Γενική καραντίνα εξετάζει η Μέρκελ - Σκληρότερα μέτρα στη Γαλλία

Γενική καραντίνα εξετάζει η Μέρκελ - Σκληρότερα μέτρα στη Γαλλία

Γενικό lockdown εξετάζει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, σύμφωνα με την Bild, προτίθεται να εναρμονίσει τα υφιστάμενα μέτρα για τον κορονοϊό σε ομοσπονδιακό επίπεδο

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι περιορισμοί των επαφών και το κλείσιμο σχολείων και παιδικών σταθμών, καθώς και το «λουκέτο» στις δημόσιες συγκοινωνίες. «O λόγος είναι ο φόβος της εξάπλωσης της μετάλλαξης Β117 του κορονοϊού», αναφέρει η εφημερίδα Bild.

Αυτό αναμένεται να γίνει σε μια πρόωρη διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων την επόμενη εβδομάδα, πιθανόν στις 20 Ιανουαρίου. 

Η Ά. Μέρκελ εξετάζει επίσης μέτρα για το κλείσιμο των τοπικών και υπερτοπικών δημόσιων συγκοινωνιών, ωστόσο, ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τις τελικές ενέργειες της κυβέρνησης.

Οι ειδικοί στη Γερμανία ζητούν πιο σκληρά μέτρα, στο πλαίσιο του lockdown και επισημαίνουν ότι οι κανόνες είναι πιο χαλαροί και οι πολίτες ταξιδεύουν περισσότερο απ’ ό,τι τον Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι οι γερμανικές αρχές έχουν επιβάλλει περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές, κλειστά σχολεία και περιορισμένα ταξίδια στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Ωστόσο οι κανόνες δεν εφαρμόζονται ενιαία σε όλα τα κρατίδια. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα μέτρα δεν επαρκούν, καθώς δεν οδηγούν σε πλήρες lockdown, ενώ υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ήδη το τελευταίο 24ωρο η Γερμανία ανακοίνωσε ρεκόρ 1.244 θανάτων από τον ιό.

Σκληραίνει το lockdown στη Γαλλία

Σε καθεστώς αυστηρότερου lockdown μπαίνει η Γαλλία, με την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ., που ίσχυε ήδη σε 25 περιοχές, να επεκτείνεται από το Σάββατο και για τουλάχιστον 15 μέρες σε όλη τη χώρα.

Σε συνέντευξή Τύπου που έδωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζ. Καστέξ, τόνισε πως οι εξαιρέσεις θα είναι ίδιες με αυτές που ήδη ισχύουν. Όπως διευκρίνισε, «δεν θα είναι δυνατή η έξοδος για προσωπικούς λόγους. Όλα τα εμπορικά καταστήματα ή οι υπηρεσίες που είναι ανοιχτές στο κοινό θα κλείνουν στις 6 μ.μ.», προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση της αυστηρής συμμόρφωσης των πολιτών με τα μέτρα.

«Το μέτρο αυτό έχει μια υγειονομική αποτελεσματικότητα», είπε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, παραθέτοντας παραδείγματα περιφερειών που έχουν εφαρμόσει ήδη την απαγόρευση και είδαν τα νέα κρούσματα να μειώνονται στο μισό.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης αυστηρότερες προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα. Συγκεκριμένα, όλοι οι ταξιδιώτες για να εισέλθουν στη Γαλλία θα πρέπει να έχουν αρνητικό covid-τεστ. Στη συνέχεια, θα πρέπει να μπουν σε επταήμερη καραντίνα και μετά να υποβληθούν εκ νέου σε τεστ.

Η επιδημιολογική εικόνα είναι πιο άσχημη στη δυτική Γαλλία, σημείωσε ο Καστέξ. «Η κατάσταση δεν απαιτεί να θέσουμε σε εφαρμογή άλλους περιορισμούς», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου. Ωστόσο, επισήμανε ότι αυτή η επιλογή βρίσκεται στο τραπέζι αν τα πράγματα χειροτερέψουν.

Ανοιχτά τα σχολεία, εξετάζεται διεύρυνση του ωράριο καταστημάτων

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά στη Γαλλία, με τους μαθητές Λυκείων να πηγαίνουν σε γκρουπ παρακολουθώντας πότε από κοντά και πότε μέσω τηλεκπαίδευσης τα μαθήματά τους.

Οι γαλλικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να διευρύνουν το ωράριο των καταστημάτων κατά την μεσημεριανή ανάπαυλα, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες των δύο επιπλέον ωρών αυστηρής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Επιπλέον, τα εστιατόρια δεν θα ανοίξουν στις 20 Ιανουαρίου, όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας περιέγραψε την κατάσταση με την πανδημία ως μια κατάσταση που είναι υπό έλεγχο και σε καλύτερο σημείο από αυτό των γειτονικών χωρών, ωστόσο τόνισε ότι είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει καθώς ο ιός βρίσκεται παντού.

Παράλληλα τόνισε πως η μεταδοτικότητα από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι ακόμη πιο επικίνδυνες.