Black Box 30/01/2020

- H χρηματιστηριακή αγορά τηρεί πρόσκαιρα στάση αναμονής και επιφυλακτικότητας. Ωστόσο η τάση παραμένει ανοδική. Αυτό είναι το συμπέρασμα των χρηματιστών από τη χθεσινή μάλλον αδιάφορη συνεδρίαση του ΧΑ και την πτώση κατά 0,29% του γενικού δείκτη με αξία συναλλαγών μόλις 33,3 εκατ.

- Το κρατικό fund της Νορβηγίας που είναι από τους μεγαλύτερους μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές στον κόσμο, μεταξύ άλλων έχει επενδύσει και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η μεγαλύτερη έκθεση του νορβηγικού fund σε ελληνικές μετοχές, είναι στον όμιλο Μυτιληναίου, όπου έχει κτίσει θέση και ελέγχει περίπου το 3% του μετοχικού κεφαλαίου.

- Οι Νορβηγοί κάνουν τις επενδύσεις τους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μέσω της Triton Αsset Management που ανήκει και διευθύνεται από τον Γιάννη Βεζανή.

- Διασυνοριακή επιχειρηματική κίνηση σε hot κλάδο με πρωταγωνιστή «συνήθη ύποπτο» στον τομέα των deal είναι σε ώριμο στάδιο. Προσεχώς νεώτερα.

- Επ' ευκαιρία να αναφέρουμε ότι πέμπτο μέτοχο- επενδυτή που θα αγοράσει το 20% της επένδυσης για το φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη αναζητά ο Δ. Κοπελούζος.

- Κυβερνητικοί και τραπεζίτες παρακολουθούν διακριτικά αλλά με αγωνία, τους servicers που συγκεντρώνουν μεγάλο όγκο δανείων και περιμένουν να διαπιστώσουν πως θα «πολιτευτούν». Θα κάνουν πολυετείς ρυθμίσεις δανείων ή όχι; Προς το παρόν είμαστε ακόμη στην αρχή, καθώς  τα κόκκινα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται αφορούν  κυρίως δάνεια μικρών επιχειρήσεων ή περιορισμένου αριθμού μεγαλύτερων εταιριών.

- Οπότε προς το παρόν και ακίνητα ώριμα προς πώληση υπάρχουν, αλλά και δανειολήπτες που αναζητούν δεύτερη ευκαιρία. Το ζήτημα είναι τι θα συμβεί όταν τελειώσει ο «αφρός» και κυρίως μόλις προστεθεί ο κύριος όγκος των κόκκινων στεγαστικών δανείων.

- Σε επαφή με  ισχυρούς κεφαλαιακά παίκτες της ελληνικής και όχι μόνον αγοράς, έρχεται το τελευταίο διάστημα η Emma Capital του Γίρι Σμέτς, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός ισχυρού ομίλου που θα διεκδικήσει τη ΜΙG.