Bill Gates κατά Donald Trump: Δεν θα καλύψουν τα φιλανθρωπικά ιδρύματα τις δικές σας περικοπές

Bill Gates κατά Donald Trump: Δεν θα καλύψουν τα φιλανθρωπικά ιδρύματα τις δικές σας περικοπές

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Donald Trump, έστω και χωρίς να τον αναφέρει ονομαστικά, έστειλε ο ιδρυτής της Microsoft και πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, Bill Gates, στηλιτεύοντας τις περικοπές που γίνονται από τις κυβερνήσεις πολλών χωρών στα κονδύλια που αφορούν τη βοήθεια προς τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη.

«Δεν υπάρχει τρόπος να ισοσκελίσει κανείς τις περικοπές στη γενναιοδωρία μιας πλούσιας χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, λίγο πριν την έναρξη της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι εάν αυτές οι περικοπές συνεχιστούν ή ενταθούν, τότε δεν θα πιαστούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2030. Ως παράδειγμα δε ανέφερε το AIDS, λέγοντας ότι μια μείωση μόλις κατά 10% στα κονδύλια για την αντιμετώπιση της θεραπείας του ιού HIV μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να πεθάνουν επιπλέον 5 εκατομμύρια άνθρωποι ως το 2030.

«Δεν έχουμε κάποιο ειδικό αποθεματικό για την περίπτωση που κάποια κυβέρνηση αποδειχθεί λιγότερο γενναιόδωρη. Δαπανούμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, επειδή γνωρίζουμε ότι για κάθε 1.000 ευρώ που δίνουμε σώζουμε μια επιπλέον ζωή. Έτσι, εάν υπάρξουν περικοπές από όλες τις κυβερνήσεις, δεν υπάρχει άλλος τομέας που να είναι ικανός να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates είναι η μεγαλύτερη φιλανθρωπική οργάνωση παγκοσμίως. Δαπανά δε περίπου 3 δισ. δολάρια ετησίως σε βοήθεια προς τις πιο φτωχές χώρες, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα δέκατο του σχετικού κονδυλίου στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ και στο ένα δέκατο πέμπτο των κονδυλίων που διατίθενται παγκοσμίως και φτάνουν τα 143 δις. 

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο Trump έχει ανακοινώσει μείωση κατά 32% της αναπτυξιακής βοήθειας από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών προς τρίτες χώρες. Κάτι ανάλογο είχε κάνει προεκλογικά και η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May, με αποτέλεσμα να δεχθεί επίσης τα πυρά του Gates.

Φωτογραφία από Wikimedia Commons