ΓΔ: 925,23 -0,60 (-0,06 %)

Τζίρος: 14,07 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2052η
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,23 -0,60 (-0,06 %)

Τζίρος: 14,07 εκατ. €   RT

Black Box: To μεγάλο στοίχημα της Alpha Bank, ο Paulson, και το deja vu του ΣΥΡΙΖΑ

Η στήλη δεν έχει κανένα λόγο να μην πιστέψει τα στελέχη της διοίκησης της Alpha Bank που μεταφέρουν την εκτίμηση πως η σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ θα πάει ανέλπιστα καλά. Μπορεί ο John Paulson που κατέχει πλέον περίπου 5,5% στην τράπεζα να μην είναι ενθουσιασμένος με την απόφαση, ωστόσο άλλοι μεγάλοι επενδυτές είναι πρόθυμοι να μετάσχουν.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 28 Ιουνίου με ταυτόχρονο άνοιγμα βιβλίου προσφορών και δημόσιας προσφοράς στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Tα μηνύματα που λαμβάνει η διοίκηση είναι ότι ειδικά μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια (π.χ Schroders με 5,5% κ.α) έχουν πειστεί για τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της ΑΜΚ, η οποία για πρώτη φορά αλλάζει τη συζήτηση από τη μίζερη αναζήτηση κεφαλαίων με σκοπό τη μείωση των κόκκινων δανείων, και τη μεταφέρει στο μέτωπο της ανάπτυξης μέσω των επενδύσεων και των νέων χορηγήσεων.

Στο ερώτημα γιατί μόνο 800 εκατ. και όχι περισσότερα, η Alpha Bank απαντά πως τόσα έχει υπολογίσει πως χρειάζονται ώστε να υλοποιήσει τον στόχο της χορήγησης νέων δανείων που θα προέλθουν αφενός από την ανάπτυξη της οικονομίας και αφετέρου από την ζήτηση που θα προκύψει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στόχος της Alpha είναι να διαχειριστεί το 25% από το σύνολο των 13 δισ. ευρώ τα οποία προβλέπεται πως θα χορηγηθούν ως δάνεια μέσω του ταμείου Ανάκαμψης κ.α, ενώ συνολικά εκτιμά πως την περίοδο 2021-2024 θα δώσει νέα δάνεια 5 δισ. ευρώ (7 δισ. ως το 2026) προς τις επιχειρήσεις, άλλα 1,7 δισ. ευρώ στη ναυτιλία και 1,3 δισ. ευρώ σε ιδιώτες.

Η φετινή χρονιά είναι κομβική για την τράπεζα καθώς ουσιαστικά θα είναι και αυτή που παίρνει πάνω της τα μεγάλα κόστη από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων (το Project Galaxy ολοκληρώνεται και λογιστικοποιείται στο β τρίμηνο) ώστε από το 2022 το κόστος των προβλέψεων για τα κόκκινα δάνεια να πέσει πολύ χαμηλά, ανοίγοντας το δρόμο στην επίτευξη καθαρών κερδών.

Η εκτίμηση των στελεχών της τράπεζας είναι πως το 2022 η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων θα διαμορφωθεί στο 7% επί των ενσώματων κεφαλαίων (5,7 δισ. ευρώ), δίνοντας μια καθαρή κερδοφορία 370 εκατ. ευρώ ενώ θα φτάσει στο 10% των ενσώματων κεφαλαίων το 2024 με τα καθαρά κέρδη να υπολογίζονται σε πάνω από 610 εκατ. ευρώ.

---

Για την περίπτωση του μεγαλοεπενδυτή John Paulson, ήδη βασικού μετόχου της Πειραιώς και κατόχου περίπου του 5,6% της Alpha Bank, η χθεσινή διαρροή σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι δε βλέπει με καλό μάτι την αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Το κυριότερο είναι τι τελικά θα πράξε όταν θα έρθει η ώρα να δείξει τα λεφτά. Δικαίωμα του οποιουδήποτε μετόχου είναι να επενδύσει τα χρήματά του εκεί που θεωρεί καλύτερα ή να μην τα επενδύσει καθόλου. Το κλίμα που δημιουργούν όμως διαρροές περί «αρνητικής ψήφου» από έναν τόσο ισχυρό επενδυτή ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μετοχικών διεργασιών του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από την πρώτη ημέρα, δε συμβάλλει στη σταθεροποίηση. Η στήλη δεν διεκδικεί το ρόλο της Πυθίας. Αλλά αν θα τολμούσαμε να κάνουμε μια πρόβλεψη, αυτή είναι πως ο John Paulson θα βάλει λεφτά και στην αναπτυξιακή ΑΜΚ της Alpha Bank. Πόσα ; Δεν ξέρουμε. Μπορερί τόσα ώστε να διατηρήσει το μερίδιό του, μπορεί λιγότερα ώστε να κρατήσει συμμετοχή στο success story της Alpha Basnk. Αλλά εκτός παιχνιδιού, ειδικά τώρα που αυτό αλλάζει, δε θα μείνει. Long επενδυτής είναι. Όχι, ευκαιριακός παίκτης. 

---

Deja vu (ήδη ιδωμένο) το έργο που επιχειρεί να γυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο αναζητώντας τις «ηρωικές ημέρες» του 2014 και πιο πριν, όταν κρεμούσαν τα αντιμνημονιακά πανό στη Βουλή. Χθες το επιχείρησαν μπροστά στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη με ορισμένους βουλευτές να κρατούν τα πανό της... αντίστασης κατά του εργασιακού νομοσχεδίου και τα χαμόγελα να περισσεύουν.

Ουδείς γνωρίζει που απευθύνονται, πέραν των ομάδων που κινούνται στη λογική των τρολς του διαδικτύου, τα οποία βγάζουν χολή για οποιοδήποτε θέμα είναι κατά της σημερινής κυβέρνησης. Το τρένο της κεντροαριστεράς έχει χαθεί, το ενδεχόμενο να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές δείχνει να αποτελεί έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Το πρόβλημα της Κουμουνδούρου είναι ένα, η πρώτη φορά αριστερά έχει κυβερνήσει τη χώρα και έχει πράξει όλα τα αντίθετα από αυτά που είχε υποσχεθεί.

Η δικαιολογία ότι δεν ήξεραν, ότι εκβιάστηκαν και ότι είχαν αυταπάτες δεν πείθει ούτε τους ίδιους. Τα όσα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής «έσουρε» αναφορικά με την υγεία και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενδεικτικά όπως και η αποστροφή του σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί το κόμμα να λέει ότι να 'ναι αφού «έχουμε κυβερνήσει».

Η εικόνα πάντως έξω από τη Βουλή ανάλογη με την πρόσφατη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο συλλαλητήριο της 6ης Μαΐου. Θα επαναληφθεί και σήμερα αφού η «μητέρα των μαχών» αποτελεί το νέο έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει να βγει στο πεζοδρόμιο…

---

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έχει ξεκινήσει για τα καλά και η φετινή χρονιά θα έχει ακόμη πολλές οικονομικές εκπλήξεις σε ό,τι αφορά το μέτωπο του ΑΕΠ. Την πρώτη τη ζήσαμε με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου που ενώ οι περισσότεροι περίμεναν το κοντέρ της ύφεσης να γράψει -7 με -8%, τελικά περιορίστηκε μόλις στο -2,3%. Η επόμενη μεγάλη έκπληξη θα έρθει από τα στοιχεία του β τριμήνου καθώς τραπεζίτες και οικονομολόγοι υπολογίζουν με τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους ότι το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ θα πλησιάζει διψήφια νούμερα, ήτοι πολύ κοντά στο 10%. Κάπως έτσι θα πορευτούμε και στα επόμενα τρίμηνα -ειδικά αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για διπλασιασμό της τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι- φτάνοντας στον ετήσιο στόχο για 5% το 2021. Το ρεκόρ ανόδου του ΑΕΠ αναμένεται πάντως για το έτος 2022.

---

Νέο παίκτη (;) στην Ελλάκτωρ «κρύβει» το χθεσινό πακέτο των 7.734.562 μετοχών που άλλαξε χέρια στα 1,45 ευρώ. Δεν φαίνεται να σχετίζεται με μεταβίβαση στη Reggeborgh του 3% που διατηρεί ο Λ. Μπόμπολας, ούτε με το μερίδιο του Διαμαντίδη και σίγουρα ούτε με συναλλαγή που αφορά στον Δ. Μπάκο. Πηγές της στήλης αναφέρουν πως τρίτος μέτοχος απέκτησε το 3,61% με σκοπό να μετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας και αν ισχύουν οι πληροφορίες μας, μάλλον έχει στενή σχέση με τους Ολλανδούς. Επισήμως πάντως η απάντηση είναι ουδέν σχόλιο.

----

Σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 187.902.149,60  ευρώ προχωρά η MIG προκειμένου να διαγραφούν ζημιές προηγούμενων χρήσεων ισόποσης αξίας. Η διαδικασία θα γίνει με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής στα 10 λεπτά από 30 λεπτά που ήταν μέχρι σήμερα. Υπέρ της πρότασης τάχθηκε το 95,48% των παριστάμενων μετόχων.

----

Eπενδύσεις 400 εκατ. ευρώ με ορίζοντα το 2023 δρομολογεί η Prodea. Από αυτές τις επενδύσεις περίπου 200 εκατ. ευρώ αφορούν σε συναλλαγές που ολοκληρώνονται και σε διαπραγματεύσεις για απόκτηση ακινήτων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει απόκτηση αποθηκευτικών χώρων, επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα και χώρους γραφείων. Η εισηγμένη σχεδιάζει επίσης επέκταση σε οικιστικά ακίνητα, μια αγορά που εκτιμάται πως τα προσεχή χρόνια θα αναπτυχθεί περαιτέρω.

---

Στενεύουν τα περιθώρια για την MLS, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο ορκωτός ελεγκτής ζητά ένα ξεκάθαρο και ρεαλιστικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα της εταιρείας, προκειμένου να υπογράψει τα αποτελέσματα για τη χρήση 2019, τα οποία έχουν εγκριθεί από το ΔΣ της εταιρείας αλλά ακόμη δεν έχουν... δημοσιευτεί. Αν τελικά δεν υπογράψει τότε τα περιουσιακά στοιχεία της MLS θα πρέπει να αποτιμηθούν σε αξίες άμεσης ρευστοποίησης, κάτι που προσπαθεί να αποφύγει η διοίκηση της εταιρείας, καθώς αυτές θα είναι αρκετά χαμηλές. Την ίδια στιγμή ομολογιούχοι ετοιμάζουν επιστολές στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου αυτές να πιέσουν την εταιρεία να δημοσιεύσει τις οικονομικές της καταστάσεις, ενώ βρίσκονται σε καθεστώς ομηρείας καθώς δεν επιτυγχάνεται απαρτία στις γενικές συνελεύσεις για την καταγγελία των ομολόγων

----

Κινητικότητα παρατηρείται στην αγορά logistics, με τη Διακίνησης (θυγατρική της ΕΛΓΕΚΑ) να αποκτά νέο αποθηκευτικό κέντρο 11.000 τ.μ. , το οποίο προστίθεται στα ήδη 160.000 τ.μ. χώρων αποθηκών σε 15 σημεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης και Πάτρας που διαχειρίζεται. Η εταιρεία αναμένει αύξηση της ζήτησης για υποδομές courier και διανομής/αποθήκευσης προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το πρόγραμμα Horizon της ΕΕ, η Διακίνησης συμμετέχει σε δύο projects για την υλοποίηση 5G δικτύων στις αποθήκευσης της και έρευνας για την ανάπτυξη δικτύων 6G στις αποθήκευσης της, έργα που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2024. 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.