Βέλγιο: Έρευνες για ύποπτα ακροδεξιά στοιχεία εντός του στρατού

Βέλγιο: Έρευνες για ύποπτα ακροδεξιά στοιχεία εντός του στρατού

Αστυνομικές έρευνες για ύποπτα ακροδεξιά στοιχεία εντός του βελγικού στρατού πραγματοποιήθηκαν σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο.

Οι έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται, πραγματοποιήθηκαν σε τρία στρατόπεδα και οκτώ οικίες στρατιωτικών, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία της χώρας. Αντικείμενο των ερευνών είναι η διερεύνηση για ενδεχόμενη υποκίνηση μίσους και βίας κατά μειονοτήτων, αλλά και για υποκίνηση σε διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών.

Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, οι έρευνες αποτελούν συνέχεια της υπόθεσης του ακροδεξιού στρατιώτη Γιούργκεν Κόνινγς που απειλούσε να σκοτώσει γνωστό Βέλγο ιολόγο και ο οποίος τελικά βρέθηκε νεκρός πριν από μερικούς μήνες σε δάσος του Βελγίου. Ωστόσο, οι σημερινές έρευνες δεν έχουν άμεση σχέση με τον θάνατο του Κόνινγκς, αλλά αναδεικνύουν την έλλειψη επιτήρησης ριζοσπαστικοποιημένων στοιχείων εντός του βελγικού στρατού.

Ύποπτοι για τρομοκρατία

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, οι έρευνες στόχευσαν συγκεκριμένα τέσσερις νεαρούς γαλλόφωνους στρατιώτες που αντάλλαξαν εξτρεμιστικές απόψεις μέσω κοινωνικών δικτύων. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της ότι κανείς δεν έχει οδηγηθεί ακόμα σε ακρόαση. Προς το παρόν οι έρευνες επικεντρώνονται στις προσπάθειες κατάσχεσης του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των κινητών τηλεφώνων των υπόπτων.

«Τα άτομα που δυνητικά εμπλέκονται είναι ύποπτα ότι διέδωσαν ή έθεσαν στη διάθεση του κοινού μηνύματα με σκοπό να υποκινήσουν τη διάπραξη αδικήματος που σχετίζεται με την τρομοκρατία», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία προσθέτει ότι η υπόθεση βρίσκεται στο πλαίσιο κυκλωμάτων «ύποπτων για σύνδεση με την ακροδεξιά».