Black Box: Η εθελούσια που σπάει τα κοντέρ και η κίνηση του ΧΑ

- Σπρώχνονται στην έξοδο. Ο λόγος για το πρόγραμμα εθελουσίας της Εurobank που φαίνεται ότι θα σπάσει όλα τα κοντέρ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχικός στόχος για  300 εργαζόμενους, έχει φτάσει αισίως τους 800-850 και η τράπεζα βάζει «κόφτες» γιατί χάνει εργαζόμενους που θέλει να παραμείνουν στο προσωπικό της. Είχε  το πρόγραμμα εξαιρετικά κίνητρα;  Αλλάζουν οι γενικότερες αντιλήψεις των εργαζόμενων και η προβολή στο μέλλον δεν είναι αυτό που περίμεναν; Προφανώς λίγο από όλα, είναι η απάντηση.

- Ευχάριστα εκπλήσσει το ΧΑ κινούμενο αντίθετα προς τις προσδοκίες και το γενικό αίσθημα της αγοράς. Μεγάλα χαρτοφυλάκια εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής και αυτό φαίνεται και από τις χαμηλές πτήσεις του τζίρου.

- Η κίνηση του ΧΑ πάντως τελεί υπό την επήρεια της «αποχής» του τραπεζικού κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η μετοχή της Πειραιώς δεν περιλήφθηκε ούτε καν στις 20 μετοχές με τις μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, καθώς ο τζίρος της μετοχής ήταν 259.955 ευρώ.

- Φαίνεται πως δρομολογούνται κάποιες εξελίξεις στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Αυτό τουλάχιστον έδειξε χθες  το ταμπλό, με το +6,38% της μετοχής η οποία από τα χαμηλά των 0,93 λεπτών που βρέθηκε τον τελευταίο μήνα, έκλεισε χθες  στα 1,48 ευρώ με 1,73 εκατ. τεμάχια.

- Είναι μεγάλη ατυχία η πανδημία, γιατί με διαφορετικούς όρους επαναλαμβάνει το 2014. Εκεί που η οικονομία πάει να σηκώσει κεφάλι…  Για παράδειγμα, η  Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε. γνωστό κι ως Υπερταμείο, ανακοίνωσε αποτελέσματα 2019. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα του συνόλου των εταιρειών που υπάγονται στο Υπερταμείο παρουσίασαν  κερδοφορία 191,7 εκατ. έναντι ζημιών €132,5 εκατ. το  2018.

- Ταυτόχρονα  το μέρισμα του Δημοσίου έφτασε τα  42 εκατ. από 7 εκατ. το 2018. Σίγουρα έπαιξε ρόλο το νοικοκύρεμα στις 13 δημόσιες επιχειρήσεις που ελέγχει το Υπερταμείο, αλλά προφανώς η προσπάθεια που φέτος θα απέδιδε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα υπονομεύεται από την ύφεση της υγειονομικής κρίσης.