7ος χρόνος, ημέρα 2063η
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Black Box: Έρχεται η εποχή των Κεντρικών Τραπεζιτών;

Ο super Mario δεν είναι ένας οποιοσδήποτε τραπεζίτης. Είναι ένας άνθρωπος με νόημα που στη διάρκεια της θητείας του συνήθιζε να παροτρύνει τους φίλους του να έχουν υπομονή. Επειδή, όπως πίστευε, η Ευρώπη θα χρειαζόταν σύντομα τις υπηρεσίες τους και όχι από τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη μιας χώρας ή ακόμη και της ίδιας της ΕΕ. Κι απ' ότι φαίνεται είχε δίκιο. Ο χορός των κολασμένων ξεκινάει με τον ίδιο. Είναι η επόμενη λύση σε μία Ευρώπη που θα ήθελε να μείνει Ενωμένη, αν αποτύχει το γερμανικό μοντέλο. Ο Super Mario είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο κάτω από ορισμένες περιπτώσεις. Διαθέτει ικανότητες, αλλά και ένα οργανωμένο σύστημα ανθρώπων. Και στην Ελλάδα…

---

Tελικά, από τα λίγα πράγματα που εξάγει η Ελλάδα είναι τα δάνεια. Ενήμερα και κόκκινα όπως έδειξαν οι πρόσφατες τιτλοποιήσεις της Εθνικής με το Frontier και της Alpha με το Galaxy τραβάνε σαν μαγνήτης τους ξένους επενδυτές.

Τελευταίο παράδειγμα η Πειραιώς με το project Ηermes για το οποίο όπως πληροφορούμαστε έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον επτά σχήματα. Το συγκεκριμένο project αφορά την τιτλοποίηση ενήμερων δανείων συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μία τιτλοποίηση «νέας γενιάς» η οποία στη γλώσσα των επαϊόντων χαρακτηρίζεται «συνθετική». 

Με την καινοτόμο αυτή διαδικασία η Τραπεζα, έναντι αντιτίμου (διότι τίποτα δεν προσφέρεται δωρεάν ως γνωστόν) εξασφαλίζει προστασία έναντι των συγκεκριμένων δανείων τα οποία συνεχίζει να τα «κουβαλάει» στον ισολογισμό της. Επομένως, με τη μέθοδο αυτή το Ενεργητικό της Πειραιώς, εν προκειμένω, δεν μειώνεται, όμως βελτιώνεται σημαντικά ο λεγόμενος δείκτης σταθμισμένου ενεργητικού ((Risk Weight Assets).

---

Για όσους αναρωτιούνται αν υπάρχουν εταιρείες στην Ελλάδα που θα προσέφεραν αξία στο Χρηματιστήριο, ας ρίξουν μια ματιά προς τα Τρίκαλα. 

Η  Όλυμπος (Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε)  όχι μόνο είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ελληνικής επιχείρησης που με συστηματικά βήματα έχτισε το όνομα της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και ένα όνομα πρώτης γραμμής που μπορεί να σταθεί σε μια παρουσίαση σε κεφάλαια υψηλού ειδικού βάρους.

Το 2020 έκλεισε με τζίρο άνω των 400 εκατ. ευρώ για την εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στα γαλακτοκομικά είδη και τους χυμούς. Οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν στα 404 εκατ. ευρώ έναντι 373 εκατ. ευρώ το 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,3%. Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου ανήλθαν στα 24 εκατ. ευρώ έναντι 23,6 εκατ. ευρώ, με αύξηση 1,7%. Το EBITDA ανήλθε στα 52 εκατ. ευρώ έναντι 49 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6,1%, ενώ το 2020 η αξία των επενδύσεων ανήλθε στα 37 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 18,1%, από 171 εκατ. ευρώ το 2019 ανήλθαν στα 202 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του 2020.

Όσο σκοτεινά κι αν είναι στο λαβύρινθό μου, φυσικά εγώ ως Μινώταυρος δηλώνω πρώτος και καλύτερος ενδιαφέρον για να συμμετάσχω στην Δημόσια Εγγραφή όταν και αν ποτέ γίνει...

---

Στον ΟΛΘ αναμένεται η γνώμη της επιτροπής ανταγωνισμού για την μεταβίβαση του ποσοστού των Γερμανών στον όμιλο του Ι. Σαββίδη πριν από οτιδήποτε άλλο συμβεί στην μετοχή. Η επιτροπή συνήθως δεν εκπλήσσει με την ταχύτητα των αποφάσεων της, άρα θα πρέπει να αναμένουμε τουλάχιστον ένα μήνα για το εύλογο της εξαγοράς. Η κυλιόμενη μέση τιμή του εξαμήνου ήταν χθες 22,9 ευρώ ανά μετοχή.

---

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παιγνίων στην έκθεση της για το 2020 εκτιμά ότι η αγορά του online αναπτύχθηκε με αύξηση 7% ενώ το επίγειο δίκτυο παρουσίασε μείωση μικτών εσόδων 23% αναμενόμενο λόγω των εθνικών lockdown και των περιορισμών λειτουργίας στα καταστήματα των αλυσίδων στοιχηματισμού. Ο στοιχηματισμός στο online από τα κινητά τηλέφωνα έφθασε το 45,6% με την προοπτική να φθάσει το 58% σε τέσσερα χρόνια. Η συνολική αγορά παιγνίων των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αξία διαμορφώθηκε σε 75,9 δις ευρώ από 98,6 δις ευρώ το 2019. Ο αθλητικός στοιχηματισμός αντιπροσωπεύει το 41% των εσόδων ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά είναι το καζίνο με 34%. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση η μη ρυθμιζόμενη αγορά αντιπροσωπεύει το 23% των συνολικών εσόδων.

---

Μετά τις αλλαγές στην κορυφή της Ελλάκτωρ μαθαίνω ότι ανάλογος αέρας φυσάει και προς την πλευρά του Πειραιά.

---

«Ωστόσο, είναι αναγκαίο να επισημανθεί ότι οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές  απαιτήσεις (Deferred  Tax  Credits-DTCs) τον Σεπτέμβριο του 2020 ανέρχονταν σε 15,2 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 54,5% των συνολικών  εποπτικών  κεφαλαίων. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος το επόμενο έτος, χωρίς να ληφθούν υπόψη οποιεσδήποτε επιπτώσεις  από  την  πανδημία, η  συμμετοχή του DTC στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών θα προσεγγίσει το 75%, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά  την  ποιότητα  των  εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών»: Το απόσπασμα είναι από την έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία βάζει έναν ακόμα λόγο για αυξήσεις κεφαλαίου πάνω στο τραπέζι.

---

Ευρύτερες ανακατατάξεις στον κλάδο του Real Estate και των logistics αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2021. Η στήλη σας ενημέρωσε έγκαιρα για τη στροφή της Pasal σε dark stores, πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας με τον ΑΒ Βασιλόπουλο. Μαθαίνουμε πως «στροφή» κάνει και η Briq Properties. Η εταιρεία αναμένεται να δώσει το βάρος της το 2021 στα logistics, από τα γραφεία και τα ξενοδοχεία που είχε στον στρατηγικό της σχεδιασμό. Η εταιρεία έχει γραμμές χρηματοδότησης περίπου 150 εκατ. ευρώ και αναμένεται να γίνουν αρκετές επενδύσεις στον κλάδο των logistics, που προσελκύει όλο και περισσότερες εταιρείες real estate.

---

Θετική εικόνα παρουσιάζει η ΜΕΒΓΑΛ. Όπως ενημερώνεται η στήλη η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας έχει θέσει ως στόχο για το 2021 την αύξηση των εξαγωγών και το μερίδιο της αγοράς της στην ελληνική αγορά, όπως επίσης και την ενίσχυση του EBITDA κατά 8%. Μέσα στα επενδυτικά πλάνα της ιστορικής εταιρείας, βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Πώς θα επιτευχθεί; Με επενδύσεις σε αυτοματοποιημένα συστήματα παραγωγής, ρομποτική, συστήματα Artificial Intelligence και ίσως… νέες γραμμές παραγωγής

---

Ελεγχόμενες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην Ίλυδα. Η εταιρεία ικανοποιεί απρόσκοπτα τις υποχρεώσεις της, ωστόσο υπάρχει ανησυχία για τη συνέχιση των συνεπειών της πανδημίας, οι οποίες μπορεί να έχουν επίπτωση στη ρευστότητα της εισηγμένης. Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση της εταιρείας, παρακολουθεί στενά το οικονομικό προφίλ των πελατών της και την οικονομική τους κατάσταση, προκειμένου να δράσει προληπτικά. Μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις, ενώ κανένας οφειλέτης της εταιρείας δεν υπερβαίνει το 5% του τζίρου της εισηγμένης. Κάτι που ανακουφίζει τη διοίκηση της εταιρείας, που θέλει να διατηρήσει τη ρευστότητά της σε ικανοποιητικό επίπεδο.

---

H διοίκηση της Medicon Hellas εντοπίζει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στα επίπεδα του 5% στον κύκλο εργασιών της. Πρόκειται για ένα διαχειρίσιμο ποσοστό, ενώ η εισηγμένη βλέπει αύξηση του μισθολογικού κόστους κατά περίπου 250 χιλ. ευρώ, κυρίως λόγω νέων προσλήψεων που έχει γίνει. Τα αποτελέσματα προ φόρων έχουν επιβαρυνθεί επίσης και από αποσβέσεις, που οφείλονται στην αγορά νέων παγίων. Στόχος της διοίκησης της εταιρείας για το 2021; Να επεκταθεί στον κλάδο των μοριακών διαγνωστικών εξετάσεων, ένας κλάδος «φρέσκος» για την εταιρεία, καθώς το προηγούμενο έτος αποφάσισε την είσοδό της σε αυτόν.

---

Θα καταφέρει η ΚΡΕΚΑ να επιβιώσει; Η διοίκηση της εισηγμένης έχει να αντιμετωπίσει πολλά ζητήματα, όπως το γεγονός πως η εισηγμένη οφείλει περίπου 32 εκατ.ευρώ , ενώ το ενεργητικό της είναι μόλις 6,5 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ο ορκωτός να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας, με τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης να έχουν καταστεί αρνητικά. Όπως μαθαίνουμε, η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις για να προωθηθεί η διαδικασία επαναρύθμισης των δανειακών της υποχρεώσεων, προκειμένου να μην υφίσταται πλέον το ζήτημα του αρνητικού κεφαλαίου και να αποχαρακτηριστούν τα δάνειά της ως ληξιπρόθεσμα. Από την έκβαση των διαπραγματεύσεων εξαρτώνται πολλά…

---

Χθες έπεσε αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie, καθώς συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών το αίτημα για την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106β και δ του πτωχευτικού κώδικα. Στην ουσία το μέλλον της εταιρείας βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, καθώς σε περίπτωση θετικής απόφασης ανοίγει ο δρόμος για την επόμενη μέρα της εταιρείας. Η διοίκηση, λέει πως είναι αισιόδοξη, καθώς ο νόμος θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συμφωνία των πιστωτών για το σχέδιο εξυγίανσης. Κάτι που συμβαίνει στην περίπτωση της Folli Follie. Η απόφαση αναμένεται εντός του προσεχούς διαστήματος, ενώ η εταιρεία έχει κερδίσει χρόνο μετά τη χρηματοδότηση 13 εκατ.ευρώ από το fund Arena, με την οποία καλύπτει τα έξοδά της. Στόχος για το 2021 είναι να επανέλθει σε μία κάποια κανονικότητα και από το 2022 να αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά, με αύξηση τζίρου. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση πως το δικαστήριο θα ανάψει…το πράσινο φως.