Black Box: Χείμαρρος επενδύσεων 100 δισ. ευρώ

Από τις Χίμαιρες της κρίσης στους χείμαρρους των επενδύσεων. Η σελίδα στο βιβλίο της οικονομικής ιστορίας της χώρας έχει αρχίσει να γυρίζει. Και μπορεί η πανδημία και οι δυσκολίες στην καθημερινότητα χιλιάδων επιχειρήσεων και εργαζόμενων να θολώνουν ακόμη το τοπίο, αλλά το πραγματικό χρήμα έχει αρχίσει να κινείται τόσο προς τη χώρα όσο και εντός της χώρας. Το διαπιστώνουν οι άνθρωποι που κάνουν τις δουλειές, τις σχεδιάζουν ή γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι πρόκειται να συμβεί. Και όταν το real money μιλά για επενδύσεις που μπορεί να φτάσουν τα 100 δισ. ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια, οφείλουμε να το ακούσουμε. Γιατί είναι το ίδιο χρήμα που θα χτίσει την Ελλάδα του αύριο και θα δημιουργήσει δουλειές και ευκαιρίες, κυρίως για τους νέους ανθρώπους που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώνουν μέσα σε μια κατάσταση διαρκούς οικονομικής κρίσης, με ψαλιδισμένα φτερά και πετσοκομμένες ελπίδες για το μέλλον τους.

----

Σταχυολογώντας κάποιες επισημάνσεις και εκτιμήσεις που ακούσαμε χθες από τους ανθρώπους των επιχειρήσεων, των τραπεζών, και της αγοράς στο forum των Δελφών ξεχωρίσαμε τα εξής:

-----

-«Χείμαρρος» επενδύσεων εκτίμησε ότι θα ακολουθήσει την υπογραφή της σύμβασης για το εμβληματικό έργο στο Ελληνικό ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου. Οι τελικές υπογραφές με το Δημόσιο αναμένονται περί τις αρχές με μέσα Ιουνίου. Μόνο από την Lamda αναμένεται να ξεκλειδώσουν άμεσα επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ που θα φτάσουν συνολικά το 1 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους.

----

-Αν συγκρατήσαμε κάτι από την ενδιαφέρουσα ομιλία του Γενικού Διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Β. Καραμούζη, είναι η εκτίμησή του πως μέσα στην επόμενη πενταετία η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ. Δεν είναι και λίγα... Αρκεί να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Ταμείο Ανάκαμψης και να φτάσουμε έστω στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο καθαρών άμεσων επενδύσεων (2%).

----

-Η άθροιση που έκανε ο Deputy CEO της Copelouzos Ιωάννης Αράπογλου είναι πως αν προσθέσει κανείς τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, άλλες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τις επενδύσεις που θα γίνουν τότε μαζί αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ. Η Fraport, στρατηγικός εταίρος της Copelouzos επένδυσε περίπου 1,7 δισ. ευρώ στην αναμόρφωση των αεροδρομίων, όντας ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα.

----

-Μετά είναι και τα funds. Τα σχέδια της CVC Capital Partners για την Ελλάδα είναι μεγαλεπήβολα. Ο επικεφαλής της εταιρείας Άλεξ Φωτακίδης αποκάλυψε ότι μετά το μπαράζ εξαγορών των προηγούμενων ετών (Υγεία-Μητέρα-Metropolitan-Ιασώ General, Vivartia, Εθνική Ασφαλιστική, Skroutz κλπ) η εταιρεία έχει εντοπίσει τουλάχιστον 25 εταιρείες οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο επενδυτικών funds.

---

Νίκος Σταθόπουλος, managing directror της BC Partners, που έχει ήδη επενδύσει στην Ελλάδα περίπου 4 δισ. ευρώ, εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια τα ελληνικά assets θα προσελκύσουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον με αιχμή τις τηλεπικοινωνίες, την Υγεία- Φαρμακοβιομηχανία, την Τεχνολογία, τα MME και εταιρείες που έχουν ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό.

---

Μπορεί να έχουμε μάθει να κρατάμε μικρό καλάθι τον τελευταίο χρόνο μιλώντας για τον τουρισμό, όμως φέτος μπορεί και να μας εκπλήξει. Μετά την περσινή κατάρρευση, λογικό είναι φέτος οι εκτιμήσεις -όσο μπορούν να γίνουν με τα σημερινά δεδομένα- να είναι πιο προσγειωμένες. Στη στήλη, όμως, φτάνουν καλά νέα από το μέτωπο των κρατήσεων οι οποίες έχουν ξεκινήσει δειλά δειλά. Για παράδειγμα μαθαίνουμε ότι το ενδιαφέρον από αρκετές μεγάλες αγορές του εξωτερικού είναι ισχυρότερο ακόμη και από το 2019, που ήταν έτος ρεκόρ. Η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών και δεν αποκλείεται, αν αντιμετωπιστούν εγκαίρως και με θετικό αποτέλεσμα συγκεκριμένα ζητήματα (π.χ Αγγλία, Ρωσία κλπ) η τουριστική κίνηση να εξελιχθεί φέτος πραγματικά πολύ καλύτερα από όσο αναμένεται, με δεδομένο ότι εκατομμύρια πολιτών θέλουν να ταξιδέψουν μετά από μήνες εγκλεισμού. Ο τουρισμός θεωρητικά ανοίγει στα μέσα Μαϊου, πρακτικά, ωστόσο η αγορά δεν περιμένει να δει πολλά μέχρι τις αρχές Ιουλίου αλλά ποντάρει σε ένα ισχυρό τρίμηνο - τετράμηνο μέχρι τον Οκτώβριο.

---

Με τούτα και με τα άλλα το Χρηματιστήριο ετοιμάζεται να πάρει φόρα για τις +1000. Αλλά πριν κάνει την επόμενη κίνηση, πιθανόν να δούμε ένα πισωγύρισμα της τάξης του 10% με αφορμή τη διόρθωση των μεγάλων ξένων αγορών. Η Ελλάδα αποτελεί, όμως, διαφορετικό στόρι και οι αναλυτές - διαχειριστές που εμπιστευόμαστε, μας λένε πως ακόμη και 100 μονάδες να πέσει η αγορά, ευκαιρία θα είναι για όσους βλέπουν μπροστά και ψάχνουν καλύτερες τιμές εισόδου. Ας έχουμε κατά νου τη ζώνη των 4.100-4.070 μονάδων στον S&P 500, που αν χαθούν, θα πυροδοτήσουν πωλήσεις.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού στις ΗΠΑ, πάντως, εκτινάχθηκε στα 1,9 τρισ. δολάρια. Κακό νέο για τις αγορές.

---

-Στην αξιοποίηση των ακινήτων του Στρατού στρέφεται η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων. Το επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει, αν και περιορισμένο εξαιτίας της πανδημικής χρήσης. Η ΔΕΗ ενοικίασε για 50 χρόνια το ακίνητο του πρώην στρατοπέδου «Πλέσσα Μιχαήλ» με δυνατότητα μάλιστα παράτασης για δέκα χρόνια με μίσθωμα 220 χιλ. ευρώ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν από αυτό το μισθωτήρια έσοδα πάνω από 160 εκατ. ευρώ στο σύνολο της ενοικίασης, ενώ στους άλλους μισθωτές θα δει κανείς τον Δήμο Τρικκαίων και τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτισμικών πόρων. Στην ουσία ακίνητα που «κάθονταν» για χρόνια και βάραιναν με τη συντήρησή τους το δημόσιο κορβανά, επιτέλους αξιοποιούνται προς όφελος του δημοσίου.

---

-Εντυπωσιακή η αύξηση μεγεθών της Πλαστικά Θράκης στο πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς ο όμιλος συνεχίζει να αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα επωφελούμενος από τη στροφή στα είδη υγιεινής. Τα κέρδη εκτινάχθηκαν στα 24,4 εκατ. ευρώ, έναντι 2,78 εκατ.ευρώ το 2020 (+777%). Η αύξηση αυτή οφείλεται στη σοφή όπως αποδείχθηκε κίνηση της διοίκησης της εισηγμένης, η οποία με το ξέσπασμα της πανδημίας έστρεψε το επενδυτικό της ενδιαφέρον στα είδη προσωπικής υγείας και φροντίδας. Έτσι λοιπόν ο εν λόγω κλάδος εκτόξευσε τις πωλήσεις και αντιστάθμισε απώλειες σε άλλους τομείς της δραστηριότητας της εισηγμένης, που είχαν να κάνουν με παραδοσιακούς κλάδους που επλήγησαν από την πανδημική κρίση.

---

-Μετά την αποχώρηση από την ΕΛΟΜΑΣ η αλυσίδα σούπερ μάρκετς Κρητικός αναπτύσσεται. Μαθαίνουμε πως προσεγγίζει εταιρείες της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου αυτές να ενταχθούν στην ομπρέλα της CRM Aριάδνη. Υπενθυμίζεται πως το 100% των μετοχών της συγκεκριμένης εταιρείας η Κρητικός το ελέγχει ήδη από τα τέλη του προηγούμενου έτους. Απώτερος στόχος της εταιρείας είναι η αύξηση του μεριδίου αγοράς της και η ανάπτυξη στη λιανική και στη χονδρική, τομείς που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν φέτος στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της αλυσίδας supermarket.