Βέλγιο: Στο ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Ρώσος πρέσβης στις Βρυξέλλες

Βέλγιο: Στο ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Ρώσος πρέσβης στις Βρυξέλλες

Στο βελγικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα ο Ρώσος πρεσβευτής στις Βρυξέλλες μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτονομιστικών εδαφών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Σόφι Βιλμές.

"Με την ενέργεια αυτή, η Ρωσία έκανε τη σκόπιμη επιλογή να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, τις Συμφωνίες του Μινσκ και να προσβάλει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", δήλωσε η υπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο από το γραφείο της.

Η Βιλμές, η οποία συνομίλησε νωρίς το απόγευμα με τον πρεσβευτή Αλεξάντρ Τοκοβίνιν, "υπενθύμισε την έντονη καταδίκη του Βελγίου" και ζήτησε "η Ρωσία να υπαναχωρήσει από την απόφαση αυτή".

Έπειτα από μια πρώτη ανακοίνωση στο μακροσκελές διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διευκρίνισε την Τρίτη ότι η Ρωσία αναγνωρίζει την κυριαρχία των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας στο σύνολο των περιοχών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, και όχι μόνο στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό τους.

Η Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει 150.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, κατηγορείται ότι προετοιμάζει επίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον αυτής της χώρας.

Λαμβάνοντας υπόψη τον επικείμενο κίνδυνο, το Κίεβο διέταξε σήμερα την επιστράτευση των εφέδρων του ουκρανικού στρατού ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών και ζήτησε από τους Ουκρανούς πολίτες που βρίσκονται στη Ρωσία, και ανέρχονται σήμερα σε περίπου τρία εκατομμύρια, "να εγκαταλείψουν αμέσως" το έδαφός της.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την Τρίτη νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Τα ονόματα των αξιωματούχων στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις επρόκειτο να δημοσιευτούν απόψε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Είναι πράγματι μια πρώτη δέσμη κυρώσεων που μπορεί να ενισχυθεί ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης", δήλωσε η Βιλμές, την επομένη της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών των άλλων 26 κρατών μελών της ΕΕ.

Αλλά "ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοιχτός", υπογράμμισε επίσης η Σοφί Βιλμές, που διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός του Βελγίου (2019-2020). "Το Βέλγιο αναμένει τώρα ενέργειες από τη Ρωσία και όχι προθέσεις, που να μαρτυρούν την ειλικρινή δέσμευσή της στην αποκλιμάκωση και την αναζήτηση ειρηνικών λύσεων στις τρέχουσες εντάσεις", δήλωσε.

ΑΓ