Black Box: Τι εβδομάδα κι αυτή Θεέ μου!

-Με την ετυμηγορία της Moody’s σήμερα το απόγευμα για το αξιόχρεο της χώρας ολοκληρώνεται η εβδομάδα η οποία επεφύλαξε δυνατές συγκινήσεις κυρίως στο εξωτερικό μετά την εκλογική νίκη θρίλερ των Δημοκρατικών. Από αύριο η χώρα μπαίνει σε εθνικό lockdown έως το τέλος του μήνα και με βάση την γνώση που υπάρχει από το πρώτο lockdown οι επιπτώσεις είναι λίγο πολύ γνωστές για τις περισσότερες εισηγμένες. Η διαφορά με την προηγούμενη φορά είναι ότι οι περιορισμοί δεν είναι καθολικοί στην εκπαίδευση, οι πτήσεις με το εξωτερικό είναι ανοικτές ενώ και τα Εθνικά πρωταθλήματα θα συνεχιστούν σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Εννοείται χωρίς φιλάθλους.

-Ο πρόεδρος Τσαμάζ είναι από άλλον πλανήτη. Και μιας και πιάσαμε τα ποδοσφαιρικά είναι σαν να παίζει σε ένα μικρό τοπικό πρωτάθλημα ένας παίκτης επιπέδου Αγγλικού πρωταθλήματος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο ΟΤΕ δεν χάθηκε στην μετάφραση όπως τόσες και τόσες άλλες εταιρείες τηλεφωνίας. Επειδή έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι αυτό και είναι κάτι άλλο. Είναι μία εταιρεία που εκμεταλλεύεται την μεγάλη βάση των πελατών του. Τον κατάλογό του.

-Μαθαίνουμε ότι οι αποχωρήσεις των συνεργατών του υφυπουργού επί των τραπεζικών και χρηματιστηριακών συνεχίζονται. Η απουσία του από τις κορυφαίες συναντήσεις στο Μαξίμου για το θέμα της Τρ. Πειραιώς κάτι δείχνουν. Τα θέματα πλέον χειρίζεται ο οικονομικός συμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. 

-Πόσο κοστίζει το διαδικτυακό «θάψιμο» ενός επαγγελματικού αντιπάλου; Μόλις 5.000 ευρώ λένε οι κακές γλώσσες στην αγορά. Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι τιμές αυτές κρατάνε ακόμη! Ο φόνος κοστίζει λιγότερο…

-Έχουν δίκιο οι συνάδελφοι στην ΕΦΣΥΝ. Χωρίς κρατική βοήθεια δεν πρόκειται να σωθεί ο έντυπος Τύπος. Στην χολή που έβγαζαν πολλές φορές για τον Φιλελεύθερο είχαν άδικο, αλλά αυτή είναι μία άλλη συζήτηση. Επί της ουσίας, οι εφημερίδες πρέπει να σωθούν. Έστω κάποιες. Εκείνες που αυτή την στιγμή δεν οφείλουν. Και η ΕΦΣΥΝ είναι μία απ’ αυτές.

-Τώρα θα μου πείτε ότι υπάρχει το πακέτο Πέτσα για τις εφημερίδες. Αυτό που είχε θεσμοθετήσει ο Νίκος Παππάς, αλλά δεν προχώρησε. Και το οποίο χάθηκε στον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης του ορθού λόγου ανάμεσα σε Μακελειό και Ντοκουμέντο. Θα ήταν μία καλή αρχή. Ίσως κάτι γίνει μετά τον ανασχηματισμό, με έναν άλλο υπουργό Τύπου και εφόσον υπάρχει ακόμη Τύπος.

-Μετά το μνημείο των πεσόντων στην ΕΡΤ βλέπω ακριβώς δίπλα να έχουμε σε λίγο καιρό την προτομή του προέδρου Ζούλα. Όλα κι όλα. Ο Κωνσταντίνος μπορεί να έχει κάνει ειρήνη με τους συνδικαλιστές, για να έχει κι αυτός ήσυχος το κεφάλι του, όπως τόσοι και τόσοι ακόμη δεξιοί του καλού κόσμου, αλλά έχει προχωρήσει και μερικές αξιόλογες τηλεοπτικές παραγωγές.

-Επιστροφή στα της αγοράς. Η ερχόμενη εβδομάδα παραμένει ενδιαφέρουσα καθώς δύο εξελίξεις αναμένεται να έχουν ειδικό ενδιαφέρον. Στις 12 και 13 Νοεμβρίου Νοεμβρίου συνεδριάζει το supervisory board για την Πειραιώς. Την απόφαση ωστόσο για το τι θα γίνει με τα CoCos της Τράπεζας αναμένεται να λάβει το Governing Council υπό τη Λαγκάρντ στο τέλος του μήνα. Τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη θα έχουμε την ανακοίνωση του MSCI για τις αλλαγές στους σχετικούς δείκτες με την διαγραφή της Motor oil να φαίνεται ως πολύ πιθανή με βάση την πρόγνωση της VTB και της Societe General. Σε ότι αφορά τις δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων το πρωί της Τετάρτης η Coca Cola θα ανακοινώσει συνοπτικά στοιχεία τζίρου τρίτου τριμήνου, ενώ την Πέμπτη ακολουθούν Τιτάν και ΟΤΕ. 

-Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες εταιρείες που θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες εισόδου του αζέρικου φυσικού αερίου που θα έρχεται μέσω του αγωγού TAP, είναι η ΔΕΠΑ και η βουλγαρική BEH (Bulgarian Energy Holdings). Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αυτές οι δύο επιχειρήσεις συμμετείχαν στην πρώτη δημοπρασία του ΔΕΣΦΑ για την κατανομή της χωρητικότητας στο σημείο διασύνδεσης του εθνικού αγωγού με τον ΤAP. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η σύνδεση του ΕΣΦΑ με τον ΤAP αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το αργότερο τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ η εμπορική λειτουργία του αγωγού αναμένεται έως το αργότερο τις αρχές Ιανουαρίου.

-Αν είστε σύμβουλος σε θέματα αναδοχών και ψάχνετε για δουλειά στο άνυδρο τοπίο του ΧΑ, να μια ευκαιρία για εσάς: Η Gransier & Associates, εταιρεία επιχειρηματικών συμβούλων με έδρα την Βιέννη αναζητά συνεργάτη (Senior International Adviser) για ημιαπασχόληση τους επόμενους 13 μήνες που θα προετοιμάσει την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο των ξενοδοχείων. Η περιγραφή του project δεν κάνει εύκολη την φωτογράφιση του ποιος ξενοδοχειακός όμιλος είναι ωστόσο από την προκήρυξη προκύπτει ότι είναι οικογενειακή επιχείρηση 40 ετών με μονάδες σε διαφορετικά σημεία στην Ελλάδα με την προοπτική να αυξήσει την παρουσία και σε άλλες περιοχές. Άντε να δούμε κανένα καινούργιο όνομα στο ταμπλό γιατί ξεμένουμε από ιδέες.

-H Φλόριντα ήρθε στο προσκήνιο αυτές τις ημέρες λόγω των αμερικανικών εκλογών ωστόσο πριν από λίγες ημέρες απέκτησε το πρώτο εργοστάσιο τσιμέντου στον κόσμο με την υψηλότερη περιβαντολογική πιστοποίηση καθώς παράγει μηδενικά απόβλητα. Το εργοστάσιο ανήκει στην θυγατρική της Τιτάν στις ΗΠΑ και βρίσκεται στο Medley.

-Μετά από 10 χρόνια συνεχούς μεγέθυνσης που έφερε το λιμάνι του Πειραιά από τη 93η στην 26η θέση σε ολόκληρο τον κόσμο, η δυναμικότητα των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ πλησιάζει τα όριά της. Κατά το 2019 εξυπηρετήθηκαν πάνω από 5,65 TEU (εμπορευματοκιβώτια ). Για το λόγο αυτό η COSCO πρότεινε εγκαίρως την κατασκευή μιας τέταρτης προβλήτας που θα αυξήσει τη συνολική ετήσια δυναμικότητα στα 10 εκατ. ΤΕU και θα επιτρέψει στο λιμάνι να διατηρήσει την αναπτυξιακή του δυναμική. Όμως για κάποιους λόγους το θέμα δεν προχωράει. Τοπικές αντιδράσεις, «συμμαχικές ενστάσεις» και κλασικές πολιτικές ατολμίες κρατούν παγωμένο ένα έργο που μπορεί να φέρει δουλειές.