8ος χρόνος, ημέρα 2279η
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

Βερολίνο και Παρίσι καλούν όλες τις πλευρές να σεβαστούν την εκεχειρία στην Ουκρανία

Βερολίνο και Παρίσι καλούν όλες τις πλευρές να σεβαστούν την εκεχειρία στην Ουκρανία
Ap Images

Η Γερμανία και η Γαλλία κάλεσαν τόσο τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις όσο και τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να σεβαστούν πλήρως την αποκατάσταση της εκεχειρίας, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα Πέμπτη τα υπουργεία Εξωτερικών των δυο χωρών.

«Καλούμε τις πλευρές να σεβαστούν την εκεχειρία και να συνεχίσουν τις συζητήσεις για περαιτέρω βήματα στον ανθρωπιστικό τομέα, όπως π.χ. το άνοιγμα των σημείων διέλευσης και η ανταλλαγή κρατουμένων, μαζί με τα υπόλοιπα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Παρισιού του 2019», αναφέρεται στην ανακοίνωση των δύο υπουργείων.

Το καθεστώς εκεχειρίας

Χθες Τετάρτη ο ειδικός εκπρόσωπος του προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία και στην Ομάδα Επαφής, Μίκο Κίνουνεν, ανακοίνωσε ότι η Ομάδα Επαφής για τη διευθέτηση στην ανατολική Ουκρανία συμφώνησε στο να επανέλθει η τήρηση του καθεστώτος της εκεχειρίας στο Ντονμπάς.

Στην ανακοίνωση του ΟΑΣΕ επισημαίνεται ότι «οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να τηρήσουν πλήρως την συμφωνία για την ενίσχυση του καθεστώτος εκεχειρίας της 22 Ιουλίου του 2020».