Βελτίωση στα 2/3 των ασθενών που έλαβαν ρεμδεσιβίρη
Κορονοϊός

Βελτίωση στα 2/3 των ασθενών που έλαβαν ρεμδεσιβίρη

Περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 εμφάνισαν βελτίωση της κατάστασης τους μετά τη θεραπεία τους επί δέκα μέρες με το υπό δοκιμή φάρμακο ρεμδεσιβίρη (remdesivir) της εταιρείας Gilead Sciences, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη σε 61 ασθενείς (οι 30 ήσαν διασωλημένοι) σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Καναδά και Ιαπωνία.

Δεδομένα κλινικών δοκιμών του Remdesivir υπέδειξαν πως το 68% των ασθενών που είχαν διαγνωσθεί με κορονοϊό (COVID-19) και ήταν σε σοβαρή κατάσταση παρουσίασαν καλύτερη εικόνα, το 15% επιδεινώθηκε και το 13% από αυτούς πέθανε.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το «New England Journal of Medicine», παρ' όλο που η εν λόγω μελέτη είχε περιορισμούς που αποκλείουν «οριστικά συμπεράσματα», επισημαίνει πως το Remdesivir «μπορεί να έχει κλινικό όφελος σε ασθενείς με σοβαρή μορφή του COVID-19».

Στην έκθεση υπογραμμίζεται, ακόμα, ότι -μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονταν με σοβαρή μορφή του COVID-19- οι οποίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία με Remesivir, παρατηρήθηκε κλινική βελτίωση σε 36 από 53 ασθενείς ή 68%. Η μέτρηση της αποτελεσματικότητας, βέβαια, θα απαιτήσει συνεχείς τυχαίες ελεγχόμενες δοκιμές με εικονικό φάρμακο Remdesivir.

Η δοκιμή, με τη χορηγία της Gilead Sciences, βασίστηκε σε δεδομένα από 22 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στις ΗΠΑ, 22 στην Ευρώπη ή στον Καναδά και εννέα στην Ιαπωνία. Όλοι είτε τοποθετήθηκαν σε μηχανικούς αναπνευστήρες είτε έλαβαν συμπληρωματικό οξυγόνο.

Η Gilead δεσμεύεται να διασφαλίσει υπεύθυνη πρόσβαση στο remdesivir, τώρα και μετά από μια δυνητική έγκριση. Εκτός από τις κλινικές μελέτες, στις οποίες έχει διαθέσει δωρεάν φάρμακο, το remdesivir έχει ήδη χορηγηθεί δωρεάν για τη θεραπεία περισσότερων από 1.700 ασθενών, στο πλαίσιο προγράμματος εξατομικευμένων αιτημάτων παρηγορητικής φροντίδας, ενώ, ήδη, ξεκινά σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, (δωρεάν) πρόγραμμα διευρυμένης πρόσβασης, προκειμένου να επιταχύνει την πρόσβαση στο φάρμακο για τους ασθενείς που δυνητικά μπορούν να ωφεληθούν από τη θεραπεία.

Πηγή:; ΑΠΕ-ΜΠΕ