8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Βέλγιο: Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής στις Βρυξέλλες

Βέλγιο: Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής στις Βρυξέλλες
Shutterstock

Στο βελγικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα ο Ρώσος πρεσβευτής στις Βρυξέλλες μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτονομιστικών εδαφών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Σόφι Βιλμές.

"Με την ενέργεια αυτή, η Ρωσία έκανε τη σκόπιμη επιλογή να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, τις Συμφωνίες του Μινσκ και να προσβάλει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", δήλωσε η υπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο από το γραφείο της.

Η Βιλμές, η οποία συνομίλησε νωρίς το απόγευμα με τον πρεσβευτή Αλεξάντρ Τοκοβίνιν, "υπενθύμισε την έντονη καταδίκη του Βελγίου" και ζήτησε "η Ρωσία να υπαναχωρήσει από την απόφαση αυτή".

Αναφερόμενη στο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ανέφερε πως είναι πράγματι μια πρώτη δέσμη κυρώσεων που μπορεί να ενισχυθεί ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι "ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοιχτός". "Το Βέλγιο αναμένει τώρα ενέργειες από τη Ρωσία και όχι προθέσεις, που να μαρτυρούν την ειλικρινή δέσμευσή της στην αποκλιμάκωση και την αναζήτηση ειρηνικών λύσεων στις τρέχουσες εντάσεις", δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ