Black Box: Το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής και οι εθελούσιες 

- Το μήνυμα έρχεται από διαφορετικές πλευρές και έγκυρες πηγές: Η ανησυχία για την πορεία του Χρηματιστηρίου έχει ενταθεί.  Οι χρηματιστές  μιλούν για  κακή εικόνα της εγχώριας αγοράς ενώ ταυτόχρονα έχει βαρύνει και το εξωτερικό. Μιλούν επίσης για κρίσιμα τεχνικά σημεία στο ΧΑ, τα οποία εφόσον διασπαστούν δεν αποκλείεται να μας οδηγήσουν ακόμη και στα χαμηλά του περασμένου Απριλίου.

- Το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής θα αποφασιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Ορισμένοι στην αγορά μιλούν για μία... υφέρπουσα διάθεση να μην προχωρήσει η πώληση της εταιρείας. Το CVC δεν κατέθεσε αυξημένη οικονομική προσφορά κι εδώ που τα λέμε, πως θα μπορούσε άλλωστε να κάνει κάτι τέτοιο; Οι οικονομικές προσφορές βασίζονται σε συγκεκριμένα οικονομικοτεχνικά μοντέλα τα οποία προσδιορίζουν το εύρος της δίκαιης αποτίμησης. Στα μεγάλα funds αυτές τις πρακτικές είναι  ευαγγέλιο γιατί κατοχυρώνουν τις επενδυτικές αποφάσεις που παίρνουν τα διάφορα στελέχη.

- Πώς θα μπορούσε λοιπόν το CVC να αυξήσει το προσφερόμενο τίμημα, όταν στο business plan της Εθνικής Ασφαλιστικής μειώθηκαν οι οικονομικές επιδόσεις; Προφανώς και ο κορονοϊός επηρεάζει και κανείς δεν υποτιμά τη συγκυρία, αλλά πλέον η πώληση της εταιρίας στις τρέχουσες αποτιμήσεις γίνεται μια πολύ δύσκολη άσκηση για την διοίκηση της Εθνικής Tράπεζας.

- Αλλαγές που ουσιαστικά συνιστούν απλοποίηση διαδικασιών έρχονται στο πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς. Όπως είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου μιλώντας πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, σε ειδική εκδήλωση για το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ευρωπαΐκή Επιτροπή αποφάσισε μέτρα σε τρεις τομείς για την ανάκαμψη του κεφαλαιαγορών. Το πρώτο αφορά τα ενημερωτικά δελτία που υιοθετείται ένα συνοπτικό και απλοποιημένο μοντέλο, εύκολο να συνταθεί και να ελεγχθεί από τις αρχές, ενώ θα διευκολυνθεί από πλευράς διαδικασιών και η άντληση  κεφαλαίων από τις τράπεζες.

- Το δεύτερο μετρό αφορά την εφαρμογή της MiFID II με απλοποιήσεις στις διάφορες γνωστοποιήσεις για συναλλαγές μεταξύ επαγγελματιών, απλοποιήσεις στις  υποχρεώσεις που εμποδίζουν την έγκαιρη λήψη επενδυτικών αποφάσεων και άλλα. Το τρίτο σκέλος των μέτρων αφορά τους κανόνες τιτλοποίησης, με τη δημιουργία ειδικού πλαισίου για απλή, διάφανη και τυποποιημένη διαδικασία και επιπλέον άρση ρυθμιστικών εμποδίων για ταχύτερες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

- Σήμερα ανακοινώνει η Aegean τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου και θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Λόγω lockdown το πλήγμα θα είναι ιστορικών διαστάσεων οπότε το ενδιαφέρον επικεντρώνεται περισσότερο στις προοπτικές και τη γενικότερη εικόνα που θα δώσουν τα στελέχη της εταιρίας. Την Τετάρτη η σκυτάλη περνάει στην ΓΕΚ Τέρνα που ανακοινώνει τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου.

- Οι αντιλήψεις των εργαζομένων στις τράπεζες έχουν αλλάξει δραστικά σε σχέση με το παρελθόν και γι’ αυτό όταν το πρόγραμμα της εθελούσιας παρέχει πραγματικά ελκυστικά οικονομικά κίνητρα, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Το είδαμε στην περίπτωση της Alpha Bank και το παρακολουθούμε να επιβεβαιώνεται και πάλι στο πρόγραμμα εθελουσίας της Eurobank, όπου έχουν ζητήσει να φύγουν 600 αντί 300 εργαζόμενοι που ήταν ο στόχος.