7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Black Box: Δέκα μείον 5 μείον 5, 6 δια 2 συν 8... Κάπου την έχουμε πατήσει

Τα εκλογικά... μαθηματικά του Αλέξη Τσίπρα είναι απλά. ΣΥΡΙΖΑ + ΚΙΝΑΛ+ΜεΡΑ25 με παρανομαστή το ΚΚΕ (ανοχή) και η προοδευτική κυβέρνηση του μέλλοντος είναι έτοιμη να σπρώξει στο περιθώριο την κακιά «δεξιά» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γι αυτό άλλωστε προώθησε και την απλή αναλογική κόντρα στην κοινή λογική της ανάγκης μια χώρα να έχει σταθερή διακυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίζει και κρίσεις. Μόνο που τα νούμερα δε βγαίνουν...

Ο παρανομαστής της... ανοχής που λέγεται ΚΚΕ είναι αδύνατον με βάση την... προυπηρεσία του και την κομμουνιστική λογική του να δείξει ανοχή σε μια κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, πολύ δε περισσότερο όταν για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει συγκεκριμένη θέση και κατ επανάληψη έχει ταυτίσει τη συμπεριφορά του με αυτή του παλαιού ΠΑΣΟΚ και της σημερινής Ν.Δ.

Από εκεί και πέρα ο παράγοντας ΚΙΝΑΛ, όσο και αν κάποιοι στο εσωτερικό του γλυκοκοιτάζουν προς την Κουμουνδούρου, δύσκολα θα μπορέσει να ξεφύγει από τους... ψηφοφόρους του που κάθετα τάσσονται στην πλειοψηφία τους κατά του ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας με τον τρόπο τους και τις αναφορές τους στις δημοσκοπήσεις πως αν ήθελαν μια τέτοια εξελιξη θα είχαν εξ αρχής στηρίξει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης, η κατάρτιση μιας προγραμματικής συμφωνίας δύσκολα θα βρει πρόσφορο έδαφος. Ένα τελευταίο παράδειγμα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ειδικών κατηγοριών. Ο ΣΥΡΙΖΑ σφυρίζει αδιάφορα κλείνοντας το μάτι στους αρνητές που βρίσκονται σε όλες τις κατηγορίες εργαζομενων ενώ το ΚΙΝΑΛ  διά της Φώφης Γεννηματά ζητά μεταξύ άλλων να προχωρήσουν και σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για να φτιαχτεί το τείχος ανοσίας.

Η μεταβλητή Γιάνης παραμένει ένας απρόβλεπτος παράγοντας που δεν θα έλεγε όχι σε μια συμμετοχή σε κυβέρνηση εν τούτους το πως θα συμπεριφερθεί και τι προγραμματικές θέσεις θα ζητήσει δείχνουν το δρόμο ενός διαζυγίου πριν καν γίνει ο... γάμος.

Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει την αίσθηση πως είναι εφικτή μια «προοδευτική κυβέρνηση» μέσα από τα υφιστάμενα κόμματα του κοινοβουλίου και να πείσει τα στελέχη του πως αυτό μπορεί να οδηγήσει πίσω στις καρέκλες της εξουσίας θυμίζει και λίγο από το γνωστό τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη:

10 μείον 5 μείον 5, 6 δια 2 συν 8,

20 φορές το 15, 11 συν 7 18,

σύνολο 16 πρέπει να είναι εντάξει

λες να χω λάθος ας τα ξαναδώ

Και κάπου στο βάθος και τον τίτλο του. «Κάπου την έχουμε πατήσει»....

---

Ημέρα αποφάσεων για την τράπεζα Αττικής η οποία έχει σήμερα την προγραμματισμένη γενική της συνέλευση για την ενεργοποίηση των διατάξεων του αναβαλλόμενου φόρου που θα την οδηγήσει στην κρατικοποίηση και εν συνεχεία στην αύξηση κεφαλαίου έως 150 εκατ. ευρώ προκειμένου στη συνέχεια να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής. Για τις κρούσεις που έχουν γίνει στο Ολλανδικό fund της Reggeborgh οι αναγνώστες της στήλης έχουν ήδη ενημερωθεί από προχθές, με την επισήμανση πως εδώ μιλάμε για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα οι συζητήσεις για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των Ολλανδών.

---

Στα της Ελλάκτωρ είδατε ότι η άμεση συμμετοχή της Reggeborgh ξεπέρασε πλέον το 27,5% μετά την εξαγορά του ποσοστού που κατείχε ο Λεωνίδας Μπόμπολας, και παραμένει προς εξάσκηση έως της 20 Ιουλίου το δικαίωμα εξαγοράς ενός επιπλέον 3% του εφοπλιστή Δ. Διαμαντίδη ώστε να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής λίγο πάνω από το 30%. Οι κινήσεις αυτές είναι λίγο πολύ αναμενόμενες. Το θέμα είναι τι γίνεται με την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου για την αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας η οποία καθυστέρησε λίγο καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία για την ΑΜΚ και το περιεχόμενο του Ενημερωτικού Δελτίου. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται ότι θα παραδοθούν τις επόμενες ώρες και το ερώτημα είναι αν θα έχουμε έγκριση στο τέλος της εβδομάδας οπότε έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση το Δ.Σ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή θα πάμε για την επόμενη εβδομάδα.

---

H στήλη πάντως πληροφορείται πως ένας από τους λόγους για την καθυστέρηση έγκρισης του Ενημερωτικού Δελτίου είναι η υποχρέωση που έχει η εταιρεία να ενσωματώσει τις δικαστικές εκκρεμότητες μελών του Δ.Σ.

Μόλις προχθές στις 5 Ιουλίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου ανακοίνωσε πως απορρίφθηκε η προσφυγή του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου της Ελλάκτωρ Ευθύμιου Μπουλούτα για την ακύρωση προστίμου ύψους 200.000 ευρώ που είχε επιβληθεί τον Μάϊο του 2017 κατόπιν διερεύνησης για την επάρκεια των προβλέψεων των δανείων στις οικονομικές εκθέσεις της εταιρείας Cyprus Popular Bank Public Co Ltd για το έτος 2010 και το εξάμηνο του 2011.

Πρόστιμα για την ίδια υπόθεση είχαν επιβληθεί και στους Παναγιώτη Κουννή, Ελευθέριο Χιλιαδάκη και Μάρκο Φόρο.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, το Διοικητικό Δικαστήριο, στην απόφαση ημερομηνίας 29 Ιουνίου 2021, απέρριψε όλους τους λόγους που προέβαλαν οι Αιτητές για ακύρωση της απόφασης της ΕΚΚ, μεταξύ των οποίων, ήταν και ο ισχυρισμός για εσφαλμένη κατάληξη της ΕΚΚ ότι οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας δεν ήταν σύμφωνες με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, αφού αυτές είχαν υποβληθεί σε έλεγχο από αδειοδοτημένους ελεγκτικούς οίκους.

Το Διοικητικό Δικαστήριο κατέληξε ότι, βάσει των προνοιών του περί των Προϋποθέσεων Διαφάνειας (Κινητές Αξίες προς Διαπραγμάτευση σε Ρυθμιζόμενη Αγορά) Νόμου (Ν. 190(Ι)/2007), ουδόλως έχει σημασία το κατά πόσον οι οικονομικές καταστάσεις έχουν ελεγχθεί από ορκωτούς ελεγκτές, αφ’ ης στιγμής σκοπός της συγκεκριμένης νομοθεσίας, είναι η προστασία των επενδυτών και η επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που, ως εκ της θέσεως τους, έχουν προσωπική υποχρέωση ανάδειξης της αληθινής και δίκαιης εικόνας των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού του εκδότη.

---

Μεγάλο το πακέτο των 19,387 εκατ. μετοχών της Eurobank που άλλαξε χέρια χθες στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Μέρες που είναι με τους τζίρους στο ναδίρ, δε συναντάς εύκολα τέτοιες συναλλαγές που ξεπερνούν το 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρείας, και δη τράπεζας. 

---

Σαρώνει τα μεγάλα έργα των διασυνδέσεων η θυγατρική της Cenergy, Hellenic Cables, η οποία χθες έκανε γνωστό ότι υπέβραψε σύμβαση με τον  μεγαλύτερο εργολάβο της Κροατίας Končar Group για την προμήθεια 12 χλμ. 110kV υποβρυχίων καλωδίων, σχετικών εξαρτημάτων και συναφών υπηρεσιών στο πλαίσιο έργου από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Κροατίας για την αντικατάσταση των υφιστάμενων καλωδιακών γραμμών στην Αδριατική Θάλασσα. Άλλη μια σημαντική συνεργασία που βάζει την Cenergy στο παιχνίδι της Αδριατικής και επιβεβαιώνει την επιλογή των μετόχων να συνεχίσει μόνη της την αναπτυξιακή της πορεία απορρίπτοντας -μέχρι νεοτέρας;- την πρόταση εξαγοράς από τη γαλλική Nexans

---

Στην ανακοίνωση της Jumbo για τα μεγέθη εξαμήνου κυρίαρχο ρόλο κατέχει η αύξηση 12,6% των πωλήσεων. Το «ζουμί» όμως βρίσκεται στο τέλος που η εταιρεία κάνει λόγο για «αναγκαστική νέα στρατηγική στον τομέα προμηθειών». Τι θέλει να πει ο Απόστολος  Βακάκης; Όπως πληροφορείται η στήλη στελέχη της εταιρείας «ψάχνονται» για νέες αγορές, εκτός Κίνας. Ο λόγος; Τα μεταφορικά κόστη έχουν εκτοξευθεί, τα εργατικά στην Κίνα έχουν λάβει την ανιούσα, ενώ την ίδια στιγμή η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε παθογένειες στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Έτσι λοιπόν, στα πρότυπα πολυεθνικών εταιρειών, η Jumbo ψάχνεται για εναλλακτικές αγορές προκειμένου να προμηθεύεται τα προϊόντα της, που να βρίσκονται κοντά στην Ευρώπη, να έχουν χαμηλά εργατικά κόστη και να δίνουν κίνητρα. Απλά υπενθυμίζουμε πως πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα ρούχα και είχαν εργοστάσια στην Κίνα, στρέφονται στα Βαλκάνια και την Τουρκία…

---

Αντιφατικές παραμένουν ακόμη οι εκτιμήσεις για το ύψος της νέας γενιάς κόκκινων δανείων της πανδημίας, με τους τραπεζίτες και τον υπεύθυνο υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό να επιμένουν στην εκτίμηση πως τα νέα κόκκινα δάνεια δεν θα ξεπεράσουν τα 4-5 δισ. ευρώ. Η στήλη εύχεται να επιβεβαιωθούν, αλλά ένα μικρό καλάθι το κρατάει ακόμη μέχρι να δούμε και τα στοιχεία της ΤτΕ.

---

Σήμερα, πάντως, ξεκινα και η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου για την παράταση του «Ηρακλή». Η στήλη δεν θέλει να γίνεται εμμονική, αλλά ούτε ένα ούτε δύο προγράμμα Ηρακλής, επαρκούν για να καθαρίσουν την Κόπρο του Αυγεία από τις τράπεζες. Φρέσκα κεφάλαια χρειάζονται για να υποκαταστήσουν το κάψιμο των τιτλοποιήσεων, και ενδεχομένως στο βάθος μια Bad Bank, ακόμη και μικρότερη σε μέγεθος από όσο πιστεύαμε στο παρελθόν. 

---

Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας έχει σκαρφαλώσει η τιμή του αλουμινίου στις διεθνείς αγορές ξεπερνώντας και τα 2.581 δολάρια ο τόνος στα παράγωγα. Τα επόμενα υψηλά είναι η περιοχή των 2.800 δολαρίων που είχαν καταγραφεί το 2011. Από τις ελάχιστες τιμές του περσινού Απριλίου η τιμή του αλουμινίου καταγράφει άνοδο περίπου 80%. Η εξέλιξη της τιμής αναμένεται ότι θα έχει ευνοϊκή επίπτωση στα μεγέθη της Mytilineos παρότι η εταιρεία έχει κλειδώσει το σύνολο της παραγωγής σε χαμηλότερες τιμές. Ο Ευ. Μυτιληναίος είχε επισημαίνει κατά τη γενική συνέλευση της εταιρείας ότι τα μηνύματα της αγοράς είναι θετικά και οι τιμές του αλουμινίου θα παραμείνουν υψηλά, χρειάζεται ωστόσο προσοχή γιατί το η συνολική επίπτωση επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως είναι οι ισοτιμίες, η παραγωγή βωξίτη και αλουμίνας, οι τιμές των α’ υλών κ.α

---

Πιο αισιόδοξη για τις ευρωπαϊκές αγορές παρά για τις αμερικάνικες εμφανίζεται σε έκθεσή της η Deutsche Bank. Η γερμανική τράπεζα θερωρεί ότι η αδυναμία του δολαρίου θα συνεχιστεί. Ενώ εξακολουθεί να εκτιμά πως οι αγορές θα καταγράψουν νέα υψηλά, αφού όμως μεσολαβήσει μια βαθιά διόρθωση 6-10% για τον S&P. Σημείο κλειδί η άνοδος των αποδόσεων των 10ετών αμερικανικών ομολόγων που τα βλέπει στο 2,25% ως το τέλος του έτους. Επιπλέον, θεωρεί ότι το 2021 θα είναι μια bullish χρονιά λόγω της επιστροφής των οικονομικών στην ανάπτυξη και των μέτρων στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες.

---

O ξενοδοχειακός κλάδος βρίσκεται στα «πάνω» του με εξαγορές μεγάλων συγκροτημάτων από ξένους «παίχτες» και μικρότερες επενδύσεις από Έλληνες επιχειρηματίες. Ο λόγος είναι προφανής καθώς οι επενδυτές βλέπουν rebound του ελληνικού τουρισμού από το 2022, ενώ σήμερα οι τιμές είναι πιεσμένες. Σε αυτό το πλαίσιο η οικογένεια Κουκοβίνου προχωρά στην αποκατάσταση και ανακαίνιση διατηρητέου στα Πετράλωνα προκειμένου να στεγάσει ένα boutique hotel, με το κέντρο της Αθήνας να έλκει το ενδιαφέρον επενδυτών, καθώς ναι μεν η πανδημία το έχει πλήξει περισσότερο σε ό,τι αφορά στις αφίξεις τουριστών, αλλά η άνοδος που αναμένεται να καταγράψει μετά την πανδημική κρίση, αναμένεται να είναι εντυπωσιακή.

---

Σε ένα καλό β΄εξάμηνο ελπίζει η Μοτοδυναμική προκειμένου να δει τον κύκλο εργασιών της να αυξάνεται. Η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά πως οι αφίξεις τουριστών θα αυξηθούν συγκριτικά με το 2020, και επομένως και οι μισθώσεις αυτοκινήτων. Οι επιπτώσεις της πανδημίας συνεχίζονται και φέτος, με τις αγορές των δικύκλων και αυτοκινήτων να παρουσιάζουν μεικτή εικόνα το πρώτο τετράμηνο. Ωστόσο, η εικόνα που επικρατεί από τον Απρίλιο και ύστερα είναι ανοδική με τον τζίρο να αυξάνεται, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Αύξηση του τζίρου καταγράφει η Minerva Πλεκτική το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ η ανοδική πορεία της εισηγμένης –συγκριτικά πάντα με το 2020- συνεχίζεται έως και σήμερα. Κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας διαδραματίζει το ηλεκτρονικό εμπόριο, στο οποίο η εταιρεία επενδύει μέσω προωθητικών ενεργειών. Την ίδια στιγμή η διοίκηση της εισηγμένης είναι ικανοποιημένη από τη ρευστότητα που διατηρεί, ενώ ο δείκτης καθαρού χρέους προς ίδια κεφάλαια είναι θετικός.

Από τον Πικάσο στον Μποτρίνι και τον Βενέτη μια ώρα δρόμος. Το εστιατόριο της Εθνικής Πινακοθήκης παραδίδει τα ηνία στον Έκτορα Μποτρίνι, ενώ στον Βενέτη δόθηκε για πέντε χρόνια το αναψυκτήριο, με βάση τη σύμβαση που υπεγράφη. Η προσφορά του Βενέτη υπερείχε κατά 80% σε σχέση με τη δεύτερη, ενώ το νέο αναψυκτήριο θα λέγεται Ιλισός, και το εστιατόριο θα ονομάζεται Παρθένης.

---

Μόλις 14 δευτερόλεπτα. Τόσο θέλει η παράλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού για να μεταδοθεί από τον έναν στον άλλο. Δεν έχει καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν τόσο μικρός χρόνος διάδοσης της ασθένειας. Οι ανεμβολίαστοι σκεφτείτε το αλλιώς. Ότι 14 δευτερόλεπτα αρκούν να φέρουν την καταστροφή. Στις ζωές των συνανανθρώπων σας, στην οικονομία, σε εσάς τους ίδιους. 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.