Black Box: Άγιο είχαμε!

-Υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία είναι να ακούσουμε Τσιόδρα. Η δεύτερη να ακούσουμε Πετράκη ή Κωνσταντίνο Κυρανάκη. Προτιμώ να ακούσω τον αδελφό Σωτήριο.

-Ακατανόητη η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να «παίξει» πάνω στην κρίση της Πανδημίας. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να τα χειρίζονται οι Καρανίκες αυτού του κόσμου. Άγιο είχαμε Θεέ μου…

-Εντάξει! Τι να φοβηθεί ο βρεγμένος την βροχή; Περί διαψεύσεων ο λόγος.

-Η στήλη δεν θα κάνει (ακόμη) κάποια βαθυστόχαστη ανάλυση για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Ο νεοφιλελεύθερος βαθύτερος εαυτός μου, όμως, θέλει να επισημάνει την βαθιά του απογοήτευση για την ήττα των Ρεπουμπλικάνων και την ταυτόχρονη ικανοποίησή του από την ήττα του Τράμπ.  Άγιο είχαμε, σας λέω…

- Επαφές με ελληνική ιδιωτική τράπεζα ξεκίνησε πριν λίγες μέρες  ο γερμανικός όμιλος ενέργειας RWE προκειμένου να προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση, αλλά και οι από κοινού επενδύσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων με την ΔΕΗ, ύψους έως  1 δισ. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, με την συστημική τράπεζα που επισκέφθηκε το υψηλόβαθμο στέλεχος της RWE συζήτησε τους όρους χρηματοδότησης, αλλά και τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ώστε να ξεκινήσει η συνεργασία με την ΔΕΗ. 

- Την εταιρική αγορά ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών επιδιώκει να αξιοποιήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για την χρηματοδότηση έργων υποδομών και επενδύσεων στην πρωτεύουσα. Η αγορά των εταιρικών ομολόγων συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του Δήμου, ο οποίος ήδη χρησιμοποιεί παρεμφερή χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έργα ανάπλασης στην Αθήνα. Το ύψος του δανείου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, δεδομένου ότι οι συζητήσεις με τις τράπεζες βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο. Ο Δήμος Αθηναίων εξετάζει την έξοδο στην κεφαλαιαγορά με σοβαρότατους αναδόχους ωστόσο το εγχείρημα, εκ των πραγμάτων, δεν είναι εύκολο.

-Εν τω μεταξύ πάντως η προσοχή της ομολογιακής αγοράς στρέφεται στην αυριανή αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας (Greek Sovereign Rating Review) από τον οίκο Moody’s. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά το κλείσιμο της ελληνικής αγοράς.

- Συνεχείς είναι οι συναντήσεις του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, στελεχών του Υπουργείου και της διοίκησης της Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ). Όλα φαίνεται πως είναι έτοιμα για τους διεθνείς ανοικτούς διαγωνισμούς για την επιλογή αναδόχων των έργων κατασκευής δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε περιοχές ανά την Ελλάδα. Ωστόσο ακόμα μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές του διαγωνισμού, o οποίος σύμφωνα με πληροφορίες επιδιώκεται να είναι έτοιμος πριν τα τέλη του μήνα. Τα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 23,49 εκατ. και ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον μεγάλοι παίκτες της αγοράς. 

-Και τώρα να περάσουμε στις «πονηρές» ειδήσεις. Μπορεί τα στοιχεία να δείχνουν πρωτιά στην προσέλκυση ζήτησης από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές για την Alpha Bank, ως μία εκ των τριών Συντονιστών Κύριων Αναδόχων της Δημόσιας Προσφοράς στην πρόσφατη έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου του ΟΠΑΠ, αλλά το ραντάρ της στήλης πιάνει κάτι άλλο: Την απόφαση του Βασίλη Ψάλτη να επιστρέψει η Alpha Bank σε ένα παιγνίδι που στο παρελθόν είχε διαπρέψει. Και μέχρι στιγμής δείχνει να τα καταφέρνει περίφημα. Η μέση ζήτηση ανά ιδιώτη ήταν περίπου διπλάσια από την αντίστοιχη μέση ζήτηση για το σύνολο των ιδιωτών και αν μη τι άλλο η επίδοση αυτή αποτυπώνει την θέση που έχει χτίσει η Τράπεζα στο Private Banking (High Net Worth) και Alpha Gold (Mass Affluent). Την υψηλότερη ζήτηση πέτυχε η Alpha Bank και στους λεγόμενους «real money investors», δηλαδή ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που αναδεικνύει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, την ικανότητα της τράπεζας να κινητοποιεί ειδικούς επενδυτές με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα. Είπαμε. Ο Βασίλης Ψάλτης κτίζει μία νέα κατάσταση. Πως το έλεγαν οι παλαιοί; Να κοιτάς το management και το τι μπορεί να πετύχει. Σε αυτό επενδύει ένας επενδυτής και όχι σε ντουβάρια…

-Μοίρασε καμπάνες χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβάλλοντας πρόστιμα σε μία σειρά χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων ενώ η Καραμανώφ Χρηματιστηριακή τιμωρήθηκε με μερική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της. Κατά τα άλλα η Alpha Finance έφαγε 25.000 πρόστιμο, η Prelium 15.000, η Ελληνική Τράπεζα 8.000, η HSBC άλλες 8.000, και η Citibank 5.000. Όλα αφορούν σε επενδυτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρείχαν οι παραπάνω…

-Το άλλο με την εισβολή των κομάντος της Επιτροπής σε εισηγμένη με… διεθνείς μετόχους δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ακόμη. Θα έχετε ήδη προσέξει ότι η στήλη έχει χρησιμοποιήσει σήμερα τρεις φορές την λέξει «ακόμη». Αν επιστρέψετε πίσω στο κείμενο και αναζητήσετε τις άλλες δύο θα έχετε δικαίωμα στην κλήρωση για τα κινέζικα κουλουράκια της τύχης. Περιττό να σας πω ότι αν η στήλη είχε επιβεβαιώσει την είδηση θα την είχαμε πρώτη – πρώτη στο Liberal Markets και όχι τελευταία στην αμαρτωλή στήλη.