Βερολίνο καλεί Ουάσινγκτον σε διαπραγματεύσεις για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Βερολίνο καλεί Ουάσινγκτον σε διαπραγματεύσεις για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Γερμανία καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να συζητήσουν με τους Ευρωπαίους τις συνέπειες του σχεδίου επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, έτσι ώστε να μην πληγούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. «Η απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες να τιμωρήσουν επίσης ευρωπαϊκές εταιρείες με τις αποκαλούμενες εξωχώριες κυρώσεις δεν γίνεται αποδεκτή», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Brigitte Zypries.

«Θα επιθυμούσαμε πολύ η κυβέρνηση των ΗΠΑ να καθήσει μαζί μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεργασθεί για την εξεύρεση μίας λύσης αποδεκτής από όλες τις πλευρές», πρόσθεσε η ίδια, σχολιάζοντας την κλιμάκωση των διπλωματικών κινήσεων «tit for tat» που πυροδότησε η απόφαση του Κογκρέσου για την μονομερή επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οδηγώντας τη Μόσχα να προβεί σε αντίποινα και να περικόψει κατά 60% το διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ στη χώρα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Donald Trump θα επικυρώσει το σχετικό νομοσχέδιο, που προβλέπει νέο πακέτο κυρώσεων σε απάντηση στην ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ και στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί, όμως, ότι τα αμερικανικά μέτρα θα πλήξουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, κυρίως εκείνες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα. Ειδικά η γερμανική κυβέρνηση και στελέχη του επιχειρηματικού τομέα θεωρούν ότι οι νέες κυρώσεις θα εμποδίσουν γερμανικές εταιρίες να συμμετάσχουν σε προγράμματα κατασκευής αγωγών που θεωρούν ότι είναι κρίσιμα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η ανησυχία του Βερολίνου είναι, μάλιστα, τόσο έντονη ώστε τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν διαρροές ακόμη και για αντίμετρα της Ε.Ε. κατά των ΗΠΑ σε περίπτωση που αυτές επιμείνουν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που αφορούν άμεσα και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Angela_Merkel_and_Donald_Trump_in_the_Oval_Office,_March_2017.jpg