7ος χρόνος, ημέρα 2061η
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

Βlack Box: Τα distressed funds, οι εκκλησιαστικές σχολές, τα τσιπάκια και οι παπάδες με πτυχίο

Συνωστισμός από ξένους επενδυτές που επενδύουν στη λεγόμενη distressed debt market (κόκκινα δάνεια) καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα. Χθες κατατέθηκαν στην Εθνική Τράπεζα από τέσσερις κοινοπραξίες δεσμευτικές προσφορές για το πακέτο Frontier των 6,1 δισ. ευρω. Όλοι οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου έδωσαν το παρόν: Πρόκειται για τις Fortress με την Bain Capital στην οποία μετέχει η doValue ως servicer, η Pimco με την Quant, η Σουηδική Intrum, και το Αμερικάνικο fund Davidson Kempner μαζί με την Cepal.

Στόχος της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας ήταν η πώληση project Frontier να αποφέρει ένα ποσό της τάξης των 100 - 120 εκατ. ευρώ. Κατά την υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών το
ενδιαφέρον ήταν τέτοιο που οδήγησε σε προσφορά που υπερέβη τα 140 εκατ. ευρώ, ενώ όλα δείχνουν ότι το τελικό τίμημα θα ξεπεράσει ακόμη τα 160 εκατ. ευρώ.

---

Στο μεταξύ στις 2 Ιουνίου στην Τράπεζα Πειραιώς αρκετοί μεγάλοι παίκτες κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές για το project Sunshine. Όπως πληροφορείται η στήλη στο project Sunshine πέρασαν, μεταξύ άλλων τα funds Fortress, Davidson Kempner, Bain Capital και CPIB. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), μεικτής λογιστικής αξίας 535 εκατ. ευρώ, που έχει βγάλει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς. Tο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 5.000 συμβάσεις leasing από 2.300 επιχειρήσεις, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (περίπου 80%) είναι μικρομεσαίες. Οι περισσότερες από τις εταιρείες αυτές προέρχονται από τους κλάδους του Λιανεμπορίου (32%) και των Ξενοδοχείων (32%).Το 65% των προς πώληση συμβάσεων leasing είναι μη εξυπηρετούμενες και το υπόλοιπο 35% ρυθμισμένες.

---

«Δεν μπαίνω σε εκκλησία, δεν είμαι θρησκευόμενος» δήλωνε ο Αλέξης Τσίπρα τα χρόνια της… αντίστασης αλλά ως πρωθυπουργός και σε εκκλησία μπήκε και κερί... αναμμένο κράτησε και περιστέρι πέταξε στα Φώτα. Το μόνο που δεν έκανε είναι να προωθήσει ένα «προοδευτικό» μέτρο. Αντιθέτως, μέχρι και τον Φίλη... καρατόμησε από υπουργό προωθώντας και ένα νομοσχέδιο που έμεινε στα συρτάρια της ιστορίας προκαλώντας αντιδράσεις πρώτα από όλα εντός του κόμματός του.

Και σήμερα έρχεται η συντηρητική -κατά ΣΥΡΙΖΑ- παράταξη, η αποκαλούμενη δεξιά του Κυρίου για να βάλει μια τάξη στο χρόνιο φαινόμενο των κληρικών που μέσα από τις εκκλησιαστικές σχολές έφταναν να διεκδικούν μέχρι και θέσεις θεολόγων σε σχολεία και αλλού. Ενώ το φαινόμενο κάποιων υψηλά ιστάμενων στις θέσεις της εκκλησιαστικής ιεραρχίας να τις χρησιμοποιούν για την προώθηση των δικών τους παιδιών ήταν (και είναι συχνό).

Ένα νομοσχέδιο που φέρεται να προωθεί το υπουργείο Παιδείας και το οποίο δείχνει να τυγχάνει και της κατ’ αρχήν θετικής ανταπόκρισης του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, έρχεται να βάλει μια τάξη. Και να καθορίζει τις παραμέτρους μέσα από τις οποίες θα μπορούν να αποφοιτούν κληρικοί με πτυχίο.

Μια εξέλιξη, που αν υλοποιηθεί, πιθανότητα θα φέρει έστω και μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές σε μια εκκλησία εντός της οποίας λειτουργούν σήμερα ιεράρχες οι οποίοι -αν και μειοψηφία-  επιδιώκουν τον εκσυγχρονισμό.

Ο κορονοϊός άλλωστε ανέδειξε τέτοια πρόσωπα. Μητροπολίτες που τάχθηκαν με την επιστήμη και έβαλαν φραγμό σε ασυδοσίες και ιδεοληψίες θρησκευτικού περιεχομένου.

Ανέδειξε όμως και την ανάγκη κρίσιμων αλλαγών. Κυρίως εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, αφού κληρικοί σε διάφορα σημεία της χώρας έφτασαν στο σημείο να καταγγέλλουν το... θηρίο και το 5G του Μπιλ Γκέιτς που θα έβαζαν με τσιπάκι μέσω των εμβολίων.

Ακριβώς αυτό είναι που θα αντιμετωπιστεί με την κατάργηση και την αναδιάρθρωση των εκκλησιαστικών ακαδημιών. Αρκεί να μην επικρατήσουν πάλι φωνές που θα μιλήσουν για «διωγμό της εκκλησίας»…

---
Ή κάποια λόμπι έχουν πιάσει δουλειά με τη μετοχή της Intralot ή η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην κρίσιμη συμφωνία με τους ομολογιούχους. Η συμπεριφορά της πάντως αποκαλύπτει ότι «κάτι τρέχει» και δεν είναι μόνο η μετοχή της στο ταμπλό. Η άνοδος της σχεδόν 40% σε πέντε συνεδριάσεις και μάλιστα με παραβολικά χαρακτηριστικά, δεν περνά απαρατήρητη και θα μπορούσε να εγκυμονεί εξελίξεις.

---

Νέα σελίδα γυρίζει η  Intrakat με τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπου δυνητικά θα μπορούσε να υλοποιήσει επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ στην επόμενη 8ετία, την ίδια στιγμή που συνεχίζει να αναπτύσσεται και στο κομμάτι των τουριστικών projects, τα απορρίμματα αλλά και στο κατασκευαστικό που είναι το core business, όντας πλέον η 5η μεγαλύτερη κατασκευαστική στη χώρα. Η χρηματοδότηση των projects θα προέλθει τόσο από ίδια κεφάλαια όσο και από στρατηγικές συνεργασίες ή και funds του εξωτερικού. Η Intrakat έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει το επόμενο success story στον κλάδο των κατασκευών. 

Πρόσθετο ποσοστό της Ελλάκτωρ απέκτησαν οι επιχειρηματίες Δ. Μπάκος και Ι. Καϋμενάκης στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας με τους αδελφούς Καλλιτσάντση όντας οι μεγαλύτεροι μέτοχοι στην εισηγμένη. Η Greenhill Investments που ήλεγχε το 20,0589% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας αύξησε το ποσοστό της στο 23,1703%, ενώ αν συνυπολογιστεί και το υπόλοιπο 2,4121% της πλευράς Καλλιτσάντση, οι επιχειρηματίες Μπάκος και Καϋμενάκης κατέχουν το 25,5822% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η πλευρά της Reggeborgh που εξάσκησε στις 28/5 το δικαίωμα προαίρεσης αγοράζοντας το 9,5% από τον Λεωνίδα Μπόμπολα, ελέγχει σήμερα το 24,924% της Ελλάκτωρ το οποίο μπορεί να αυξήσει στο 28% περίπου εφόσον ασκήσει έως τις 20 Ιουλίου το υπόλοιπο του call option, ενώ ο Λ. Μπόμπολας κατέχει άμεσα και έμμεσα το 3,045%.

---

Πέρα από τις μετοχικές μεταβολές ενόψει και της αύξησης κεφαλαίου, τα νέα χθες δεν ήταν καλά για την Ελλάκτωρ. Η υποβάθμιση από τη Fitch (σε "B” από "Β+” προηγουμένως, και με αρνητικές προοπτικές) χτύπησε ένα ακόμη καμπανάκι για την εταιρεία.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.