Βίλες, άλογα κούρσας και σούπερ γιοτ στα χέρια των αμερικανικών αρχών
Φάκελος Μαδούρο

Βίλες, άλογα κούρσας και σούπερ γιοτ στα χέρια των αμερικανικών αρχών

Οι αμερικανικές αρχές έχουν κατασχέσει εκαντοντάδες εκατομμύρια δολάρια, βίλες και άλλα πολυτελή αντικείμενα τα οποία ανήκαν σε ανθρώπους του Μαδουρο σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Miami Herald. 

Από το 2017, οι αρχές της Φλόριντα έχουν κατάσχει πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια που ανήκουν σε άτομα τα οποία είχαν σχέσεις με το καθεστώς της Βενεζουέλας. Οι αγορές αυτές εντάσσονταν όπως φαίνεται στην ευρύτερη προσπάθεια ξεπλύματος μαύρου χρήματος το οποίο προερχόταν είτε από λαθρεμπόριο ναρκωτικών είτε από την κρατική εταιρεία πετρελαίου. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πιο γνωστός εξ αυτών είναι ο Αλεχάντρο Αντράντε, πρώην στρατιωτικός και Υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2007-2010.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατασχέσει 250 εκατομμύρια δολάρια που είχε αποστείλει ο πρώην υπουργός στους δικηγόρους του μέσω Ελβετίας, έξι βίλες στη Νότια Φλόριντα, πολυτελή αυτοκίνητα, ένα σούπερ γιοτ και 14 άλογα κούρσας. Ο Αντράντε εκτίει δεκαετή ποινή κάθειρξης στις ΗΠΑ. 

Την ίδια ώρα όπως αναφέρει η Miami Herald, πρώην στελέχη του καθεστώτος έχουν αγοράσει βίλες σε ακριβές περιοχές της πόλης, ξεπλένοντας έτσι χρήμα το οποίο απέκτησαν παρανόμως.

Σημειώνεται ότι προ μηνός, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επικήρυξε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας με την κατηγορία της «ναρκο-τρομοκρατίας». 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσφέρει αμοιβή ύψους έως και 15 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Μαδούρο. 

O γενικός εισαγγελέας Γουίλιαμ Μπαρ ανακοίνωσε τις κατηγορίες εναντίον του Μαδούρο, κατηγορώντας τον για συνομωσία με μια φατρία αντιφρονούντων της αριστερής κολομβιανής αντάρτικης ομάδας FARC προκειμένου «να πλημμυρίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με κοκαΐνη».

«Ενώ ο λαός της Βενεζουέλας υποφέρει, αυτός ο ιππότης... τροφοδοτεί τις τσέπες του», δήλωσε ο Μπαρ για τον Μαδούρο και για τους υπόλοιπους που κατηγορήθηκαν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας και ο ανώτατος δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.