Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στην Κερατέα

Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στην Κερατέα

Βελτιωμένη παρουσιάζεται η εικόνα της πυρκαγιάς που είχε οδηγήσει στην εκκένωση περιοχών και στην κήρυξη του δήμου Σαρωνικού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς πλέον οι επιχειρήσεις κατάσβεσης έχουν προχωρήσει σημαντικά έπειτα από τη μείωση της έντασης των ανέμων τις βραδινές ώρες.

Ωστόσο, η έκταση της φωτιάς και το γεγονός πως υπάρχουν μικροεστίες και όχι ενιαίο μέτωπο κοντά σε κατοικημένες περιοχές καθιστά απαραίτητη την παραμονή του συνόλου των δυνάμεων της πυροσβεστικής για όλη την διάρκεια της νύχτας. Πρόκειται για 117 πυροσβέστες, 7 ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 35 οχήματα. Επίσης συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σημειώνεται ότι θα ερευνηθεί και το ενδεχόμενο του εμπρησμού, καθώς με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, μετέβη κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού στην περιοχή.

Σημειώνεται, επίσης, ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία σχεδόν σε όλα τα σημεία των λεωφόρων Αθηνών - Σουνίου και Καραμανλή, ενώ έχει διακοπεί σε τμήματα των λεωφόρων Αναβύσσου (από το ύψος των οδών Αριστοδήμου και Αιγιαλείας), Καλυβίων (από την οδό Ολύμπου) και Λαυρίου (από την Βρυούλων).

Νωρίτερα, η φωτιά που ξεκίνησε από τα Καλύβια Αττικής έφτασε οποία είχε φτάσει στον οικισμό Όλυμπος και έκαψε σπίτια, με το πύρινο μέτωπο να συνεχίζει προς την Ανάβυσσο, για την οποία δόθηκε εντολή να εκκενωθεί, όπως και η Παλαιά Φώκαια.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέστειλε μήνυμα από το 112 απέστειλε λίγο μετά τις 16:45, καλώντας τους κατοίκους της Αναβύσσου να εκκενώσουν την περιοχή, καθώς στο σημείο καίει μεγάλη φωτιά η οποία έχει φτάσει και στα πρώτα σπίτια. Νωρίτερα, προειδοποίηση και εντολή μέσω του 112 είχε σταλεί προκειμένου να εκκενωθούν και οι οικισμοί Άγιος Παντελεήμονας και Άρης Σαρωνίδας.

Προληπτικά είχε εκκενωθεί και ο Όλυμπος, αφού η φωτιά κινείτο προς τον οικισμό με μεγάλη ταχύτητα, καθώς και οι οικισμοί Φέριζα, οικισμός Αγροτικής Τράπεζας και Αγιασμόθι. Επίσης, εκκενώθηκε το Οικοτροφείο Αργώ όπου βρίσκονταν 27 παιδιά τα οποία μετέβησαν στο γήπεδο της Παλαιάς Φώκαιας.

Όπως περιέγραψε ο δήμαρχος Σαρωνικού μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι κάτοικοι του οικισμού Όλυμπος ενημερώθηκαν με μεγάφωνα να φύγουν από τα σπίτια τους. 

«Να εκκενωθεί άμεσα! Άμεσα! και όλα τα άλλα τα λέμε μετά», τόνισε ο κ. Φιλίππου χαρακτηριστικά. Το μόνο καλό, όπως είπε ο δήμαρχος, είναι ότι δεν υπάρχει δάσος στην περιοχή αλλά η έκταση είναι χορτολιβαδική.

Άνδρες της αστυνομίας πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν βρίσκονταν πολίτες ακόμη στις οικίες τους ενώ βοηθούσαν και ηλικιωμένους να απομακρυνθούν από τον οικισμό.

Οι αρχές προχώρησαν και στην προληπτική εκκένωση οικοτροφείου με 30 παιδιά στην ίδια περιοχή, τα οποία και μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο. Μιλώντας στο protothemagr o δήμαρχος Σαρωνικού τόνισε ότι «οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες». Ανέφερε ακόμη πως η φωτιά έχει μπει μέσα στον οικισμό Φέριζα.