χρήμα που δεν θα ικανοποιηθεί από την κατανομή μετοχών στην Ελλάδα θα μείνει στους κωδικούς αναζητώντας την επόμενη ευκαιρία. Είπαμε: Οι 1.000 μονάδες περνούν από την αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς.

---

Δεν είναι πάντως όλα ανέφελα στη χρηματιστηριακή μας αγορά. Πάντα με άξονα την αύξηση της Πειραιώς και το short selling που πιθανόν να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις επόμενες ημέρες κάποιοι επενδυτές οι οποίοι νομίζουν πως θα πιάσουν την καλή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντοπίζει κάποια πολύ σοβαρά ζητήματα. Τόσο σοβαρά που προειδοποιεί τους επενδυτές «σχετικά με τη διενέργεια ανοιχτών πωλήσεων που συνδέονται με επικείμενες εισαγωγές μετοχών προερχόμενων από πρωτογενή διάθεσή τους». Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λέει ξεκάθαρα ότι κατά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή των νέων μετοχών είναι ενδεικτικό και όχι δεσμευτικό και εξαρτάται από την τελική έγκριση της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών του ΧΑ.

Δηλαδή ότι μέχρι να αποφανθεί το Χρηματιστήριο για την έγκριση εισαγωγής των μετοχών προς διαπραγμάτευση  δεν μπορεί να υπάρξει διασφάλιση του επενδυτή ότι οι μετοχές που θα προέλθουν από την οριστική κατανομή των δικαιωμάτων εγγραφής θα είναι διαθέσιμες για τυχόν διακανονισμό ανοικτής πώλησης που πραγματοποίησε πριν από τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΧΑ. Συνεπώς, ανοικτές πωλήσεις όπου ο διακανονισμός δεν διασφαλίζεται, δηλαδή στην περίπτωση των αυξήσεων όταν δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι οι εν λόγω μετοχές θα είναι διαθέσιμες, απαγορεύονται και τυχόν παραβίαση του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 236/2012 επιφέρει τις κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτόν.

 Θυμίζουμε πως στις αντίστοιχες περιπτώσεις προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων τραπεζών με διεθνή βιβλία προσφορών, στις περιπτώσεις ακάλυπτων πωλήσεων επιβλήθηκαν σημαντικά πρόστιμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγορά τα οποία ήταν μεγαλύτερα από το κέρδος που αποκόμισαν οι τζογαδόροι.

Συνεπώς, ας …μην «ξεχαστεί» κανείς…

---

- Μπορεί η είδηση της ημέρας χθες να ήταν πως υπερψηφίστηκε πανηγυρικά η αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ όμως ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διάλογοι που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης. Η «γίδα στην πλάτη» και οι…«ζωοκλοπές» ήταν δύο φράσεις που έκλεψαν τις εντυπώσεις, αλλά παράλληλα προκάλεσαν ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, των εκπροσώπων της Reggeborgh και της Greenhill. Τι σου είναι αυτοί οι δικηγόροι με τις ωραίες παραστάσεις που δίνουν. Κατηγορήθηκαν οι Ολλανδοί ότι πούλησαν τις μετοχές που κατείχαν σε ανταγωνίστρια εταιρεία όταν αντιλήφθηκαν ότι παραβιάζουν τη νομοθεσία. «Σας έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη να κάνετε ζωοκλοπή» είπε η πλευρά της Greenhill, για να απαντήσει ο εκπρόσωπος της Reggeborgh πως «αν βάζατε στο δικόγραφο την αιτίασή σας για ζωοκλοπή, ίσως να κινούσατε το ενδιαφέρον του δικαστή και να μην απορρίπτονταν τα ασφαλιστικά μέτρα». Το «Βυζάντιο» της Ελλάκτωρ τα είχε όλα. Καταγγελίες για υπόγειες συμφωνίες με τον Μπόμπολα, αντικρουόμενα συμφέροντα, νομικές εκπροσωπήσεις μελών του ΔΣ και πολλά άλλα. Αλλά το επιστέγασμα των διαλόγων ήρθε με την παράκληση ενός μικρομετόχου με 1000 μετοχές. «Φιληθείτε, αδερφοποιηθείτε» είπε ο ηλικιωμένος κύριος, σαν να έλεγε κάντε έρωτα, όχι πόλεμο. Σιγά που εισακούστηκε…

---

Από σήμερα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των 1.523.858 νέων μετοχών της Intrakat σε συνέχεια αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (Stock Option Plan). Οι τυχεροί κάτοχοι έχουν κόστος αγοράς 0,3 ευρώ ανά μετοχή.

---

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στην  τηλεδιάσκεψη της Motor Οil. Επιβεβαιώθηκαν και από τα πλέον επίσημα χείλη αυτά που σας έγραφε πριν από λίγο καιρό η στήλη ότι στο τέλος της φετινής χρονιάς η εταιρεία θα έχει εγκατεστημένα ήδη 300 MW, ενώ στο τέλος του 2022 θα βρίσκεται στα 364MW . H συνεισφορά στα λειτουργικά κέρδη το 2022 θα διαμορφωθεί στα 50 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι το 2025 να έχει εγκατεστημένη ισχύ μεταξύ 500 – 600MW. Σε ότι αφορά την αναβάθμιση του διυλιστηρίου με την μονάδα εμπλουτισμένης βενζίνης/κηροζίνης και υδρογόνου η έναρξη λειτουργίας τοποθετείται εντός του δευτέρου τριμήνου του 2021. Αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι η συνεισφορά στα λειτουργικά κέρδη θα ήταν μεταξύ 80-90 εκατ. ευρώ. Η υποχώρηση ωστόσο των τιμών καυσίμων ενδεχομένως να αναθεωρήσει το στόχο σε ποιο συντηρητικά νούμερα. Από το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς πάντως φαίνεται να υπάρχει βελτίωση στο περιβάλλον διύλισης μετά από ένα πολύ μέτριο ξεκίνημα.

---

-  Πιθανή πρέπει να θεωρείται η έκδοση ομολόγου από την CNL Capital μέσα στο τρέχον έτος με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της εισηγμένης. Η εταιρεία έχει προχωρήσει το πρώτο τετράμηνο σε νέες δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων, ενώ δεν ανησυχεί από το ενδεχόμενο ορισμένες επιχειρήσεις να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Νέοι τομείς δραστηριότητας ανοίγονται για την εταιρεία, καθώς η εισηγμένη σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί στη χρηματοδότηση λίγων μηνών με καλύψεις μέσω τιμολογίων και στις δανειοδοτήσεις μικρής διάρκειας έως πέντε έτη.

---

-  Θετικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται από τον ΟΛΘ καθώς η διακίνηση φορτίων του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων το πρώτο τρίμηνο του έτους σημείωσε ήπια αύξηση, ενώ αντίθετα τα συμβατικά φορτία μείωση. Η  διοίκηση της εταιρείας παραμένει θετική για τη συνολική διακίνηση του 2021, ενώ αναμένει από το δεύτερο εξάμηνο σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα. Αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένους όγκους διακίνησης φορτίων όταν αρχίζει να επανέρχεται η οικονομία σε κανονικούς ρυθμούς. Για φέτος η εταιρεία προγραμματίζει επενδύσεις 11 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένει μέσα στο έτος να εκτελεστούν άλλα 25 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα κεφαλαιουχικών δαπανών.