Black Box: Για ποιους σκοτεινιάζει ο ορίζοντας

-Οι αγορές κινούνται στο ρυθμό των ανησυχιών του αμερικανού προέδρου και των προβλέψεων του για δύο δύσκολες εβδομάδες στις ΗΠΑ λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού. Το χρηματιστήριο της Αθήνας δεν ήταν η  εξαίρεση στο πτωτικό κλίμα που επικράτησε στις διεθνείς αγορές με την πτώση 3,91% του γενικού δείκτη να έρχεται με τζίρο μόλις 59,5 εκατ.

-Σταθερή παρέμεινε η κατάταξη στα μερίδια αγοράς των χρηματιστηριακών εταιριών και κατά τον πολύπαθο για το Χ.Α. μήνα Μάρτιο. Συγκεκριμένα τα πρωτεία διατηρεί και πάλι η Πειραιώς με μερίδιο 18,23%, έπεται η Εurobank με 17,33% ενώ στην τρίτη θέση κατετάγη η Εuroxx με ποσοστό 13,18%.

- Γνωστός ευρωπαϊστής ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ λόγω της θέσης του είναι  και γνώστης σε βάθος των τάσεων και ισορροπιών στην ευρωπαΐκή σκακιέρα. Ακριβώς λόγω αυτών των ιδιοτήτων, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το καμπανάκι που χτύπησε  ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, λέγοντας πως η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει το φάσμα μιας νέας κρίσης χρέους, εάν οι κυβερνήσεις δεν ακολουθήσουν την ΕΚΤ με εναρμονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών, για να τάχθει και πάλι υπέρ της έκδοσης των ευρω-ομολόγων.

- Παρά την δύσκολη και αβέβαιη περίοδο που διανύουμε εξαιτίας επιδημίας του κορονοιού, ο Νίκος Καραμούζης κατάφερε να συγκεντρώσει  από 41 διαφορετικούς θεσμικούς, εταιρικούς και μεγάλους ιδιώτες επενδυτές 105 εκατ. ευρω για το ξεκίνημα του ελληνικού επενδυτικού ταμείου αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης επιχειρήσεων, με την επωνυμία SMERemediumCap. Ο στόχος του fund είναι να επενδύσει στην εξυγίανση και επιχειρηματική αναγέννηση μεσαίων, κυρίως, ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της κρίσης.

- Στόχος του SMERemediumCap είναι να διαμορφώνει ρεαλιστικές επενδυτικές προτάσεις με όρους αγοράς για τη συγκεκριμένη κατηγορία εταιριών. Ο έμπειρος τραπεζίτης υπολογίζει ότι τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια που κληροδότησε η κρίση αφορούν πάνω από 3.500 επιχειρηματικούς ομίλους και αποτελούν την αγορά στην οποία απευθύνεται το fund. Τον Νίκο Καραμούζη πλαισιώνουν στην επενδυτική ομάδα του fund διακεκριμένα στελέχη της αγοράς, όπως οι Κώστας Καραφωτάκης, Θοδωρής Μόσχος, Σταύρος Μπλάτσιος κα.

- Σε μεγάλα σαλόνια των Βορείων προαστίων επικρατεί ιδιαίτερη κατήφεια και προβληματισμός εξαιτίας της κρίσης. Αρκετοί ισχυροί επιχειρηματίες που διέθεταν μεγάλη ρευστότητα επέλεξαν σε ανύποπτο χρόνο να επενδύσουν μέρος των χρημάτων τους σε ναυτιλιακές δραστηριότητες. Κάποιοι επέλεξαν να το κάνουν μόνοι τους γιατί γνώριζαν τη δουλειά, κάποιοι άλλοι από κοινού με γνωστούς εφοπλιστές κόκ. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο για όλους και σήμερα είναι αντιμέτωποι με μεγάλες ζημίες ενώ και οι τράπεζες έχουν αρχίσει να χτυπούν την πόρτα.

- Αλλά και για τα private equities σκοτεινιάζει ο ορίζοντας. Όσα από αυτά έχουν ήδη αντλήσει κεφάλαια που είναι δεσμευμένα για επενδύσεις περιμένουν την έκβαση της κρίσης για να κάνουν λογαριασμό. Με την κρίση μεγάλο μέρος των δεσμευμένων κεφαλαίων πρέπει υποχρεωτικά να διοχετευτεί για την ενίσχυση και στήριξη υφιστάμενων επενδύσεων. Συνεπώς νέες επενδύσεις από private equities δύσκολα θα δούμε στην Ελλάδα και σίγουρα, όχι πολλές ούτε και μεγάλες.

- Όταν πλέον η λαίλαπα του κορονοϊού περάσει, στη νέα φάση που θα ξεκινά για την αγορά οι επαγγελματίες επενδυτές θα αρχίσουν να αναλύουν τους ισολογισμούς των εισηγμένων για να εντοπίσουν τις πραγματικές επιπτώσεις της κρίσης.