Βλ. Πούτιν: Η Λευκορωσία μου ζήτησε να δημιουργήσω εφεδρική αστυνομική δύναμη

Βλ. Πούτιν: Η Λευκορωσία μου ζήτησε να δημιουργήσω εφεδρική αστυνομική δύναμη

Την δημιουργία μιας εφεδρικής αστυνομικής δύναμης για την υποστήριξη του Λευκορώσου ηγέτη Αλεξάντρ Λουκασένκο, ανακοίνωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει ανάγκη για χρήση των ρωσικών δυνάμεων, δεδομένου ότι η κατάσταση στη χώρα σταθεροποιείται.

«Ο Αλεξάντρ Γκριγκόριεβιτς (Λουκασένκο) μου ζήτησε να συγκροτήσω μια εφεδρεία από αστυνομικούς. Και εγώ το έκανα. Αλλά παράλληλα συμφωνήσαμε ότι η δύναμη αυτή δεν θα χρησιμοποιηθεί εάν η κατάσταση δεν γίνει ανεξέλεγκτη» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι στην μεταξύ τους συζήτηση "καταλήξαμε στο συμπέρασμα, ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη και ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει. Για αυτό δεν χρησιμοποιούμε την εφεδρική αυτή δύναμη».

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα η διένεξη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Λευκορωσία να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο, λέγοντας ότι αν υπάρξουν παραβιάσεις από οποιαδήποτε πλευρά, τότε θα υπάρξουν αντιδράσεις σύμφωνα με τον νόμο. «Ξεκινάμε από το ότι, όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σήμερα στην Λευκορωσία, θα επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο, αλλά εάν υπάρξουν παραβιάσεις … είτε από την πλευρά των κρατικών οργάνων εξουσίας, της αστυνομίας, είτε από την πλευρά εκείνων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, εφόσον υπερβούν τα όρια της ισχύουσας νομοθεσίας, τότε θα υπάρξουν ανάλογες αντιδράσεις σύμφωνα με την νομοθεσία». 

Από την πλευρά του ο Λουκασένκο, που προσπαθεί να καταπνίξει τις εσωτερικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις με διώξεις των ηγετών της αντιπολίτευσης και εκτεταμένη αστυνομική βία, επανέλαβε τις κατηγορίες προς τους γείτονές του, ότι αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας, κάνοντας, όπως είπε, «υβριδικό πόλεμο».

Μάλιστα χαρακτήρισε τις εκκλήσεις των άλλων χωρών για διεξαγωγή νέων εκλογών «διπλωματική σφαγή».

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP