8ος χρόνος, ημέρα 2391η
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022

Black Box: Η επόμενη μεγάλη έκπληξη έρχεται από την Εθνική

Όχι μην πάει ο νου σας στο «κακό» και κάθεστε και κάνετε πάλι σενάρια για αύξηση κεφαλαίου στην τράπεζα. Την ΑΜΚ η Εθνική θα την κάνει, αλλά στην ώρα της και αφού τελειώσει η χρονιά. Στην περίπτωση της «μεγάλης μας φίλης» η έκπληξη θα έρθει από τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου 9μήνου. Εκεί που η τελική γραμμή των καταστάσεων θα δείξει ισχυρά τριψήφια κέρδη τα οποία δεν περιμένουν πολλοί. Προβλεπόμενα ή... απρόβλεπτα, η στήλη πιστεύει πως αυτά είναι που θα «γράψουν» στο ταμπλό και θα δώσουν περαιτέρω καύσιμο για να κινηθεί η μετοχή πάνω από την τιμή των 3 ευρώ. Τη συγκεκριμένη τιμή -αν και εφόσον επιτευχθεί- κρατήστε τη γιατί προορίζεται να αποτελέσει κομβικό επίπεδο αναφορικά με συγκεκριμένες αποφάσεις στο όχι πολύ μακρινό μέλλον. Τα υπόλοιπα, και ιδίως αυτά περί εσπευσμένης διάθεσης ενός ποσοστού κοντά στο 20-25% της τράπεζας από το συνολικά 40% που κατέχει το ΤΧΣ ώστε η ΕΤΕ να προσθέσει ένα ακόμη όπλο που δίνει για είσοδο στον MSCI, αφήστε να περάσει λίγος καιρός μέχρι να τα δούμε. Ο σχεδιασμός έχει δρομολογηθεί αλλά δεν έχει έρθει ακόμη ο καιρός.

---

Μιας και πιάσαμε τη χρηματιστηριακή εικόνα στις τράπεζες, τι είναι και αυτή η Eurobank ε; Σχεδόν σε νέα -προ πανδημίας υψηλά- με απόδοση 245% από τα χαμηλά του 2020 και 90% φέτος, παίζει εκτός ανταγωνισμού. Με 3,6 δισ. ευρώ, έχασε μεν χθες την τέταρτη θέση από τη ΔΕΗ στον πίνακα κεφαλαιοποίησης, αλλά την χωρίζει ένα δισ. ευρώ από τις επόμενες στην κατάταξη των τραπεζών Alpha και Εθνική.

---

Για τη ΔΕΗ τι να πει άλλο η στήλη. Μόνο ένα μπράβο στον επικεφαλής Γ. Στάσση και όσους συνέβαλαν για να συμβεί αυτό το επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό θαύμα όπου μια εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία 400 εκατ. ευρώ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεκαπλασίασε την αξία της μέσα σε τρία χρόνια στα 4 δισεκατομμύρια, και από το τελευταίο βήμα πριν το γκρεμό μετατρέπεται σήμερα σε έναν από τους μεγαλύτερους εγχώριους επενδυτές της Ελλάδας με επενδυτικό πρόγραμμα 8 δισ. ευρώ και προσδοκώμενα κέρδη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αξία της σε διπλάσια επίπεδα συγκριτικά με τα τρέχοντα σε βάθος 4-5 ετών.

---

Στα πιο «αγοραία» της ΔΕΗ πολλοί βγήκαν για να ενθυλακώσουν χθες 1-1,5 ευρώ κέρδος από τις νέες μετοχές της αύξησης, ακόμη περισσότεροι, όμως, ήταν εκείνοι που αγόρασαν μετοχές. Η ταυτόχρονη είσοδος των 150.000.000 νέων μετοχών της εταιρείας που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου και η ένταξη της εταιρείας στον MSCI απογείωσαν τον όγκο συναλλαγών της μετοχής στα 22,7 εκατομμύρια τεμάχια και τον τζίρο στα 234 εκατ. ευρώ σε σύνολο 306 εκατ ευρω. Αυτό το πάντρεμα της προσφοράς με τη ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή να πιεστεί ελάχιστα και να κλείσει με απώλειες μόλις 0,96% στα 10,32 ευρώ διατηρώντας μια απόσταση 14% από τα 9 ευρώ της ΑΜΚ.

---

Την επαναφορά των συμφερόντων του Πάνου Γερμανού στη Χρηματιστηριακή αγορά σηματοδοτεί η συμμετοχή της Olympia Group Μονοπρόσωπη Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της Ideal με ποσοστό 5,23% ή απλά στήριξη σε παλιούς φίλους και συναγωνιστές;

Η Ideal αποτελεί case study με τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί για τη μετάλλαξη της και τα σχέδια για την ανάπτυξη της είναι σημαντικά καθώς η Ideal έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε ένα πολυμετοχικό εισηγμένο private equity, με βασικούς ιδιοκτήτες όπως διαμορφώνονται με βάση το μετοχολόγιο της τους Στέλιο Βυτογιάννη με 25,86%, Thrush Investments Holdings Limited με 16,94%Τράπεζα Πειραιώς με 7,89% , τη Virtus South European Fund με 6,64% και την Olympia Groyp με 5,23%.

Και εδώ είναι το κομμάτι των συνεργειών που η διοίκηση πολλές φορές έχει αναφερθεί καθώς η Ideal σχεδιάζεται να αποτελέσει το «όχημα» και για άλλες μελλοντικές επεκτατικές κινήσεις, με νέα deals που πρόκειται να γίνουν με επέκταση σε νέες δραστηριότητες αλλά και με εξαγορές εταιρειών σε ήδη δραστηριοποιούμενα αντικείμενα, όπως αυτό της πληροφορικής όπου προσμετράται το λογισμικό ασφαλείας, εμπορία ειδών πληροφορικής και ηλεκτρικών συσκευών. Ωστόσο, στη δραστηριότητα της παραγωγή πωμάτων και ανθρακούχων ποτών θα πρέπει να συνεκτιμηθεί επίσης το πόσο συνδέονται οι δύο νέες δραστηριότητες με αυτές της Coca-Cola HBC του ομίλου Δαυίδ που ανήκει στους μετόχους.

---

Κάτι καλό φαίνεται βρίσκεται στα σκαριά για την Τέρνα Ενεργειακή. Η μετοχή της μέσα στις 12 συνεδριάσεις του Νοεμβρίου έχει ανέβει πάνω από 20% στα 13,40 ευρώ, προσεγγίζοντας εκ νέου τα υψηλά έτους (14,8 ευρώ τον Ιανουάριο). Η στήλη δεν πιστεύει πως κάποια κεφάλαια απλώς τοποθετούνται σε άλλες ενεργειακές εταιρείες μετά τη ΔΕΗ. Αντίθετα, ακούει πως βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις σε ότι αφορά την ανάληψη έργων και νέων συνεργασιών που θα δείξουν ότι η αξία της ΤΕΝΕΡΓ, και εμμέσως της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, έχει δρόμο μπροστά.

---

Την τελευταία φορά που ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είδε τα 11 ευρώ μπροστά, ήταν ακριβώς 14 χρόνια πίσω, τον Δεκέμβριο του 2007. Η στήλη που ακούει τους διορατικούς συνεργάτες της - αναλυτές, δεν έχει κανέναν λόγο να μην πιστέψει πως είναι θέμα χρόνου η μετοχή να γράψει τιμές άνω των 11 ευρώ που ισοδυναμούν με κεφαλαιοποίηση άνω του 1,1 δισ. ευρώ και σε βάθος χρόνου τα 14 και τα 18 ευρώ, δηλαδή αποτιμήσεις μεταξύ 1,4 έως 1,8 δισ. ευρώ. Αυτό μας δείχνουν τα θεμελιώδη, αυτό και τα διαγράμματα. Αρκεί να έχει κανείς υπομονή.

---

Σοβαρή αναδιάρθρωση δανεισμού και μείωση του χρέους της επιτυγχάνει η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με την επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου της ύψους 250 εκατ. ευρώ η ζήτηση για το οποίο ήταν τριπλάσια της προσφοράς και ξεκινά τη διαπραγμάτευσή του την Τετάρτη.

Συνολικά 244 εκατ. ευρώ αντλεί η εταιρεία μετά την αφαίρεση εξόδων 6 εκατ. ευρώ και από αυτά τα 154 εκ. ευρώ θα διατεθούν για την εξόφληση παλαιότερου δανεισμού. Επίσης 30 εκ. ευρώ θα διατεθούν για αγορά ακινήτου στα Οινόφυτα ενώ 60 εκ. ευρώ θα διατεθούν σε κεφάλαιο κίνησης.

Έτσι εντός 45 ημερών θα διατεθούν 43 εκat. ευρώ στη Eurobank για εξόφληση παλαιότερου δανείου, 56 εκ. ευρώ στην Alpha Bank για τον ίδιο λόγο και 55 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα επίσης για εξόφληση παλαιού δανείου.

Ποσό 30 εκατ, ευρώ θα διατεθεί έως τις 30.6.2022 για νέες επενδύσεις σε ακίνητα σχετικών με την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Ειδικότερα, θα χρησιμοποιήσει το εν λόγω ποσό για την καταβολή τιμήματος (συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εξόδων και φόρων) για την αγορά οικοπέδου και αποθηκευτικών χώρων στα Οινόφυτα. Ν σημειώσουμε ότι μιλάμε για το οικόπεδο της ΣΙΔΑ.

H εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά των εν λόγω ακινήτων έχοντας ήδη υπογράψει μη δεσμευτικό μνημόνιο κατανόησης και η Διοίκηση εκτιμά ότι η επίτευξη αυτής της επένδυσης θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.6.2022, καθώς οι βασικοί όροι της συναλλαγής έχουν συμφωνηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη τεχνικός και νομικός έλεγχος.

Ποσό 60 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης το οποίο δεν θα χρησιμοποιηθεί για την καταβολή οιουδήποτε ποσού προς τους μετόχους της υπό μορφή διανομής μερίσματος ή προμερίσματος ή επιστροφής κεφαλαίου ή οποιασδήποτε άλλης διανομής προς τους μετόχους (σε μετρητά ή σε είδος).

---

Eνδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελέσματων του ομίλου της Vodafone, για την ελληνική εταιρεία. Η Vodafone Ελλάδας κατέγραψε σημαντική άνοδο στα έσοδα από υπηρεσίες και έκρηξη της χρήσης data. Κάτι που οφείλεται στην αύξηση του τουρισμού και του Roaming. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ο όμιλος τοποθετεί το Vodafone Business σε στρατηγική θέση, ώστε να αξιοποιήσει τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα. Πού θα δοθεί έμφαση; Στη ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις επενδύσεις στην ψηφιακή υγεία, τις «έξυπνες» πόλεις και τις ψηφιακές πρωτοβουλίες για μία πιο πράσινη και ψηφιακή Ευρώπη.

---

Σε σουηδικό fund διατέθηκε το 2,78% της Profile μέσω placement, καθώς μεταβιβάστηκαν 330.000 ίδιες μετοχές. Πολλοί στοιχηματίζουν πως μέσω αυτής της κίνησης η εισηγμένη αναμένεται να αναλάβει νέα έργα στη Σκανδιναβία. Υπενθυμίζουμε πως στην ίδια –ευρύτερη- περιοχή δραστηριοποιείται και η θυγατρική της Profile, Centevo.

Αποποίηση Ευθύνης


Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.