7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Bitcoin: Επίσημο νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ από σήμερα

Bitcoin: Επίσημο νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ από σήμερα

Το Bitcoin είναι από σήμερα επίσημο νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ, καθώς τέθηκε σε ισχύ το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από τρεις μήνες από το κοινοβούλιο της χώρας. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένα ψηφιακό νόμισμα γίνεται επίσημο μέσο πληρωμών σε κάποια, σηματοδοτώντας μία εποχή. Το άλλο επίσημο νόμισμα στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής είναι από το 2001 το αμερικανικό δολάριο.

Οι κάτοικοι της χώρας θα μπορούν πλέον να πληρώνουν για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και για την εξόφληση φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων προς το δημόσιο, με bitcoin. Το νομοσχέδιο που τίθεται σε ισχύ υποχρεώνει τους πάντες να δέχονται ως μέσο πληρωμής το δημοφιλέστερο, παλαιότερο και μεγαλύτερο, βάσει κεφαλαιοποίησης, κρυπτονόμισμα του κόσμου.

Διεθνείς οργανισμοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για την κίνηση αυτή, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επισημαίνει ορισμένα μακροοικονομικά, χρηματοοικονομικά και νομικά ζητήματα, και την JPMorgan να εκτιμά ότι η οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ κινδυνεύει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.

Μία ημέρα πριν την εφαρμογή του νέου πλαισίου, ο πρόεδρος της χώρας, Ναγίμπ Μπουκέλε δήλωσε ότι το δημόσιο έχει ήδη αγοράσει τα πρώτα 200 bitcoin (περίπου 50.000 δολάρια η σημερινή αξία του 1 BTC) και θα αγοράσει πολλά περισσότερα στη συνέχεια. 

Η τιμή του Bitcoin σημειώνει μικρές απώλειες της τάξης του 1% τις τελευταίες 24 ώρες και διαμορφώνεται αυτή την ώρα στα 51.125 δολάρια.