Βενεζουέλα: Μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ενόπλων κοντά στα σύνορα με την Κολομβία

Βενεζουέλα: Μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ενόπλων κοντά στα σύνορα με την Κολομβία

Εκτενείς μάχες ξέσπασαν ανάμεσα στον στρατό της Βενεζουέλας και μέλη ένοπλης οργάνωσης σε περιοχή που γειτονεύει με την Κολομβία, δήλωσε χθες Κυριακή τοπικός αξιωματούχος.

Οι εχθροπραξίες, στην πολιτεία Απούρε (νοτιοδυτικά), είχαν πολλά θύματα, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Αραουκίτα, ο Ετελίβαρ Τόρες.

Χθες Κυριακή «ξυπνήσαμε, εμείς οι κάτοικοι στην Αραουκίτα, από τις εκρήξεις» που οφείλονταν σε πλήγματα από «την (Πολεμική) Αεροπορία της Βενεζουέλας», οι οποίες συνεχίζονταν μέχρι το απόγευμα, είπε ο τοπικός αιρετός σε τοπικά ΜΜΕ, προσθέτοντας ότι υπάρχει «μεγάλος αριθμός τραυματιών και νεκρών». Δεν έδωσε πιο συγκεκριμένο απολογισμό.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο σοσιαλιστής Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε από την πλευρά του στη δημόσια τηλεόραση ότι ο στρατός συγκρούστηκε με μέλη ένοπλης οργάνωσης της Κολομβίας, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με εξόριστο αξιωματικό του στρατού της Βενεζουέλας που ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, η επίθεση έγινε εναντίον καταυλισμού αποστατών της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP).

Η Βενεζουέλα και η Κολομβία, τα σύνορα των οποίων έχουν μήκος 2.200 χιλιόμετρα, έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις τους αφότου η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε αναγνώρισε ως νόμιμο πρόεδρο τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τον Χουάν Γκουαϊδό, τον Ιανουάριο του 2019.

Η κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε κατηγορεί συχνά αυτή του Νικολάς Μαδούρο ότι προσφέρει καταφύγιο σε μέλη της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και αποστάτες των FARC, που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 κι έχουν ξαναπάρει τα όπλα.

Το Καράκας το διαψεύδει.

AP Photo/Fernando Llano