Black Box 3/1/2020

- Από τον Ιανουάριο του 2015 όταν το κατώφλι του Χρηματιστηρίου είχε περάσει ο τότε υπουργός Οικονομίας Γκίκας Χαρδούβελης για να συμμετάσχει σε τελετή για την πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, είχε να πατήσει το πόδι του στο Χρηματιστήριο υπουργός Οικονομίας.  Την παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ έσπασε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος συνοδευόμενος από δύο υφυπουργούς, τους κ.κ. Ζαββό και Θωμά, έδωσαν με την παρουσία τους έμπρακτο μήνυμα για τη σημασία που δίνει η Κυβέρνηση στο ΧΑ.  

- Παράγοντες του ΧΑ πάντως διαβεβαιώνουν με κατηγορηματικότητα ότι δεν ήταν στημένο και από καθαρή τύχη το φλουρί της πίτας έπεσε στον Χρήστο Σταϊκούρα.

- Κατά τα λοιπά η συνεδρίαση -με τη βοήθεια και του θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές- εξελίχθηκε πολύ καλά οδηγώντας την αγορά με κέρδη 1,53% στις 930,71 μονάδες. Η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη της συνεδρίασης ήταν το 6,82% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ - ενώ ήδη είχαν προηγηθεί για τη μετοχή τέσσερις στη σειρά θετικές συνεδριάσεις - με αποτέλεσμα όλη η αγορά να αναζητεί τι κρύβεται πίσω από τις  επιθετικές αγορές που είχαμε χθες στη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

- Πιθανόν η άνοδος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να συνδέεται με τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση αποφασισμένη να ξεμπλοκάρει  μέσα στον μήνα τον διαγωνισμό για τη γραμμή 4 του μετρό. Το σενάριο αυτό ενισχύει το γεγονός ότι εκτός από το +6,82% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, είχαμε χθες και  το +11,68% για τη μετοχή της ΑΒΑΞ, που είναι η άλλη κατασκευαστική  που διεκδικεί το έργο της  γραμμής 4.

- Όπως πιθανόν θα γνωρίζετε, τις επόμενες εβδομάδες και οπωσδήποτε  όχι αργότερα από τις αρχές Φεβρουαρίου  θα πρέπει να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική. Στην Εθνική δεν υπάρχει ενθουσιασμός για τις μη δεσμευτικές προσφορές, καθώς απέχουν σημαντικά από το επίπεδο των περίπου 800 εκατ. που πρέπει να γίνει η πώληση ώστε να μην υποστεί η τράπεζα ζημιά, καθώς έχει στα βιβλία της την Ασφαλιστική με αποτίμηση της τάξης των 1 δισ. ευρώ.

- Όπως όλα δείχνουν όμως, ο διαγωνισμός θα προχωρήσει στην επόμενη φάση των δεσμευτικών προσφορών. Άλλωστε  όπως κυκλοφορεί στην αγορά το τελευταίο διάστημα, ο SSM δεν δείχνει ιδιαίτερα συνεργάσιμος στο ενδεχόμενο νέας αναβολής καθώς θεωρεί ότι στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετέχουν δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές υψηλού προφίλ, όπως είναι η CVC και η Fosun.  

- Η στήλη δεν γνωρίζει αν οφείλεται στην απεργία που είναι σε εξέλιξη και φαίνεται πως έχει δημιουργήσει διάφορα λειτουργικά ζητήματα ή αν οφείλεται στην γενικότερη πολιτική  συρρίκνωσης των εξόδων. Πάντως τα παράπονα από ιδιώτες και επαγγελματίες πελάτες του ΟΤΕ για πολυήμερες καθυστερήσεις στην ανταπόκριση για την αποκατάσταση βλαβών έχουν πυκνώσει ιδιαίτερα.