ΓΔ: 907,29 0,21 (0,02 %)

Τζίρος: 45,58 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2024η
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,29 0,21 (0,02 %)

Τζίρος: 45,58 εκατ. €   RT

Βενεζουέλα: Καταδικάστηκαν για «διαφθορά» έξι στελέχη της πετρελαϊκής Citgo με έδρα τις ΗΠΑ

Βενεζουέλα: Καταδικάστηκαν για «διαφθορά» έξι στελέχη της πετρελαϊκής Citgo με έδρα τις ΗΠΑ

Ένα δικαστήριο στη Βενεζουέλα έκρινε έξι στελέχη της Citgo του παραρτήματος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου με έδρα τις ΗΠΑ ένοχους για διαφθορα, καταδικάζοντας τους σε 8 έως 14 χρόνια φυλάκιση, σε εξέλιξη που αναμένεται να επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Καράκας.

Τα στελέχη της Citgo του παραρτήματος της PDVSA της κρατικής πετρελαϊκής της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ, συνελήφθησαν από τις αρχές της χώρας, το 2017 οπότε και ταξίδεψαν στο Καράκας για συνάντηση με αξιωματούχους της «μητρικής» εταιρείας. 

Οι εισαγγελείς του Μαδουρο τους κατηγόρησαν χωρίς αποδείξεις για σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων το οποίο θα είχε κόστος 4 δισ. δολάρια για την PDVSA.

Οι οικογένειες των «CITGO 6» -πέντε εκ των οποίων είναι Αμερικανοί πολίτες με καταγωγή από το Τέξας και τη Λουιζιάνα- κατήγγειλαν ότι οι συγγενείς τους κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες, σε μια στρατιωτική φυλακή.

Την Παρασκευή, ο Μαικ Πομπεο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε: «Έχοντας ήδη περάσει πάνω από τρία χρόνια αδίκως κρατούμενοι στη Βενεζουέλα για αυτές τις περίεργες κατηγορίες, την πλειοψηφία του χρόνου σε φρικτές συνθήκες φυλακής, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να επιστρέψουν αμέσως στις Ηνωμένες Πολιτείες».