7ος χρόνος, ημέρα 2104η
Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021

Βέλγιο: Σαράντα εννέα μετανάστες διασώθηκαν στη θάλασσα

Βέλγιο: Σαράντα εννέα μετανάστες διασώθηκαν στη θάλασσα
APimages

Οι βελγικές αρχές διέσωσαν σήμερα το πρωί ανοικτά των ακτών 49 μετανάστες, στην πλειονότητά τους από το Βιετνάμ, οι οποίοι είχαν σκοπό προφανώς να φθάσουν στην Αγγλία με πλεούμενο, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Μπριζ (βορειοδυτικά).

Οι μετανάστες οδηγήθηκαν στην παραλία του Ζιμπρίζ «σε καλή κατάσταση, όμως ορισμένοι παρουσίαζαν ελαφρές ενδείξεις υποθερμίας», διευκρίνισε σε ανακοίνωση η εισαγγελία.

«Σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις, φαίνεται πως το πλεούμενο αναχώρησε από τις γαλλικές ακτές, όμως αυτό θα πρέπει να προσδιοριστεί από την έρευνα», υπογράμμισε.

Η βελγική αστυνομία αναχαιτίζει συχνά γύρω από το λιμάνι του Ζιμπρίζ μετανάστες που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μάγχη κρυμμένοι σε κοντέινερ φορτηγών.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα δεν είναι τόσο συχνές. Η σημερινή χρειάστηκε τη συνδρομή ενός ελικοπτέρου για τον εντοπισμό του πλεούμενου.

Η ειδοποίηση για ένα σκάφος σε κίνδυνο ελήφθη λίγο μετά τις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την εισαγγελία. «Προφανώς, το πλεούμενο έμπαζε νερά, αλλά όλοι βρίσκονταν ακόμη εκεί], προσθέτει.

Τον Οκτώβριο του 2019, τα πτώματα 39 Βιετναμέζων ανακαλύφθηκαν σε κοντέινερ στη βιομηχανική ζώνη Γκρέις, ανατολικά του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μετανάστες είχαν επιβιβασθεί στη βόρεια Γαλλία και είχαν περάσει από το λιμάνι του Ζιμπρίζ.

Τα θύματα πέθαναν από ασφυξία και υπερθερμία λόγω της ζέστης και της έλλειψης οξυγόνου στον κλειστό χώρο του κοντέινερ.

Έρευνες έχουν ξεκινήσει στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στη Βρετανία όπου διεξήχθη μια δίκη το 2020 η οποία κατέληξε στην καταδίκη δύο προσώπων-κλειδιά για τη διακίνηση ανθρώπων.

Πρόσφατα Βιετναμέζοι μετανάστες στεγάστηκαν σε έναν καταυλισμό στην Γκραντ-Σιντ, στη βόρεια Γαλλία.

Περίπου εκατό από αυτούς εκκενώθηκαν στις 6 Μαΐου στη διάρκεια επιχείρησης, ανέφερε σήμερα ο δήμος της πόλης αυτής που είναι κοντά στη Δουνκέρκη.

Οι δημοτικές αρχές διευκρίνισαν πως Βιετναμέζοι μετανάστες καθ΄ οδόν προς την Αγγλία συρρέουν συχνά στις παράκτιες περιοχές, στο πλαίσιο οργανωμένων δικτύων που κάνουν διευθετήσεις ώστε οι άνθρωποι αυτοί να φθάσουν με αεροπλάνο στη Μόσχα, προτού ξεκινήσει το ταξίδι τους διά χερσαίων οδών.

Στο Βέλγιο, μετά τη σημερινή επιχείρηση, ξεκίνησε έρευνα για παράνομη διακίνηση ανθρώπων η οποία ανατέθηκε στην ομοσπονδιακή δικαστική αστυνομία της δυτικής Φλάνδρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ