Black Box 13/01/2020

- Για να μην ξεχνιόμαστε, την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου αρχίζουν να φτάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και στις 20 Ιανουαρίου που θα είναι και οι επικεφαλής εδώ ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Διαπραγματεύσεις που ενδιαφέρουν την αγορά ιδιαίτερα, καθώς μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν το καθεστώς που θα διαδεχθεί στα τέλη Απριλίου το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την  αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων,  την επιτάχυνση των πλειστηριασμών κ.ά.

- Τα σημαντικά όμως για τις διεθνείς αγορές  θα συμβούν την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο, όπου ο κινέζος αντιπρόεδρος Liu He  θα υπογράψει την "φάση Ι" της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Τα βλέμματα φυσικά θα είναι στραμμένα στον πρόεδρο Ντ. Τραμπ, καθώς υπάρχουν προσδοκίες ότι θα κάνει δηλώσεις και για τη "φάση ΙΙ" της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα.

- Ευτυχώς που έγινε η πρόσφατη παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και απομάκρυνε τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο από τη διοίκηση της Folli-Follie και σιγά-σιγά αποκαλύπτονται τα όσα φοβερά συνέβαιναν στην εταιρεία. Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύονται στον τύπο, ο έλεγχος που είναι σε εξέλιξη αποκαλύπτει πληρωμές χωρίς επαρκή παραστατικά, τιμολόγια που έφταναν από τα e-mail της μελών της διοίκησης, ανυπαρξία προόδου στην εξυγίανση της εταιρείας αλλά και διάφορα  άλλα εξωφρενικά, όπως π.χ. προσπάθεια δημιουργίας μιας δεύτερης Folli-Follie με μέσω τηλεπωλήσεων.

- Και σα να μην έφταναν όλα αυτά και πάλι από τον τύπο αποκαλύπτεται ότι είναι σε εξέλιξη δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος προσπαθεί να αποφύγει πρόστιμο 581.000  ευρώ που του είχαν επιβάλλει οι φορολογικές αρχές  για εικονικές πωλήσεις στα ΚΑΕ! Επιπλέον, σημειώστε ότι η στήλη πληροφορείται  πως η οικογένεια Κουτσολιούτσου κρύβεται πίσω από πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει δικηγόρος και οποίες αποσκοπούν στο να ξαναπεράσει ο έλεγχος της εταιρείας στα χέρια της οικογένειας, προφανώς επειδή φοβούνται τις αποκαλύψεις που έρχονται.

- Τώρα τι να σας πει η στήλη; Ότι συνεχίζεται σήμερα - η διακοπείσα την Παρασκευή-  συνεδρίαση της ΕΕΕΠ για τον διαγωνισμό του καζίνο του Ελληνικού; Αυτό όμως δεν είναι πια είδηση, γιατί μπορεί να λέγεται και να γράφεται κάθε εβδομάδα με την προσδοκία ότι θα ολοκληρωθεί ότι θα ληφθούν αποφάσεις.

- Οι προοπτικές του real estate στην Ελλάδα, εφόσον υπάρχουν κατάλληλες υποδομές και γίνεται το κατάλληλο  marketing, είναι εντυπωσιακές. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μέσω εξειδικευμένων μεσιτών είναι στην αγορά αυτή τη στιγμή βίλα 1.133τμ στο Costa Navarino στην τιμή των 8,3 εκατ. ευρώ. Αυτά τα επίπεδα τιμών για ελληνικές κατοικίες πριν λίγα χρόνια έμοιαζαν εξωπραγματικά και αφορούσαν ελάχιστες μεμονωμένες προνομιούχες ιδιοκτησίες και όχι νέα οικιστικά project.

- Τον ύπνο τους έχουν χάσει τα εμπορικά τμήματα -και όχι μόνον- στα κανάλια  με την αγωνία για τις εξελίξεις του 2020 να χτυπάει κόκκινο. Η επιστροφή του Μega στη μικρή οθόνη φέρνει ένταση του ανταγωνισμού, καθώς το πιθανότερο είναι ότι η πίτα δεν θα μεγαλώσει τουλάχιστον σημαντικά και το πιθανότερο είναι να γίνει αναδιανομή των διαθέσιμων διαφημιστικών πόρων μεταξύ των καναλιών. Κοινώς περικοπές στα budget.  Αν μάλιστα αληθεύει ότι ο νέος κανονισμός για τα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο απαγορεύει τις διαφημίσεις, εξέλιξη που εκτιμάται ότι μειώνει τη διαφημιστική δαπάνη κατά 10 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, τότε δικαιολογημένα ανησυχούν οι άνθρωποι.