Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, 00:02

-A +A

Black Box: Ψάχνουμε τη διάρκεια και το βάθος της ύφεσης

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, 00:02
-A +A

- Οι αγορές αφού χρειάστηκε πτώση της τάξης του 39% για να αποδεχθούν την πανδημία, τώρα περνούν στη δεύτερη φάση, αυτήν των συνεπειών της επόμενης ημέρας δηλαδή των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού. Πόση θα είναι η διάρκεια και πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση είναι τα ερωτήματα που ταλανίζουν.

-  Στα ερωτήματα αυτά απαντούν οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες με εκθέσεις, που συντάχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, για τους πελάτες τους. Συγκεκριμένα για την Ευρώπη, η J.P.Morgan προβλέπει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019 θα παρουσιάσει πτώση κατά 15%. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί το δεύτερο όπου η πτώση θα φτάσει το 22%, για να ανατραπεί θεαματικά στο τρίτο τρίμηνο με άνοδο 45% και να ισορροπήσει στο τέταρτο με άνοδο 3,5%. Όλα αυτά θα οδηγήσουν το 2020 την Ευρώπη σε ύφεση κατά 4,4%.

- Η Goldman Sachs από την πλευρά της, προβλέπει για την αμερικανική οικονομία βύθιση του Α.Ε.Π. κατά το πρώτο τρίμηνο 6%. Έπεται βαριά επιδείνωση κατά το δεύτερο τρίμηνο με πτώση κατά 24% και στη συνέχεια προβλέπει άνοδο 12% στο τρίτο τρίμηνο και 10% στο τέταρτο τρίμηνο.

- Σε αυτή, λοιπόν, τη συγκυρία ο γενικός κανόνας είναι η ανατροπή όλων των συμφωνιών και  επιχειρηματικών σχεδίων. Οι αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της συγκυρίας τόσο για τους αγοραστές, όσο και για τους πωλητές οδηγούν σε παράταση της προθεσμίας για υποβολή δεσμευτικών προσφορών σχετικά με τα projects κόκκινων δανείων με τις επωνυμίες Galaxy και Neptune, της Alpha Βank.

- Ούτως ή άλλως σε όλη την Ευρώπη συναλλαγές που είχαν ήδη υπογραφεί ή ήταν κοντά σε συμφωνία, προσωρινά και μέχρι νεωτέρας μετατίθενται ώστε να δοθεί χρόνος στους ενδιαφερόμενους να προσαρμοστούν στην κατάσταση που εξελίσσεται. Τα δυο projects διατηρούνται σε ισχύ και θα ενεργοποιηθούν εν ευθέτω χρόνω, μόλις αρχίσει η επιστροφή στην κανονικότητα. Ταυτόχρονα, η Alpha Βank συνεχίζει την εφαρμογή των εσωτερικών διαδικασιών που ήταν σε εξέλιξη στα πλαίσια του εταιρικού μετασχηματισμού, ώστε μόλις υπάρξει ορατότητα να πατήσει το κουμπί για να  προχωρήσει η διαδικασία.

- Παρεμπιπτόντως σημειώστε ότι σήμερα -εκτός απροόπτου- αναμένονται  οι προσφορές στην τράπεζα Πειραιώς σε σχέση με την πώληση των δανείων της MIG. Η άποψη της στήλης είναι ότι οι προσφορές, ακόμη και αν υποβληθούν, θα απέχουν σημαντικά από τα 470 εκατομμύρια ευρώ που είναι ο πήχης που έθεσε η τράπεζα για να πουλήσει τα δάνεια. Δεδομένων των συνθηκών και των μεγάλων ανατροπών που έχει φέρει ο κορονοϊός, το πιθανότερο είναι ότι η διαδικασία του διαγωνισμού παρέμεινε ζωντανή, προκειμένου να υπάρχουν απτές αποδείξεις για την αδυναμία πώλησης στην τρέχουσα εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα