8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Βερολίνο: Αγοράζει 60 ελικόπτερα Σινούκ για αντικατάσταση γερασμένου στόλου

Βερολίνο: Αγοράζει 60 ελικόπτερα Σινούκ για αντικατάσταση γερασμένου στόλου

Η Γερμανία θα αγοράσει 60 ελικόπτερα Chinook βαρέων μεταφορών από την αμερικανική Boeing για να αντικαταστήσει τον γερασμένο στόλο των CH-53 που διαθέτει, ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ σήμερα.

Η απόφαση αυτή του Βερολίνου συνιστά πλήγμα για την ανταγωνίστρια εταιρεία Lockheed Martin, που διεκδικούσε επίσης τη σύμβαση.

«Με αυτό το μοντέλο ενισχύουμε τη δυνατότητά μας να συνεργαζόμαστε στην Ευρώπη», είπε η Λάμπρεχτ σε ομιλία της στη Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή)

Με βάση τον προηγούμενο σχεδιασμό, ο γερμανικός στρατός (Μπούντεσβερ) επρόκειτο να αγοράσει 45-60 ελικόπτερα βαρέος τύπου έναντι 4 δισεκ. ευρώ, τα οποία επρόκειτο να παραδοθούν μεταξύ 2023-29. Η Boeing και η Sikorsky (που ανήκει στη Lockheed Martin) είναι οι μοναδικές δυτικές εταιρείες που διαθέτουν τέτοιου τύπου στρατιωτικά ελικόπτερα.

Ο γερμανικός στρατός χρησιμοποιεί τα CH-53 από τη δεκαετία του 1970 και σκοπεύει να τα παροπλίσει μέχρι το 2030.

Ο Μπούντεσβερ βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα παλαιού τύπου CH-53 στην αποστολή του στο Αφγανιστάν, κατά την οποία όμως αποκαλύφθηκαν και οι αδυναμίες των γερασμένων ελικοπτέρων τα οποία χρειάζονταν πολλές εργασίες συντήρησης για να συνεχίσουν να πετούν.