Βέττας: Στο δεύτερο μισό του έτους η αποκλιμάκωση των τιμών

Βέττας: Στο δεύτερο μισό του έτους η αποκλιμάκωση των τιμών

Την εκτίμηση ότι στο τέλος της χρονιάς ο πληθωρισμός θα είναι διαχειρίσιμο μέγεθος καθώς με τα σημερινά δεδομένα θα είναι συνολικά στο 2% και την αισιοδοξία πως από το δεύτερο μισό του χρόνου θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν αυξηθεί, εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Όπως είπε, στο πρώτο μισό της χρονιάς αναμένεται οι τιμές να «τρέχουν» αρκετά γρήγορα, 4% και 5%, ενώ στο δεύτερο μισό του έτους θα έρθει η εξισορρόπηση, υπογραμμίζοντας πως «όταν η Οικονομία περνά από μια βαθιά ύφεση σε μια έντονη ανάκαμψη, σίγουρα στην αρχή οι τιμές “τσιμπάνε” και έχει σημασία πως θα γίνει ο χειρισμός ώστε να μην αποκτήσει αυτό μόνιμα χαρακτηριστικά, καθώς «δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τον πληθωρισμό για τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Ο ίδιος μίλησε για πολλαπλή πίεση που μπορεί να νιώσουν τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις στις τιμές, καθώς «τα τελευταία 15 χρόνια είχαμε ξεχάσει το θέμα του πληθωρισμού» λόγω του ευρώ, και από τη μείωση του κόστους χρήματος προς το μηδέν, που έκαναν οι κεντρικές τράπεζες ώστε να πέσουν τα επιτόκια. Από τη στιγμή που το χρήμα έχει πλέον μηδενικό κόστος, αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση και τις τιμές.

Οι προσδοκίες βελτιώνονται

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του ΙΟΒΕ, «είχαμε μικρή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο, αλλά είχαμε και μια σχετικά σημαντικότερη βελτίωση τον Ιανουάριο», επομένως, «συνολικά τους τελευταίους μήνες, το κλίμα, οι προσδοκίες κατά μέσο όρο βελτιώνονται», σύμφωνα με τον Ν. Βέττα.

Αναφορικά, όμως, με το «εάν θα είναι περισσότερο ή λιγότερο εύκολα τα πράγματα για την τσέπη μας τους επόμενους μήνες, φυσικό είναι να υπάρχουν κάποιες διακυμάνσεις. Τα πιο τελευταία στοιχεία δείχνουν μια αισιοδοξία από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Και τα νοικοκυριά φαίνεται ότι έχουν μικρή βελτίωση, αν και έχουν υστέρηση γιατί αρχίζουν να σκέφτονται ότι τελειώνει η κρίση της πανδημίας αλλά ενδεχομένως μας έρχεται ο πληθωρισμός, ακριβαίνει η ενέργεια, η οποία έχει αρχίσει και αποτυπώνεται σιγά-σιγά. Από τη στιγμή που συζητείται στη δημόσια σφαίρα, έχει περάσει και στις προσδοκίες σε έναν βαθμό, αλλά θα το δούμε πώς θα εξελιχθεί το επόμενο τρίμηνο».