Black Box: Η κουτάλα του τραπεζικού συστήματος

-Η στήλη ξεκινά σήμερα με τις τελευταίες εξελίξεις για τους «εργολάβους» και την κουτάλα του τραπεζικού συστήματος. Επιλέχθηκαν λοιπόν οι «εργολάβοι» που θα αναλάβουν τις δύσκολες και απαιτητικές δουλειές. Να αρχίσουμε με αυτούς που ανέλαβαν να χτίσουν την bad bank. Το σχέδιο για τη bad bank όπως έχουμε ξαναπεί προχωρεί κανονικά, με στόχο μέχρι το τέλος έτους-αρχές 2021 να είναι λειτουργικό.

-Ειδικότερα από την διαδικασία που ακολούθησε η ΤτΕ, με τη δομή της bad bank θα ασχοληθεί η Rothchild, τη διαδικασία μεταφοράς των χαρτοφυλακίων θα σχεδιάσει  η Boston Consulting Group ενώ με  τα φορολογικά θέματα θα ασχοληθεί η Deloitte.

-Και στην Εθνική Τράπεζα έχουμε αλλαγές, καθώς η στήλη πληροφορείται ότι επελέγη ο «εργολάβος» που θα αναλάβει το μεγάλο έργο του μετασχηματισμού της τράπεζας. Μιλάμε για μεγάλη δουλειά με υψηλό προϋπολογισμό καθώς ουσιαστικά πρόκειται για το νέο μηχανογραφικό της τράπεζας το οποίο έρχεται και «κουμπώνει» πάνω στη δομή του μετασχηματισμού.

-Οι πληροφορίες είναι ότι τη δουλειά του νέου μηχανογραφικού της ΕΤΕ (που έχασαν Deloitte και Accenture) παίρνει η ΙΒΜ. 

-Κατά τα λοιπά η στήλη ενημερώνει τους πιστούς αναγνώστες ότι μετά από αρκετό  καιρό φαίνεται ότι «γυρνάει και πάλι η κουτάλα» για κορυφαία θέση σε συστημική τράπεζα. Πρόκειται για την καρδιά του συστήματος και η στήλη δεν είναι σε θέση να «ακροαστεί» πρωτογενώς, οπότε απλώς επισημαίνει τη φημολογία. Άλλωστε μην υποτιμάτε το γεγονός ότι οι μεγάλες αλλαγές στην ελληνική τραπεζική  αγορά ξεκινούν αρχικά ως φήμες.

-Άρχισαν χθες οι τηλεδιασκέψεις των τεχνικών  κλιμακίων στο πλαίσιο της έβδομης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Την επόμενη Δευτέρα -Τρίτη θα μπουν στο παιχνίδι και οι επικεφαλής των θεσμών.

-Όχι ότι δεν θα καλυφθούν, αλλά λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιόδου που διανύουμε, οι νέες ομολογιακές εκδόσεις αποτελούν  μια δύσκολη άσκηση για αναδόχους και αγορά.    

-Στην αγορά κυκλοφορούν φήμες που θέλουν ανθρώπους της Comer να χτύπησαν το προηγούμενο διάστημα την πόρτα μεγάλων funds και κεφαλαιούχων με στόχο να βολιδοσκοπήσουν τι τίμημα θα ήταν πρόθυμοι να καταβάλουν για να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία της MIG.