Black Box: Ελληνικές τράπεζες και... Κιμ Γιονγκ Ουν

- Σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ALPHA BANK. Οι πιέσεις στα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ  λόγω διεθνών τιμών, κατανάλωσης κλπ θεωρούνται δεδομένες, οπότε το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ALPHA BANK. Σύμφωνα με τη Εuroxx που έχει σύσταση overweight και τιμή στόχο 2,3 ευρώ για τη μετοχή της τράπεζας,  η ALPHA αναμένεται να παρουσιάσει κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες προ φόρων ύψους 75 εκατ. έναντι ζημιών 9 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης.

- Οι εκτιμήσεις πάντως των αναλυτών είναι ότι η ALPHA BANK θα παρουσιάσει στο δεύτερο τρίμηνο κέρδη μετά από προβλέψεις ενώ έχουν γίνει από τη διοίκηση οι απαραίτητες προεργασίες και  κινήσεις ώστε να ολοκληρωθεί με ταχείς ρυθμούς η συναλλαγή Galaxy.

- Τα contingent convertible bonds ή αλλιώς τα γνωστά μας cocos, αποτελούν την Νο 1 προτεραιότητα στην ατζέντα της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς. Στις αρχές Ιουνίου, o CEO της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου μιλώντας στους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, είχε αρνηθεί να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σε σχέση με τα cocos ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η τράπεζα σχεδιάζει να πληρώσει το κουπόνι για  τα cocos της φετινής χρονιάς σε μετρητά. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, η τράπεζα Πειραιώς πλήρωσε 165 εκατομμύρια στο ΤΧΣ για τα 2,040 δις ευρώ των cocos που έχει.

- Όσο περνούν οι ημέρες και πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους, χωρίς να χτυπά το τηλέφωνο στα γραφεία της Εθνικής και στην άλλη άκρη της γραμμής να είναι η DG Comp αυξάνονται οι πιθανότητες να προχωρήσει η συμφωνία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

- Σαν τον Κιμ Γιoνγκ Ουν το Χρηματιστήριο. Εκεί που αρχίζουν να πιστεύουν  πως είναι σε κώμα, κάνει μια εμφάνιση και επιβεβαιώνει  ότι είναι εν ζωή. Αν μετά τις πτωτικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν δεν αντιδρούσε χθες…

- Σημειώστε ότι  οι υψηλοί τόνοι που επικρατούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανησυχούν πλέον σοβαρά τους ξένους θεσμικούς. Μέχρι πριν το καλοκαίρι τα ελληνοτουρκικά δεν περιλαμβάνονταν στην ατζέντα των ερωτήσεων που έκαναν τα funds. Θεωρούσαν πως αυτές οι εντάσεις «είναι στο πρόγραμμα» και δεν προβληματίζονταν ιδιαίτερα.

- Η κατάσταση όμως έχει πλέον αλλάξει δραστικά. Η διπλωματική δραστηριοποίηση της ΕΕ, το γεγονός ότι η κρίση εξελίσσεται  σε έντονους τόνους  εδώ και εβδομάδες, αλλά και τα αλλεπάλληλα σχετικά δημοσιεύματα ιδιαίτερα του Bloomberg, έχουν αναγάγει την ελληνοτουρκική κρίση σε κεντρικό θέμα σε όλες τις επαφές που έχουν οι ξένοι θεσμικοί με Έλληνες χρηματιστές, επιχειρηματίες κλπ