ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2052η
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

Black Box: Η κυβέρνηση σπάει τη σιωπή της για την Bad Bank

Tη θέση -μάλλον την αντίθεση- του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Γ. Ζαββού στο σχέδιο του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα για τη δημιουργία μιας Εταιρείας Διαχείρισης Στοιχείων Ενεργητικού ή αλλιώς της λεγόμενης Bad Βank ο Μινώταυρος την γνωρίζει και την έχει καταγράψει.

Επισήμως ωστόσο η Κυβέρνηση μέχρι στιγμής είχε αποφύγει διακριτικά να πάρει θέση στο θέμα που, ας μην γελιόμαστε, είναι πολύ πιο σημαντικό από την οποιαδήποτε προσωπική κόντρα μεταξύ των δύο ανδρών καθώς αποτελεί μια κρίσιμη απόφαση για τις τράπεζες και την οικονομία συνολικά. Αυτή η κυβερνητική σιωπή που ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως, θα σπάσει σε λίγες ημέρες και μάλιστα στη Βουλή. Η πρωτοβουλία για τη συζήτηση δεν ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Άλλωστε θεσμικά δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Την πιστώνεται το Κίνημα Αλλαγής που παρενέβη ως Deus Ex Machina και κατέθεσε αίτημα για συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τα κόκκινα δάνεια και τη δημιουργία της κακής τράπεζας.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας «σήκωσε το γάντι»  αποδεχόμενος το σχετικό αίτημα. Το ΚΙΝΑΛ θα παρουσιάσει στη συζήτηση την πρόταση που έχει επεξεργαστεί για το φλέγον ζήτημα.

Όμως όπως καταλαβαίνετε, επειδή δεν είναι το ΚΙΝΑΛ που κυβερνά, αλλού θα είναι το ενδιαφέρον...

----

Μην περάσει η είδηση στα ψιλά γιατί μόνο ψιλά δεν είναι. Η Mytilineos έχει ήδη αγοράσει πάνω από το 4,3% των ιδίων μετοχών της. Μιλάμε για πάνω από 6,1 εκατομμύρια μετοχές τρέχουσας αξίας περίπου 75 εκατ. ευρώ. Αναρωτιόμασταν πρόσφατα αν τις μετοχές αυτές -και όσες- άλλες αποκτήσει στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς, θα τις διαθέσει σε θεσμικούς ή θα τις διαγράψει. Χθες στο conference call η διοίκηση ξεκαθάρισε πως η πρόθεση της είναι να τις διαγράψει. Αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Πρόσθετη αξία για τους μετόχους ή μερικά ευρώ παραπάνω στις τιμές στόχους των αναλυτών που αξιολογούν την αποτίμηση σε διπλάσια αποτίμηση από τη σημερινή.

---

H στήλη σας είχε ενημερώσει εγκαίρως για το «κόψιμο» των Κινέζων της State Grid από τον διαγωνισμό για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Επίσης, σας είχαμε ενημερώσει για το έμμεσο «μπλόκο» που έβαλαν οι Βρυξέλλες. Οι Κινέζοι μαθαίνουμε πως ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως, κάτι που τους οδηγεί κατευθείαν στο στόμα του… λύκου. Έχουν βάλει λυτούς και δεμένους προκειμένου να προσεγγίσουν τις Βρυξέλλες και να αρθούν τα όποια εμπόδια. Θα πετύχουν κάτι; Ίδωμεν αλλά δύσκολα…

---

Από ρεκόρ σε ρεκόρ πάει η ελληνική Λουξ. Παρά την κρίση και την πτώση του τζίρου στο κανάλι Horeca που συνεπάγονται τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγές της σε 27 χώρες. Πάνω από το 40% του τζίρου της κατευθύνεται στο εξωτερικό με την εταιρεία να σχεδιάζει είσοδο και σε νέες αγορές.

---

Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να επηρεάζει τα οικονομικά μεγέθη της B&F Ενδυμάτων. Μαθαίνουμε πως στόχος της εισηγμένης είναι να ενισχύσει τη ρευστότητά της, μέσω συγκράτησης των λειτουργικού της κόστους, καθώς επίσης και διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζει η εταιρεία. Η διοίκηση βλέπει τον σχεδιασμό της, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, να αποδίδει. Μάλιστα «παλεύει» τον συμψηφισμό φόρων και τις εκπτώσεις στις οφειλές που έχει, ενώ έχει κάνει χρήση όλων των κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Θα τα καταφέρει; Οι ενδείξεις είναι θετικές…

---

Ανεπηρέαστα τα μεγέθη της Γενικής Εμπορίου και Βιομηχανίας ΑΕ, σε ό,τι αφορά στη δραστηριότητα της εισηγμένης για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Γεγονός που γεμίζει με αισιοδοξία τη διοίκηση της εταιρείας. Ωστόσο, υπάρχουν επιπτώσεις στο λειτουργικό τομέα του υδραυλικού επαγγελματικού εξοπλισμού. Οι κυριότερες επιπτώσεις που εντοπίζει η διοίκηση της εισηγμένης, έχουν να κάνει με την μεγάλη πτώση του κύκλου εργασιών και στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η ρευστότητα της εισηγμένης έχει δεχθεί «χτύπημα» από το γεγονός πως ανεστάλησαν επιταγές των επιχειρήσεων πελατών της και στην ακύρωση ή καλύτερα «πάγωμα» παραδόσεων.

---

Η Έλαστρον αναμένεται να καταγράψει πτώση του κύκλου εργασιών της, οριακή μεν αλλά πτώση δε, ως απόρροια τις κρίσης που διέρχεται η αγορά από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Η διοίκηση της εισηγμένης στην προσπάθειά της να περιορίσει τους κινδύνους και να προστατεύσει τη ρευστότητά της, έχει συστήσει ειδικό department που ασχολείται με την ανάλυση του προφίλ των πελατών και νέων και παλιών. Μάλιστα τους πελάτες που κατατάσσονται στην κατηγορία «υψηλού ρίσκο» τους κατατάσσει σε ειδική κατηγορία, σύμφωνα με την οποία οι παραγγελίες πρέπει να …προπληρώνονται

---

Το ότι η Καρέλιας είναι εισηγμένη - «διαμάντι» το γνωρίζουμε. Η εταιρεία διαθέτει πολύ υψηλά ταμειακά διαθέσιμα 390 εκατ. ευρώ, ποσό την φέρνει σε ασφαλή θέση να διαχειριστεί οποιαδήποτε αβεβαιότητα στο μέλλον. Η διοίκηση της εισηγμένης είναι απόλυτα ικανοποιημένη, και λογικό καθώς κατάφερε να αυξήσει τον τζίρο της σε μία δύσκολη συγκυρία. Ωστόσο, περνώντας από «ακτινογραφία» της οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης θα διαπιστώσει κανείς πως δεν δίνεται guidance για το 2021. Επίσης υπάρχουν «δυσκολίες» που πρέπει να υπερκεράσει η εταιρεία. Πρώτον, τα duty free που αποτελούν έναν ιδιαίτερα επικερδή κλάδο για την εταιρεία είναι…νεκρά. Κανείς δεν ταξιδεύει ή για την ακρίβεια λίγοι είναι αυτοί που μετακινούνται. Επίσης η εισηγμένη έχει προσημειώσεις 71 εκατ. ευρώ σε ακίνητά της και μηχανήματα, για την εξασφάλιση του Δημοσίου έναντι του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ. Σε επίπεδο κερδοφορίας η εταιρεία καταγράφει ιδιαίτερη αντοχή με 45,5 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2020.

---

Το Liberal Markets με ρεπορτάζ είχε αποκαλύψει έγκαιρα για τα σχέδια επέκτασης της Tesla στη χώρα μας και μάλιστα είχαμε γράψει τότε πως ο ορίζοντας της εισόδου της εταιρείας είναι εντός του πρώτου τρίμηνου του 2021. Η στήλη, πάλι έγκαιρα, σας είχε ενημερώσει πως ο πρώτος σταθμός φόρτισης θα εγκατασταθεί στο Golden Hall. Χθες η εταιρεία ανακοίνωσε τη λειτουργία του πρώτου σταθμού στο Golden Hall. Επόμενα βήματα; Τρεις σταθμοί φόρτισης στην Ελλάδα το 2021 και άλλοι τρεις το 2022. Και μέσα στο έτος έρχεται και το Service Center.