Black Box: Κυοφορούνται νέα από τα 9μηνα!

-Καθώς μπήκαμε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου η προσοχή της αγοράς στρέφεται αφενός στα αποτελέσματα ενιαμήνου των τραπεζών και αφετέρου στα conference calls από τα οποία θα συνοδευτούν για να διαπιστώσει το guidance των διοικήσεων για το τρέχον τέταρτο τρίμηνο αλλά για την χρονιά που έρχεται.

-Παράλληλα η εξελισσόμενη διαπραγμάτευση μεγάλων συμφωνιών όπως αυτές για την Εθνική Ασφαλιστική, την Vivartia και τα Ελληνικά Καλώδια δείχνουν πως παρά την πανδημία και το lockdown υπάρχει μια δυναμική επιχειρηματικών εξελίξεων που αρχίζει να ωριμάζει.

-Εάν κάποιος προσεγγίσει την κατάσταση στυγνά, ρεαλιστικά, εμβόλια και θεραπείες για το νέο κορoνοϊό έχουν αρχίσει να αναδύονται παρέχοντας ορατότητα μεσοπρόθεσμα για το τέλος της κρίσης.

-Κομβικό σημείο των επόμενων δύο εβδομάδων θα είναι επίσης και το προσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τις δράσεις στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης που χορηγούνται με 32 δις που θα καταβληθούν την επόμενη τετραετία.

-Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κυβέρνηση και ακόμα περισσότερο ο πρωθυπουργός, παρά την δυσφορία για την οικονομία και κυρίως την αναστάτωση που φέρνει το lockdown, δεν απειλείται με αλλαγές στις πολιτικές ισορροπίες. «Η πολιτική σταθερότητα εμφανίζεται έτσι εξασφαλισμένη ακόμα και στα χειρότερα σενάρια σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά», εκτιμά εμβληματικός ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος σύμφωνα με την εσωτερική ενημέρωση που κάνει στους top executives του.

-Βραχυπρόθεσμα η αντιπολίτευση θα χρειαστεί να αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει εποικοδομητικά στα δύο αυτά ζητήματα, όχι για να κερδίσει πόντους αλλά για να μπορέσει να διατηρήσει έστω και τα πιεσμένα ποσοστά που εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις, αναφέρουν ανεξάρτητοι πολιτικοί παρατηρητές.

-«Η προβολή ισχυρής και αποτελεσματικής ηγεσίας από την κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη σε συνδυασμό με την πρόοδο στο υγειονομικό και το επενδυτικό ενδιαφέρον ένθεν και ένθεν των συνόρων δείχνει πως η χώρα θα έχει την ευκαιρία, πριν τελειώσει το πρώτο εξάμηνο του 2021, να σπάσει τα δεσμά της ύφεσης και να εισέλθει σε ένα ενάρετο κύκλο ανάκαμψης», εξηγεί Aμερικανός διαχειριστής κεφαλαίων στην στήλη.

-Ρίσκα ασφαλώς και υπάρχουν και σχετίζονται κυρίως με την υγειονομική κρίση και δευτερευόντως με τα ελληνοτουρκικά, σημειώνουν όμως διπλωματικοί κύκλοι. Στα ελληνοτουρκικά πάντως επί του παρόντας, εξηγούν, η προσοχή της Άγκυρας στράφηκε στην οικονομία και εσωτερικά ζητήματα χωρίς να παύει πάντως η πολιτική προκλητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο.

-Αγωγή κατά τράπεζας με την οποία ζητά 43 εκατ. ευρώ για τη ζημιά που υπέστη από τη μη ανανέωση εγγυητικής επιστολής προκειμένου να αναλάβει το οδικό έργο Άκτιο-Αμβρακία κατέθεσε στο πρωτοδικείο η Μηχανική του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου. Πάντως η αγορά δεν βλέπει ευδοκίμηση της αγωγής. Υπενθυμίζεται η επιστολή στον υπουργό υποδομών και μεταφορών Κώστα Καραμανλή, στην οποία τον στόλιζε με διάφορα επίθετα και οι επιστολές στη Μέρκελ για την κρίση με την...Τουρκία!

-Συνεχείς είναι οι συναντήσεις της διοίκησης της ΑΔΜΗΕ και του υπουργού ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Ο λόγος είναι πως σχεδιάζεται η θυγατρική της ΑΔΜΗΕ Grid Telecom να διεκδικήσει ρόλο στις οπτικές ίνες και το 5G. Στόχος της είναι να δραστηριοποιηθεί στη χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών, εκμεταλλευόμενη την ανάπτυξη της αγοράς data που συντελείται μέσω επενδύσεων της Microsoft και της Lamda Hellix. O κ. Χατζηδάκης πρέπει πάντως πρώτα να συνεννοηθεί με τον κ. Πιερρακάκη.

-H Πειραιώς αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες έως τέλος του έτους να ανακοινώσει μία ή και δύο χρηματοδοτήσεις εταιρειών που επενδύουν στην πράσινη ενέργεια. Συναντήσεις γίνονται, συζητήσεις προχωρούν και η Τράπεζα στρέφεται πλέον σε αυτόν τον κλάδο. Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα χρηματοδότησε πρόσφατα τη National Energy, με έδρα στο Λονδίνο με 22 εκατ. ευρώ για την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων στη χώρα μας.