Παρασκευή 15 Μαΐου 2020, 00:02
Τελευταία ενημέρωση: 12:57

-A +A

Black Box: Η… εαρινή επίσκεψη των τραπεζιτών

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020, 00:02
Τελευταία ενημέρωση: 12:57
-A +A

- Νύχτα ήταν; Ημέρα ήταν; Θα σας γελάσω. Να προσέγγισαν από την πλευρά του κήπου; Αδύνατον, γιατί ανάμεσα στα φυλλώματα είναι πάντα άνδρες της ασφάλειας. Οπότε, το πιθανότερο είναι ότι θα μπήκαν από την είσοδο της Βασιλέως Γεωργίου.

-  Ήταν μαζί; Ή ήταν δύο διαφορετικές επισκέψεις; Άγνωστο. Πάντως οι δύο ψηλές φιγούρες των τραπεζιτών πέρασαν το κατώφλι του κτιρίου από το οποίο διοικείται η χώρα. Η συνάντηση με τον βασικό ένοικο είχε ένα αντικείμενο: Να του επισημάνουν τα προβλήματα που δημιουργούν οι απόψεις όσων υποστηρίζουν τη λύση της bad bank.

- Και αφού έκαναν τις εισηγήσεις τους -έτσι το αποκαλούμε σήμερα, γιατί παλαιότερα το λέγαμε θάψιμο-  αποχώρησαν από το κτίριο με την ίδια διακριτικότητα που  ήρθαν. Λίγες ημέρες αργότερα η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τις αποφάσεις της για την Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνοντας έμπρακτα ότι αγνόησε τις... εισηγήσεις.

- Οι διακριτικές επισκέψεις των τραπεζιτών, οι οποίοι προφανώς θα είπαν και τον καλό τους λόγο, δεν είναι γνωστές μόνον στη στήλη...

- Παρά  τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την κυβέρνηση να εκλογικευθεί το φορολογικό πλαίσιο και να μειωθεί το ύψος των φόρων που καλούνται να καταβάλλουν επιχειρήσεις και ιδιώτες, η φορολογία στην Ελλάδα παραμένει εξοντωτική και λειτουργεί σε βάρος της ανάπτυξης. Όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Ανδρομέδα, με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης Σελόντα και Νηρέα, το νέο σχήμα στο οποίο θα ενταχθούν οι δύο μεγαλύτερες ιχθυοπαραγωγικές μονάδες χώρας θα έχει την έδρα του στην Ισπανία. Κοινώς στον κατάλογο με τις μεγάλες επιχειρήσεις που την κοπάνησαν από την Ελλάδα για τις Βρυξέλλες, την Ελβετία, την Κύπρο κλπ, προσθέστε και τον Νηρέα και Σελόντα που μας κουνάνε μαντήλι και μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ισπανία.

- Όπως μας ενημέρωσαν την Παρασκευή το μεσημέρι από την Ανδρομέδα, οι ιχθυοκαλλιέργειες θα εξακολουθήσουν να έχουν έδρα στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό θα έχει έδρα η holding εταιρεία που θα είναι ιδιοκτήτης των ελληνικών εταιρειών. 

-  Άλλο MLS κι άλλο Folli Follie. Η στήλη δεν έχει διάθεση να υπερασπίσει τον κ. Καματάκη για τη διαχείριση που κάνει στην εταιρεία. Ούτως ή άλλως, οι όποιες λογιστικές αλχημείες έχουν γίνει στην MLS είναι υπό διερεύνηση και σύντομα θα υπάρχει επίσημη και επιβεβαιωμένη εικόνα  τι ακριβώς έχει συμβεί. Ωστόσο είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να συζητάμε για μια εταιρεία που φούσκωσε τα άυλα περιουσιακά της στοιχεία, αυξάνοντας τα κατά 10 εκατ. κι είναι τελείως διαφορετική περίπτωση  να μιλάμε για τη Folli Follie όπου μόνον στην Ασία την περίοδο 2015-2017 φούσκωσε τις λογιστικές καταστάσεις με πωλήσεις 2,4 δισ. δολαρίων. Άλλη εταιρεία η Folli Follie των  χιλιάδων μετόχων με κεφαλαιοποίηση μεταξύ 1,5 και 1,3 δισ. κι άλλη η MLS με κεφαλαιοποίηση μόλις 7.07 εκατ. ευρώ.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα