Black Box: «Σφάζονται» τα funds στα πόδια της Vivartia

- Όσοι έσπευσαν να προδικάσουν ανεπανόρθωτο το χτύπημα από την πανδημία στις θυγατρικές του ομίλου MIG ίσως τώρα πρέπει να αναθεωρήσουν βλέποντας δύο ξένα επενδυτικά κεφάλαια να «σφάζονται στην πόδια» της Vivartia. CVC και Emma εμφανίζονται διατεθειμένα να πληρώσουν περί τα 600 εκατομμύρια σε μετρητά για την Vivartia. Από το deal την μερίδα του λέοντος θα πάρει η Πειραιώς και περίπου τα μισά οι άλλες τράπεζες. Ειδικότερα 150 με 160 εκατομμύρια από το τίμημα σε μετρητά θα πληρωθούν από την MIG στην Πειραιώς, εάν όλα πάνε κατ’ ευχή, ενώ οι άλλες τρεις τράπεζες ζήτησαν, και φαίνεται πως θα λάβουν, εξόφληση του μισού του δανεισμού του βραχίονα της εστίασης που συνολικά ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια (170 μαζί με την Πειραιώς). Το μυστικό βέβαια κρύβεται στο ότι θα απαιτηθούν άλλα 20 με 25 εκατομμύρια ακόμα από όποιον αγοράσει τη Vivartia ως ένεση ρευστότητας στην εστίαση που δέχτηκε το μεγαλύτερο χτύπημα από την πανδημία. 

- Όπως και το κάνουμε αυτό είναι ένα καλό νέο για την αγορά. Με το τέλος της Πανδημίας θα πρέπει να περιμένουμε την πιστοποίηση αυτής της εμπιστοσύνης που δείχνουν σήμερα μεγάλα επενδυτικά funds. 

- Εξαιρετικές είναι οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους νέους ενοίκους στον Λευκό Οίκο.

- Εξαιρετική εντύπωση προκαλεί η σύντροφος του συντρόφου Τσακαλώτου. Πως το λένε αυτό για την γυναίκα που κρύβεται πίσω από κάθε πετυχημένο άνδρα; Θα έλεγα ότι το σωστό θα ήταν ότι πίσω από έναν φιλόδοξο άνδρα κρύβεται μια φιλόδοξη γυναίκα. Το ζεύγος Τσακαλώτου, πάντως, αφήνει μία καλή αύρα στο πέρασμά του κι αυτό δεν περνάει απαρατήρητο. Σαν να λέμε ότι ανεβαίνουμε (επιτέλους) επίπεδο. 

- Στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα δεν θέλουν ούτε για αστείο να ακούν για σενάρια διαδοχής. Γι αυτό κι ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης, ακόμη και για το «Σωτήρης». Ο Αλέξης προσπαθεί να αποδείξει ότι μπορεί. Και επειδή πρόκειται για μάχη επιβίωσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, θα το πάει μέχρι τέλους. Και φυσικά στα άκρα. 

-Την πρώτη εβδομάδα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό και ανεξάρτητα από την πανδημία, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ζητά τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για τον μειοδοτικό διαγωνισμό για την κατασκευή του προβλήτα έξι, ενός από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά έργα στην Ελλάδα σήμερα. Πρόκειται για το έργο προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων ευρώ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης το οποίο διεκδικούν 6 σχήματα στα οποία συμμετέχουν μεγάλοι ελληνικοί και ξένοι όμιλοι: σχήμα υπό την ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία της Μυτιληναίος με την Rover Maritime και την HDK, η Archirodon Group μόνη της, κοινοπραξία της Intrakat με την Intercantieri Vittadello και την Sales, και κοινοπραξία της Αβαξ με τις Etermar, NV Besix και Acciona-Dredging.

- Σε συνεχή επικοινωνία βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου με τον υπεύθυνο της Goldman Sachs, Χάρη Ηλιάδη για την χώρα και την ευρύτερη περιφέρεια. Η Goldman Sachs είναι σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης και της Εθνικής Τράπεζας μαζί με την Morgan Stanley. Στόχος των επαφών, όπως λέει το «πρωτόκολλο» είναι η στήριξη των τραπεζών. Και ειδικότερα τα όσα πρέπει να γίνουν μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πειραιώς. Όχι, αυτό το τελευταίο δεν το λέει το πρωτόκολλο.

- Την ενίσχυση του Προγράμματος Microsoft for Startups στην Ελλάδα ανακοίνωσε η Microsoft Ελλάδας. Το πρόγραμμα Microsoft for Startups συνεργάζεται με νεοφυείς επιχειρήσεις, παρέχοντας εξειδίκευση και υποστήριξη σε μια ποικιλία τεχνικών και επιχειρηματικών προκλήσεων. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως μέσω αυτού του προγράμματος, ο τεχνολογικός κολοσσός θα μπορέσει να εντοπίσει ευκαιρίες εξαγοράς startups, και να προχωρήσει αναλόγως. Αυτό είναι που λένε ότι πρέπει κανείς να έχει τα «μέσα». Δηλαδή, τα κεφάλαια! Έπειτα ο κόσμος είναι δικός του. Απ’ ότι μου είπε ο σύντροφος Αθανάσιος και το liberal είχε στα σκαριά ένα ανάλογο πρόγραμμα, αλλά του έλειπαν τα κεφάλαια. Καθαρή ατυχία και μόνο… 

- Διαβάσαμε πως τα δάνεια ύψους 145 εκατ. ευρώ της Notos Com (γνωστή και ως… «γεφύρι της Άρτας» παραμένουν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων των πιστωτριών τραπεζών με τους κάθε λογής ενδιαφερόμενους. Οι τράπεζες αναζητούν νέους τρόπους εξυγίανσης του ομίλου και διάσωσης της μη καλυμμένης από προβλέψεις έκθεσής τους αφού το fund M&G, στο οποίο είχαν επενδυθεί σοβαρές προσδοκίες, δεν έχει προχωρήσει το ενδιαφέρον συμμετοχής στην εξυγίανση. Αυτό που πρέπει να κρατηθεί όμως ως σημειολογικά σημαντικό για την ευρύτερη αγορά είναι πως στο παιχνίδι μπήκε η Optima Bank προτείνοντας να αναλάβει τον δανεισμό του ομίλου χωρίς ενδιάμεση χρηματοδότηση και με αυξημένες εξασφαλίσεις. Δηλαδή έχουμε new kid on the block των αναδιαρθρώσεων.

- Προβληματισμό έχουν δημιουργήσει στο management της Ακρίτας οι παρατηρήσεις της Grant Thornton στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία ψάχνεται για νέο δανεισμό, προκειμένου να αποκτήσει ρευστότητα που θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο πονοκέφαλος όμως προέρχεται από τα αρνητικά ίδια κεφάλαια και στη σημείωση του ορκωτού, πως το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις στην δραστηριότητα, δημιουργεί ουσιώδη αβεβαιότητα για τη συνέχιση δραστηριοτήτων της εταιρείας.

- Η Entersoft καλεί Γενική συνέλευση την 1η Δεκεμβρίου 2020 με θέμα την διανομή μερίσματος προηγούμενων χρήσεων. Η εταιρεία είχε διανείμει 3 λεπτά (18 λεπτά πριν την αναπροσαρμογή για το split των μετοχών) για την χρήση του 2018 και λόγω της συμμετοχής της στο σχήμα των εταιρειών που διεκδικούσαν την Singular είχε αναστείλει την διανομή μερίσματος. Η απεμπλοκή της εταιρείας από την διαδικασία απελευθερώνει κάποιες δυνάμεις δίνοντας την δυνατότητα διανομής μερίσματος το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στα 4,5 λεπτά ανά μετοχή, αισθητά υψηλότερα από το περσινό. 

- 14 «μικροί» έχουν εκδηλώσει πρόθεση να παρουσιάσουν στο επενδυτικό κοινό τις προοπτικές και τις εταιρείες τους στο συνέδριο της ΕΧΑΕ για την μικρή κεφαλαιοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Νοεμβρίου. Μέχρι στιγμής οι εταιρείες που έχουν πει ότι θα συμμετάσχουν είναι οι εξής:

- ALPHA TRUST ΑΕΔΑΚ

·BRIQ PROPERTIES ΑΕΕΑΠ

-·ΔΡΟΜΕΑΣ

-·ENTERSOFT

-·EPSILON NET

-·EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ

-·FOODLINK

-·INTRACOM ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

-·PAPERPACK

-·ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ

-·PERFORMANCE 

-·ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

-·PROFILE 

-·REDS

Η λίστα δεν είναι οριστική και πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές την τελευταία στιγμή.

- Πληροφορούμεθα με μεγάλη χαρά αρμοδίως πως οι σκέψεις που φαίνεται πως υπήρχαν για να επιτραπεί σε όλα τα πλεούμενα να μπορούν να λειτουργούν ως οιονεί φορολογικές αποθήκες (προκαλώντας ανησυχίες για επανάκαμψη του λαθρεμπορίου καυσίμων όπου το ναυτιλιακό πετρέλαιο βγαίνει στη στεριά και βαφτίζεται θέρμανσης) ξεχάστηκαν και επικράτησαν οι πιο σώφρονες. Τώρα μένει όσες προβλέψεις έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια να βελτιωθούν, να εφαρμοστούν και να ελέγχονται, σημειώνουν πηγές της αγοράς, θυμίζοντας πως τα διαφυγόντα έσοδα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου για το Δημόσιο μπορεί να ακουμπάνε και τα 400 εκατομμύρια ετησίως!

- Όπως λένε αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, |oυδεμία τροποποίηση επέρχεται στις διατάξεις για τη λειτουργία των πλωτών μέσων αποθήκευσης καυσίμων (σλέπια) ως ειδικές φορολογικές αποθήκες με το σχέδιο νόμου για το λαθρεμπόριο και ουδέποτε δόθηκε εντολή στην ΑΑΔΕ για την τροποποίηση της σχετικής ισχύουσας διάταξης (η οποία προβλέπει ότι τα σλέπια - ειδικά δεξαμενόπλοια τα οποία χρησιμοποιούνται ως εφοδιαστικά μέσα άλλων πλοίων - με μέγιστη χωρητικότητα 2.500 κυβ. μέτρα δύνανται να αναγνωρίζονται ως φορολογικές αποθήκες υπό την προϋπόθεση ότι παραμένουν μόνιμα αγκυροβολημένα σε συγκεκριμένες θέσεις σε λιμάνια ή όρμους και επομένως στην περίπτωση αυτή δεν χρησιμοποιούνται ως εφοδιαστικά μέσα)".