Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο ψάχνει για ιδιώτες να αναλάβουν την εξόρυξη πετρελαίου

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο ψάχνει για ιδιώτες να αναλάβουν την εξόρυξη πετρελαίου

Η κυβέρνηση Μαδούρο στη Βενεζουέλα, υπό το βάρος της κατάρρευσης της παραγωγής πετρελαίου, βρίσκεται σε συζητήσεις με μικρούς εγχώριους εργολάβους προκειμένου να λειτουργήσουν πεδία που ανήκουν στην κρατική εταιρεία PDVSA, ενώ οι τελευταίοι σε αντάλλαγμα θα μπορούν να εισπράξουν μέρος των εσόδων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters δεν είναι σαφές εάν κάποια εταιρεία υπέγραψε τις υπό συζήτηση συμβάσεις. Οποιαδήποτε απόπειρα ανοίγματος στον αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των απειλών κυρώσεων από την Ουάσινγκτον.

Μέχρι στιγμής, εταιρείες που δείχνουν ενδιαφέρον είναι η S&B Terra Marine Services, που εδρεύει κοντά στη λίμνη Μαρακαιμπο στη δυτική Βενεζουέλα και η Arco Services, που εδρεύει στην ανατολική πολιτεία Μοναγκας, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο ο Μαδουρο ανακοίνωσε ότι θα μπορούν να λειτουργούν στο εξής ιδιωτικά βενζινάδικα στη Βενεζουέλα, τα οποία ήταν κρατικά.

Πριν λίγο καιρό έγινε γνωστό άλλωστε ότι η χώρα κατέγραψε τη χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου εδώ και οκτώ δεκαετίες καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 376.500 βαρέλια την ημέρα το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon και εσωτερικά έγγραφα από την κρατική εταιρεία PDVSA.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται αυτά τα στοιχεία, οι εξαγωγές αργού της Βενεζουέλας μειώθηκαν κατά 37,5% το 2020 σε 626.534 βαρέλια την ημέρατο χαμηλότερο σε 77 χρόνια. Η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη για τις εισαγωγές καυσίμων, η οποία έφτασε το 51% σε σύγκριση με το 2019.

Οι ειδικοί του ενεργειακού σκηνικού αναφέρουν πως η κυβέρνηση του  Μαδουρο δεν έχει τους πόρους που απαιτούνται ώστε να εισάγει τα βασικά συστατικά της διύλισης πετρελαίου και να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Τα στοιχεία μάλιστα από την ClipperData μια εταιρεία αναλύσεων πετρελαίου ανέφεραν για παράδειγμα ότι τον Μάρτιο του 2020, η Βενεζουέλα εισήγαγε 48.000 βαρέλια διύλισης πετρελαίου από 179.000 βαρέλια τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας στο πλαίσιο της άσκησης πίεσης στον δικτάτορα της χώρας, Νικολάς Μαδούρο. Τα αμερικανικά διυλιστήρια σταμάτησαν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα και η σύμμαχός της Κίνα έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας.