7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

«Βέλη» της αμερικανίδας αντιπροέδρου κατά της Κίνας από τη Σιγκαπούρη

«Βέλη» της αμερικανίδας αντιπροέδρου κατά της Κίνας από τη Σιγκαπούρη
AP Images

Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις επανέλαβε σήμερα Τρίτη στη Σιγκαπούρη τις αμερικανικές κατηγορίες σχετικά με πιέσεις και εκφοβισμούς στη Νότια Σινική Θάλασσα από πλευράς Κίνας, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να ενισχύσει την περιφερειακή συμμαχία εναντίον του Πεκίνου.

Η κινεζική κυβέρνηση «συνεχίζει να ασκεί πιέσεις, να εκφοβίζει και να προβάλλει διεκδικήσεις πρακτικά σε όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα», ανέφερε η Κ. Χάρις κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Σιγκαπούρη, στην οποία επανήλθε σε ήδη διατυπωμένες θέσεις της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν ως προς την πολιτική της στην περιφέρεια της Ασίας.

«Οι ενέργειες του Πεκίνου συνεχίζουν να υπονομεύουν τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και να απειλούν την εθνική κυριαρχία εθνών» της περιοχής, επέμεινε η αμερικανίδα αντιπρόεδρος.

«Θαρραλέα και σωστή η απόφαση για το Αφγανιστάν»

 

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, την οποία χαρακτήρισε «θαρραλέα» και «σωστή», ενώ τόνισε πως η Ουάσινγκτον δίνει τώρα την προτεραιότητα στη συνεχιζόμενη επιχείρηση των ξένων και αφγανών συνεργατών τους μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Οι σκηνές της αμερικανικής εξόδου και η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν με κεραυνοβόλα προέλαση έθεσαν εν αμφιβόλω την ισχύ της υπερδύναμης, με την Ουάσινγκτον να προσπαθεί να καθησυχάσει τους εταίρους της.

Η Κ. Χάρις υποσχέθηκε χθες Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να «διαιωνίσουν» την «δέσμευσή τους» στην Ασία. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ολοκληρώνει σήμερα Τρίτη την επίσκεψή της στη Σιγκαπούρη. Αναμένεται να αφιχθεί στο Βιετνάμ απόψε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ