Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στα Γεράνια Όρη - Νέα πυρκαγιά στη Ζάκυνθο

Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στα Γεράνια Όρη - Νέα πυρκαγιά στη Ζάκυνθο

Σε εξέλιξη παραμένει για τρίτη ημέρα η πυρκαγιά στα Γεράνια Όρη, ωστόσο τις τελευταίες ώρες η εικόνα της παρουσιάζει βελτίωση, με δύο μέτωπά της, το ένα προς τους Αγίους Θεοδώρους και το άλλο προς Αλεποχώρι, να έχουν ανακοπεί.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής, δυνάμεις τις υπηρεσίας θα συνεχίσουν να επιχειρούν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Ωσστόσο, νεά πυρκαγιά ξεσπασε το βράδυ σε δασική έκταση στη περιοχή της Λιθάκιας Ζακύνθου. Η φωτιά έχει πάρει μεγάλη έκταση, αλλά βρίσκεται μακρυά από κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχειρούν για την κατάσβεσή της έξι οχήματα με δώδεκα άντρες. Η περιοχή είχε δοκιμαστεί πέρυσι κατά την διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών που είχαν κάψει το νησί της Ζακύνθου.

Επίσης, πυρκαγιά, που είναι σε εξέλιξη, εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα σε οικόπεδο με ξερά χόρτα στην περιοχή Ριζάρη στη Νέα Μάκρη. Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούν αυτή την ώρα για την κατάσβεση της φωτιάς 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Νωρίτερα σήμερα, μικρές αναζωπυρώσεις είχαν παρατηρηθεί στην περιοχή του Νέου Βουτζά, ωστόσο πλέον το δεν φαίνεται να εμπνέει ανησυχία. Στο σημείο επιχειρούσαν σήμερα δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 196 άνδρες, 96 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο, 6 εθελοντικά οχήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα είχε σηκωθεί και ένα ελικόπτερο για να βοηθήσει στο έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με την προηγούμενη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η εικόνα που παρουσίαζαν το απόγευμα τα σημαντικότερα μέτωπα στα οποία επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν εξής:

I. στην περιοχή Αέρας στα Γεράνια Όρη η πυρκαγιά εξελίσσεται στον ορεινό όγκο και στην κατάσβεσή της επιχειρούν 228 πυροσβέστες με 114 οχήματα και 56 άτομα πεζοπόρο,13 οχήματα ΟΤΑ, 10 βυτιοφόρα οχήματα και 5 μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχειρούν 6 Ε/Π και 4 Α/Φ.

II. στη περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας - Πικερμίου Αττικής λαμβάνουν μέρος 196 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές και 1 Ε/Π.

Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές:

- Στο Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας
- Στο Μετόχι Βρυσσών, στα Χανιά Κρήτης.
- Στο Κακόπετρο Πλατανιά Χανίων

Στις πυρκαγιές της Αττικής συνδράμουν 64 πυροσβέστες με 2 οχήματα από την Κύπρο καθώς και 2 A/Φ από την Ιταλία, ενώ αναμένεται βοήθεια και από τη Ρουμανία. Οι δυνάμεις αυτές έχουν κινητοποιηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Υπό μερικό έλεγχο παραμένει η φωτιά στη Λευκίμη Σουφλίου

Υπό μερικό έλεγχο παραμένει η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, από πτώση κεραυνού, στην περιοχή της Λευκίμης του δήμου Σουφλίου. Στο σημείο παραμένουν επιχειρώντας στην κατάσβεση 11 πυροσβεστικά οχήματα και 36 άτομα. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, οι φλόγες έχουν κάψει περίπου 200 στρέμματα πευκοδάσους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ