Βελτίωση για τον PMI της Ευρωζώνης μετά το τέλος των lockdown

Βελτίωση για τον PMI της Ευρωζώνης μετά το τέλος των lockdown

Καλύτερη από την αναμενόμενη ήταν η επίδοση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη ή αλλιώς του σύνθετου δείκτη PMI της Ευρωζώνης, καθώς η συρρίκνωση κινήθηκε σε χαμηλότερο ρυθμό από την συρρίκνωση ρεκόρ που καταγράφηκε τον Απρίλιο.

Σε μια προσπάθεια της ευρωπαϊκής οικονομίας να σταθεί και πάλι στα πόδια της, η άνοδος τόσο στον κλάδο της μεταποίησης όσο και των υπηρεσιών αποτελούν αισιόδοξα στοιχεία, αν και ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι ακόμα μακρύς.

Ειδικότερα, στη μεταποίηση ο ΡΜΙ βρέθηκε στις 39,5 μονάδες από 33,4 τον Απρίλιο, ενώ ο ΡΜΙ υπηρεσιών ανήθλε στις 28,7 μονάδες από 12,0 έναν μήνα πριν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος PMI άφησε πίσω του το χαμηλό όλων των εποχών με 13,6 μονάδες τον Απρίλιο και επανήλθε στις 30,5 μονάδες τον Μάιο με τους αναλυτές να κάνουν εκτιμήσεις για 24 μονάδες. Ο δείκτης παραμένει πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο των 50 μονάδων, καταγράφοντας τρίτη διαδοχική μηνιαία πτώση ενώ συνεχίζει να έχει έναν ρυθμό συρρίκνωσης που υπερβαίνει κάθε μεταβολή που έχει υπάρξει πριν την εμφάνιση του COVID-19.

Το προηγούμενο χαμηλό των 36,2 μονάδων είχε σημειωθεί κατά την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης τον Φεβρουάριο του 2009.

«Το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου αναμένεται να υποχωρήσει με πρωτοφανή ρυθμό, περίπου 10% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο. Η άνοδος του ΡΜΙ ενισχύει τις προσδοκίες, σύμφωνα με τις οποίες η ύφεση θα πρέπει να συνεχίσει να μετριάζεται, καθώς οι περιορισμοί καταργούνται όσο πλησιάζει το καλοκαίρι», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

«Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης χαλάρωσαν τα μέτρα περιορισμού του COVID-19 τον Μάιο, συμβάλλοντας στη συγκράτηση του συνολικού ρυθμού οικονομικής ύφεσης», πρόσθεσε.

«Μια πρόσθετη ανησυχία είναι ότι η ζήτηση είναι πιθανό να παραμείνει εξαιρετικά ασθενής για παρατεταμένη περίοδο, ασκώντας περαιτέρω πίεση στις επιχειρήσεις ώστε να προχωρήσουν σε πιο μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας, καθώς σιγά σιγά λήγουν και τα κρατικά προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας. Αναμένουμε λοιπόν ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά σχεδόν 9% το 2020, ενώ για μια πλήρη ανάκαμψη θα χρειαστούν αρκετά χρόνια».

Διαβάστε ακόμα:

PMI: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη