ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2052η
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

Black Box: Ο Λεωνίδας δεν είχε, προφανώς, άλλες προσφορές

Ένα τεράστιο μπράβο αξίζει στον Ολλανδό της Ελλάκτωρ. Πήρε το 9 κόμμα κάτι τοις εκατό των μετοχών του Λεωνίδα σε τιμή αισθητά χαμηλότερη της χρηματιστηριακής αξίας. Όπως έλεγε και ένας μεγάλος δάσκαλος, το σημαντικό για έναν επιχειρηματία είναι να αγοράζει τζάμπα. Ο Λεωνίδας, πάντως, δεν πούλησε ακριβά, βοηθώντας τον Ολλανδό να γίνει ακόμη πιο πλούσιος και πετυχημένος. Αξιοσημείωτη εξέλιξη. Προφανώς δεν υπήρχαν άλλες καλύτερες προσφορές…

---

Η αλαζονεία έχει υψηλό κόστος, όπως φάνηκε και από την άνοδο και την πτώση του Τάκη Θεοδωρικάκου. Ο κ. Τάκης, πάντως, πιστεύει ότι θα επιστρέψει και ότι θα έχει και πάλι μία θέση δίπλα στον Πρόεδρο. Στο επιτελείο του στο Μαξίμου. Ο Μινώταυρος έχει δει πολλά στον πολυτάραχο βίο του και έχει μάθει να μην λέει τη λέξη «αποκλείεται». Πρέπει, πάντως να σημειώσει ότι οι δηλώσεις Καλογρίτσα, ότι αυτός τον διόρισε στη θέση του γραμματέα της ΚΝΕ δεν βοήθησε τον αγώνα για την κατάκτηση του σοσιαλισμού. 

---

Το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι ο χώρος της Υγείας. Κι αυτό το γνωρίζει ήδη ο Βασίλης Κικίλιας. Το βασικό στην πολιτική είναι να μυρίζεται κανείς τις εξελίξεις και να παίρνει τα μέτρα του. Να μην περιμένει, δηλαδή, να πέσει ο ουρανός στο κεφάλι του. 

---

O Πάνος κράτησε τα της θάλασσας και ο Θανάσης τα της στεριάς. Χώρισαν την περιουσία χωρίς να υπάρξουν σημαντικές εντάσεις. Έχουν διατηρήσει και ορισμένες κοινές συμμετοχές, αλλά αυτές δεν μπορούν να επηρεάσουν τη μελλοντική τους σχέση. Αν πάντως οι δηλώσεις του Πάνου είχαν γίνει πριν το μεταξύ τους deal, θα μπορούσε να έχει ξεσπάσει σοβαρή κρίση στις μεταξύ τους σχέσεις, καθώς είναι γνωστή η εκτίμηση που έχει ο Θανάσης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

---

-Το σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα είναι μαραθώνιος. Στην ατζέντα μετράμε 17 νομοσχέδια, εισηγήσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Τα περισσότερα με πολύ μεγάλο οικονομικό, επενδυτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον. Καλοκαιρινός μεταρρυθμιστικός οίστρος.

---

Μιας και ο λόγος για το σημερινό υπουργικό, να πούμε ότι έρχονται προσλήψεις και στον ΟΔΔΗΧ. Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας θα παρουσιάσει -και αναμένεται πάρει το πράσινο φως- τη νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία αλλάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Στον ΟΔΔΗΧ, ο οποίος είναι υπεύθυνος μεταξύ άλλων για την οργάνωση των κοινοπρακτικών εκδόσεων του Δημοσίου, αυτό που συνηθίσαμε να αποκαλούμε «επιτυχή έξοδο στις αγορές» περιέρχονται υπηρεσίες και λειτουργίες που ήταν μέχρι σήμερα διάσπαρτες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Επίσης, θεσπίζονται κίνητρα απόδοσης για τους υπαλλήλους του πάντα εντός του πλαισίου που προβλέπεται στο Δημόσιο Λογιστικό.
Τέλος, για την καλύτερη λειτουργία του κρίθηκε ότι απαιτούνται τουλάχιστον 15 στελέχη από την αγορά. Τώρα με τι αποδοχές μπορεί να τα αποσπάσει από τον ιδιωτικό τομέα, αυτό είναι μία άλλη πονεμένη ιστορία.

---

Έως τέλη Ιουνίου εκτιμάται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εγκρίνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120,5 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ, ενώ η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσει έως τις αρχές Αυγούστου. 

---

Χωρίς αμερικανικές αγορές το ξεκίνημα της χρηματιστηριακής εβδομάδας λόγω αργίας στις ΗΠΑ. Πιθανή η μείωση του τζίρου στο Χ.Α, που λογικά θα περιμένει την Τρίτη για να δοκιμάσει την κίνηση επαναφοράς στις 900 μονάδες, εφόσον η Wall Street δώσει αφορμή με νέα ιστορικά υψηλά.

---

Ό,τι και να «γράψει» το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου που ανακοινώνεται την Παρασκευή, η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει. Τα αποτελέσματα των εισηγμένων δίνουν ένα πολύ θετικό πρώτο στίγμα που εκπλήσσει θετικά ενώ μπαίνοντας στον τελευταίο μήνα του δεύτερου τριμήνου οι εκτιμήσεις είναι πολύ πιο αισιόδοξες.

---

Για εξαγορές ετοιμάζεται η ΕΛΤΟΝ με «όπλα» τη ρευστότητα, τα υψηλά πιστωτικά όρια και τα ικανοποιητικά επιτόκια με τα οποία δανείζεται η εταιρεία. Στο ραντάρ της εισηγμένης βρίσκονται εταιρείες στις αγορές που δραστηριοποιείται, όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Αυστρία και η Ουγγαρία. Από Απρίλιο η εισηγμένη βλέπει σταθεροποίηση του τζίρου της, που δέχθηκε πλήγμα εξαιτίας της πανδημικής κρίσης τον Μάρτιο. Τα προβλήματα εντοπίζονται στην αγορά της Τουρκίας, καθώς η κατρακύλα της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας δεν δίνει, μέχρι στιγμής, στην εισηγμένη να καταγράψει την ανάπτυξη που παρατηρείται στις πωλήσεις της εταιρείας στη γείτονα. Ανοδικά κινούνται οι αγορές της Ρουμανίας και της Σερβίας.

---

H ανάπτυξη στην αγορά των ΗΠΑ βρίσκεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της Flexopack. Yπενθυμίζεται πως η εταιρεία έχει προχωρήσει στη σύσταση νέας εμπορικής εταιρείας, της Flexopack ISA, κίνηση που εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του ομίλου για διεύρυνση στη συγκεκριμένη αγορά και στον εκσυγχρονισμό του παγκόσμιου δικτύου διανομής και διάθεσης των προϊόντων της. Μέσω της νέας εταιρείας εκτός της επέκτασης στις ΗΠΑ, κοιτά προς ενίσχυση μεριδίων και στον Καναδά.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.