Βέλγιο: H βρετανική μετάλλαξη μπορεί να κυριαρχήσει ως τον Μάρτιο

Βέλγιο: H βρετανική μετάλλαξη μπορεί να κυριαρχήσει ως τον Μάρτιο

Η νέα βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού θα μπορούσε να αντικαταστήσει όλα σχεδόν τα σημερινά στελέχη του ιού στο Βέλγιο ως το τέλος Φεβρουαρίου, αναφέρει σε έκθεσή της ομάδα επιστημόνων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση της χώρας. 

Η μελέτη που διεξήχθη με επικεφαλής το εργαστήριο ιολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λέβεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για το Βέλγιο, το έχει ήδη ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν θανάτων από τον κορονοϊό στον κόσμο. Η μελέτη βρήκε ότι η βρετανική παραλλαγή του ιού είναι 65% πιο μολυσματική και εξαπλώνεται γρήγορα στη χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Είναι ήδη σαφές ότι η παραλλαγή θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς προβλέπεται να φτάσει το 90% όλων των νεοδιαγνωσμένων λοιμώξεων ως το τέλος Φεβρουαρίου», αναφέρει η έκθεση.

Τα στοιχεία προκαλούν ανησυχία γιατί δείχνουν ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο 1,65 από 1 που είναι σήμερα, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Εμμανουέλ Αντρέ, ένας από τους ιολόγους που ηγήθηκαν της μελέτης, δήλωσε στον βελγικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RTBF ότι το τρίτο κύμα λοιμώξεων έχει ήδη ξεκινήσει στη χώρα που , αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί ένα νέο lockdown.

Το Βέλγιο δεν βρίσκεται σε αυστηρό lockdown, αλλά μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια παραμένουν κλειστά, η τηλεργασία είναι υποχρεωτική και η κυβέρνηση έχει επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ απαγορεύεται στους κατοίκους της χώρας οι διακοπές στο εξωτερικό ως την 1η Μαρτίου.