Βlack Box: Φρένο Πιερρακάκη στο φακελάκι. Μega έργο Κοπελούζου, χρυσάφι τα σκουπίδια, o OΤΕ, deal Σαράντη και η έκθεση στη Ρωσία

Στη δημιουργία κοινής εταιρείας της «Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Αιγαίου», υπό την οποία θα περάσουν αιολικά πάρκα 850 MW και εκτιμώμενης επένδυσης 2 με 2,5 δισ. ευρώ προχώρησαν, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις δια στόματος Δ. Κοπελούζου, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις χθεσινές πληροφορίες της στήλης,  ο Oμιλος Κοπελούζου και ο Όμιλος Φειδάκη, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο πολλά υποσχόμενο πεδίο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.  

Η νέα εταιρεία η οποία έχει ήδη καταχωρηθεί στο ΓΕΜΗ, έχει σαν «προίκα» Άδεια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από υπεράκτιο αιολικό πάρκο, 500 MWστην θαλάσσια περιοχή της Λήμνου από τον Όμιλο Φειδάκη και 200 MW με αντίστοιχη άδεια ,και οι δύο από το 2012, από τον Όμιλο Κοπελούζου στα ανοικτά του λιμένα Αλεξανδρούπολης. Η συνεισφορά του Ομίλου Κοπελούζου θα φθάσει με σχετική επέκταση της άδειας που έχει ήδη κατατεθεί στα 350 MW ανεβάζοντας την συνολική ισχύ στα 850 MW.

Στην ολοκλήρωσή της η επένδυση, που με βάση το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης στα 2,5 με 3 εκατ. ευρώ ανά 1 MW, φθάνει περί τα 2,5 δισ. ευρώ και θα δίνει ρεύμα σε περίπου 700.000 νοικοκυριά.

Αν προχωρήσει άμεσα το νέο νομοσχέδιο, το οποίο προωθεί η κυβέρνηση, λύνοντας στην πράξη ένα γόρδιο δεσμό για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ,  με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα η κατασκευή θα ξεκινήσει στο τέλος του έτους και η ολοκλήρωση της επένδυσης αναμένεται σε 2 χρόνια από την στιγμή έναρξης.

Η νέα εταιρεία είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που προχωράει με υπεράκτια αιολικά πάρκα και έχει διασφαλισμένη τη χρηματοδότησή της, μιας και η συγκεκριμένη μορφή ΑΠΕ  μαζί με τα projects αποθήκευσης ενέργειας αποτελούν το μέλλον στις AΠE. 

---

Νέες εφαρμογές θα δούμε προσεχώς να μπαίνουν σε λειτουργία μέσω του gov.gr, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να έχει αποφασίσει να συνεχίσει ακάθεκτος το έργο της ψηφιοποίησης του δημοσίου. Έτσι, μία από τις πιο χρηστικές υπηρεσίες σχετίζονται με την ένταξη στο wallet του κινητού όλων των διπλωμάτων οδήγησης, ενώ προγραμματίζεται και η ψηφιοποίηση της άδειας κυκλοφορίας, του point system για παραβάσεις του ΚΟΚ, όπως και η δημιουργία πλατφόρμας για τις σχετικές καταγγελίες. Σε παράλληλο χρόνο, τρέχει το έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αντικείμενο την απλοποίηση σειράς διαδικασιών που περιλαμβάνουν τις άδειες κυκλοφορίας, τις άδειες οδήγησης, τις μεταβιβάσεις οχημάτων, τις εξετάσεις και άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Το project είναι ύψους 1,43 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2025 και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανανέωση της άδειας οδήγησης, την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών για αρχική χορήγηση άδειας οδήγησης και πολλές ακόμη άλλες υπηρεσίες.

---

Εκτός από τα παραπάνω, η είδηση κρύβεται στο ότι στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φτιάχνουν πλατφόρμα όπου ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να κλείσει ραντεβού για εξετάσεις oδήγησης. Η πρώτη πιλοτική εφαρμογή αναμένεται άμεσα και στην ουσία με αυτό τον τρόπο θα μπει «φρένο» στην παραοικονομία που έχει αναπτυχθεί γύρω από τις άδειες οδήγησης. Με τα γνωστά φακελάκια για να εκδοθούν οι άδειες.

---

Προάγγελο, εξάλλου, ενός άλλου εξίσου σημαντικού εγγράφου, της ψηφιακής αστυνομικής ταυτότητας αποτέλεσε, τέλη Δεκεμβρίου, η νέα έκδοση της εφαρμογής «COVID Free GR Wallet», μέσω της οποίας καθίσταται δυνατή η αποθήκευση, όχι μόνο των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου (κάτι που γινόταν ήδη μέσω της παλαιότερης έκδοσης), αλλά και της ταυτοπροσωπίας.

---

Χρυσές δουλειές με business άνω του 1 δισ. ευρώ «κρύβονται» για τους μεγάλους των κατασκευών στα σκουπίδια που υπέβαλαν προσφορές στους διαγωνισμούς για την κατασκευή, μέσω ΣΔΙΤ,  των μεγάλων μονάδων απορριμμάτων στην Αττική, ύψους περίπου 760 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί η διαδικασία για την μονάδα αποβλήτων 200 εκατ. ευρώ της Κεντρικής Μακεδονίας, ανεβάζοντας τον λογαριασμό στα 960 εκατ. ευρώ κατ΄ ελάχιστο μιας και το τελικό κόστος δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Στην τελική φάση πέρασαν και θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους και τα 5 σχήματα που μπήκαν στο διαγωνισμό, αφού η Εκτελεστική Επιτροπή του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) ενέκρινε το πρακτικό με το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των δύο εν εξελίξει διαγωνισμών, για την κατασκευή και λειτουργία δύο (2) νέων μεγάλων υποδομών επεξεργασίας στερεών αποβλήτων σε Αττική (Φυλή) και Πειραιά (Σχιστό).

Τα 5 σχήματα είναι η  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -ΤΙΤΑΝ,  Motor Oil - ΑΒΑΞ - Τhalis, Μυτιληναίος - Μεσόγειος, Hλέκτωρ - Άκτωρ Παραχωρήσεις και Intrakat (η τελευταία, στη ΜΕΑ στο Σχιστό ως κοινοπραξία με Watt - Geocycle Hellas του ομίλου Lafarge και στη Φυλή σε κοινοπραξία με τη Watt), τόσο για τη «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής» προϋπολογισμού 461,2 εκατ. ευρώ, όσο και για «Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά», προϋπολογισμού 300,7 εκατ. ευρώ.

Οι νέες αυτές μονάδες, όταν δοθούν σε λειτουργία, αναμένεται να συνεισφέρουν καθοριστικά τόσο στον στόχο της πλήρους επεξεργασίας και δραστικής μείωσης των απορριμμάτων πριν την ταφή, αλλά και στην ανάκτηση ανακυκλώσιμων και την κομποστοποίηση διαλεγμένου οργανικού κλάσματος. Μέσω των συμβάσεων αυτών η χώρα μας θα γίνει πιο «καθαρή» και πιο «πράσινη»  σε βάθος τριετίας, καθώς με την ολοκλήρωση των μονάδων θα επιτυγχάνεται η επεξεργασία σχεδόν 1,2 εκατ. τόνων απορριμμάτων κατ’ έτος.

---

Για να βάλουμε και κάτι θετικό στο χρηματιστηριακό τραπέζι, να σας πούμε πως μέχρι στιγμής οι εισηγμένες ανακοινώνουν πολύ καλά μερίσματα. Είναι βέβαια ακόμα λίγες όσες έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2021, αλλά τα μερίσματα κρίνονται άκρως ικανοποιητικά από τους αναλυτές. Η μετοχή των ΕΛΠΕ δίνει 0,82 ευρώ συνολικό μέρισμα (έκτακτο λόγω ΔΕΠΑ Υποδομών και τακτικών λόγω κερδών). Η Autohellas επίσης δημοσίευσε αποτελέσματα ρεκόρ και διπλασιασμό του μερίσματος στα 0,46 ευρώ που αντιστοιχεί σε απόδοση 4,6%. Η Τράπεζα της Ελλάδος παραμένει πιστή στο μέρισμα των 0,6720 ευρώ με απόδοση κοντά στο 4%. Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε μέρισμα 0,5580 ευρώ ανά μετοχή, η Coca Cola 0,71 ευρώ, το οποίο μετά την πτώση της μετοχής αντιστοιχεί σε απόδοση 3,5%. Η Entersoft θα δώσει 0,09% ενώ και η Epsilon Net που δημοσίευσε αποτελέσματα είπε πως θα δώσει μέρισμα, αλλά θα ανακοινωθεί αργότερα. Η Μυτιληναίος επίσης έχει ανακοινώσει γενναίο μέρισμα 0,42 ευρώ.

 ---

H «βουτιά» της μετοχής της Coca Cola όχι μόνο την αποκαθήλωσε από την πρώτη θέση με βάση την κεφαλαιοποίηση, αλλά και από την πρώτη θέση από πλευράς βαρύτητας στον FTSE 25. Μέχρι πρόσφατα η μετοχή είχε τη μεγαλύτερη βαρύτητα και επηρέαζε σε σημαντικό βαθμό τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Πλέον ο ΟΤΕ έχε το μεγαλύτερο ποσοστό και μάλιστα ανέρχεται στο 11,5%. Η δεύτερη θέση ανήκει στον  ΟΠΑΠ με 10,8% και μετά είναι Alpha Bank και Eurobank.

---

Οι ειδήσεις από το μέτωπο της Sarantis  μετά από πολύ καιρό που η αγορά περιμένει κινήσεις είναι πλέον πραγματικότητα με την εξαγορά της Stella Pack στην Πολωνία. Η εξαγορά ήρθε στον απόηχο της αναστολής λειτουργίας της μονάδας στην Ουκρανία, με την εισηγμένη να ενισχύει τη θέση της στην Πολωνία με την απόκτηση μιας εταιρείας που φέρνει στον όμιλο πρόσθετες πωλήσεις 65 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή όπως εκτιμούν αναλυτές θα επιτρέψει στον Όμιλο να αντισταθμίσει  το κενό που δημιουργεί η συμφωνία σταδιακής μείωσης του μεριδίου της Estee Lauder στην ELCA Cosmetics Limited (“ELCA”),που η EL Europe είχε γνωστοποιήσει από τον Ιούλιο ότι θα ασκήσει το πρώτο δικαίωμα αγοράς για την εξαγορά μετοχών της ELCA που κατέχει ο Όμιλος Sarantis και αφορά το 9% των μετοχών της.

Η ELCA είναι μια κοινοπραξία που δημιουργήθηκε το 2001 με σκοπό την πώληση και διανομή προϊόντων ομορφιάς στις χώρες Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο. Η ELCA επί του παρόντος ανήκει στον Όμιλο Σαράντη που κατέχει ποσοστό 49% και στην εταιρεία EL Europe που κατέχει το υπόλοιπο 51%.

Η συμφωνία προβλέπει τη σταδιακή μείωση του μεριδίου του έως το 2027. Όσον αφορά την Stella Pack το 2020 πραγματοποίησε πωλήσεις 65 εκατ. ευρώ και EBITDA 8 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία της εξαγοράς σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, μιας και δεν ανακοινώθηκε επισήμως εκτιμάται στα 55 εκατ. ευρώ Μετά την εξαγορά και με τις συνέργειες που θα προκύψουν για την Σαράντης,  μιας και η  ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται σε περίοδο 6 μηνών, θα έχουν θετική επίδραση το 2022 και δη προς το τέταρτο τρίμηνο του έτους. 

---

Το δυσμενές σενάριο του αν ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποδειχτεί σύντομος αλλά διαρκέσει μέχρι και το 2023 αναλύει η Oxford Economics εστιάζοντας στις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία που προβλέπονται σοβαρές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.  Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, περαιτέρω κυρώσεις από τη Δύση θα φέρουν αντίποινα από τη Ρωσία που μπορεί να απαντήσει κλείνοντας τις στρόφιγγες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για έξι μήνες, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις και για τη δική της οικονομία. Το αποτέλεσμα θα ήταν μια άνευ προηγουμένου εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έως τα $60 ανά εκατομμύριο BTU, περίπου διπλάσια των σημερινών. Αυτό θα αύξανε και το πριμ κινδύνου στο πετρέλαιο.

Μια τέτoια εξέλιξη θα οδηγούσε τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 7%. Η αβεβαιότητα στις αγορές και στους καταναλωτές θα αυξανόταν, οδηγώντας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε bear market, δηλαδή σε πτώση τουλάχιστον 20%. Το πλήγμα στην καταναλωτική εμπιστοσύνη θα επιβάρυνε την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας με το ΑΕΠ της ευρωζώνης να είναι 1,5% χαμηλότερο σε σχέση με το κεντρικό σενάριο για φέτος και 3,2% χαμηλότερο για το 2023, που σημαίνει ότι η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ θα επιβραδυνόταν στο 2,2% φέτος και στο 0,9% το 2023.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το πλήγμα του αρνητικού σεναρίου της Oxford Economics για το ΑΕΠ θα ήταν 0,6% για το 2022 και 1,1% για το 2023.

---

Όπως ξέραμε από το ξεκίνημα της κρίσης, η πιθανή επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία εμπεριείχε σημαντικούς κινδύνους και για πολλές δυτικές εταιρείες, ιδίως τις τράπεζες, σε περίπτωση που οι δυτικές δυνάμεις αποφάσιζαν να βάλουν στο στόχαστρο τις τράπεζες της χώρας. Σταδιακά αρχίζει να σχηματίζεται μία σαφής εικόνα από τους κινδύνους που απειλούν τις τράπεζες. Στην αρχή της εβδομάδας, η αμερικανική Citigroup, μητρική της Citibank, ενημέρωσε τους επενδυτές για το ύψος της έκθεσής της στην Ρωσία. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία, στο τέλος του 2021 η συνολική έκθεσή της στην Ρωσία ήταν κοντά στα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια, αρκετά παραπάνω από αυτό που η ίδια η εταιρεία είχε αφήσει να εννοηθεί λίγο καιρό πριν. Στα μέσα της εβδομάδας έγινε πιο συγκεκριμένη και δήλωσε πως υπάρχει περίπτωση να υποστεί ζημιές έως και πέντε δις δολαρίων, ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Πιο σοβαρά είναι τα πράγματα για την γαλλική Societe General, της οποίας η συνολική έκθεση στην Ρωσία ανέρχεται σε περίπου είκοσι δισεκατομμύρια δολάρια, μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη δυτική τράπεζα. Το πρωί της Πέμπτης εκπρόσωπος της τράπεζας δήλωσε πως δεν μπορούν πλέον να αποκλείσουν μία πολύ αρνητική εξέλιξη, δηλαδή την «απαλλοτρίωση» του συνόλου των δραστηριοτήτων της στην Ρωσία από το ρωσικό δημόσιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η τράπεζα προσπαθεί να μειώσει την παρουσία της στην Ρωσία, αν και δεν μπορούμε να φανταστούμε πως ακριβώς μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο αυτή την στιγμή. Πάντως, αν πιστέψουμε την διοίκηση της τράπεζας, δεν υπάρχει λόγος σημαντικής ανησυχίας, αφού και στην χειρότερη περίπτωση η τράπεζα έχει αρκετά ίδια κεφάλαια για να καλύψει την πιθανή ζημιά.

Οι ανακοινώσεις των δύο τραπεζών είχαν πολύ αρνητικό περιεχόμενο, αλλά μάλλον δεν αιφνιδίασαν τους επενδυτές, οι οποίοι είχαν ήδη κάνει τους δικούς τους υπολογισμούς, με αποτέλεσμα την σημαντική πτώση των μετοχών  τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ειδικά στην περίπτωση της γαλλικής τράπεζας, η πτώση της από τα μέσα του Φεβρουαρίου είχε πλησιάσει το 40%, με αποτέλεσμα να μην προκαλεί έκπληξη η μικρή της άνοδος μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις. Φαίνεται πως οι αγορές αρχίζουν να πιστεύουν πως οι ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, τραπεζικές μετοχές έχουν τιμωρηθεί ήδη αρκετά για την έκθεσή τους, πραγματική ή εικαζόμενη, στην Ρωσία ή την Ουκρανία.  Ελπίζουμε να έχουν δίκιο, γιατί μερικές φορές τα κακά νέα έχουν την συνήθεια να μην τελειώνουν γρήγορα.

---

Ο αριθμός των ψηφιακών πορτοφολιών blockchain με αποθεματικά άνω των 1.000 bitcoin αυξήθηκε σημαντικά. Κατά σχεδόν 5% σε σύνολο 2.226 στις 28 Φεβρουαρίου. Αντίστοιχη αύξηση δείχνουν και τα ψηφιακά πορτοφόλια που έχουν στα αποθεματικά τους περισσότερα από 100 bitcoin. Αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές «φάλαινες» δείχνουν ψήφο εμπιστοσύνης αυξάνοντας τα αποθεματικά τους στην περίοδο της αστάθειας ή ότι πλούσιοι Ρώσσοι ρευστοποιούν άλλες θέσεις για να αγοράσουν Bitcoin. Πάντως οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων κάνουν «πάρτι» στο Twitter, εικάζοντας ότι μπορεί να ευθύνεται η εισροή χρημάτων από πλούσιους Ρώσους, που ανησυχούν για τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην περιουσία τους.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.