BBC: Παραιτείται μέχρι τα Χριστούγεννα ο Ντομινίκ Καμινγκς, «στρατηγός» του Μπ. Τζόνσον

BBC: Παραιτείται μέχρι τα Χριστούγεννα ο Ντομινίκ Καμινγκς, «στρατηγός» του Μπ. Τζόνσον

Μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες φιγούρες της βρετανικής πολιτικής σκηνής ο Ντομινίκ Καμινγκς, εξ' απορρήτων σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να παραιτηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC.

Όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο ενημέρωσης, η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν η εκπαραθύρωση του Λι Κέιν, δικού του ανθρώπου και επίσης συμβούλου του πρωθυπουργού, από τη σύντροφό του Μπόρις Τζόνσον, Κάρι Σίμοντς, η οποία κινεί σε μεγάλο βαθμό πια τα νήματα στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η απόφασή του Κέιν αποδίδεται από τους βρετανούς σχολιαστές στις σφοδρότατες αντιδράσεις, που προκάλεσε σε άλλους κυβερνητικούς συμβούλους και πολλούς συντηρητικούς βουλευτές η πληροφορία ότι του προσφέρθηκε η θέση του προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ.

O Κέιν αποτελεί το τελευταίο «θύμα», σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, της διαμάχης ανάμεσα στη Σίμοντς και τον Κάμινγκς, η οποία έγινε ευρέως γνωστή τον Φεβρουάριο, όταν παραιτήθηκε ο Σαγίντ Τζάβιντ από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών. 

Όπως έγραφε τότε η εφημερίδα Daily Mail, η φήμη περί αποπομπής του Τζάβιντ εξόργισε τη Σίμοντς, η οποία ζήτησε από τον πρωθυπουργό και σύντροφο της να αποπέμψει τον Κάμινγκς αντί του υπουργού Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση η διαμάχη αυτή φαίνεται να αντικατοπτρίζει την εσωτερική αναταραχή και τη δυσλειτουργία της Ντάουνινγκ Στριτ, την ώρα που οι νεκροί από κορονοϊό στη Βρετανία ξεπέρασαν τους 50.000.

Εξάλλου νωρίτερα φέτος ένα ταξίδι του Κάμινγκς στη βόρεια Βρετανία εν μέσω lockdown και η άρνηση του Τζόνσον να τον αποπέμψει είχε προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες κυβερνητικές κρίσεις στη Βρετανία φέτος. Οι επικριτές λένε πως ο πρωθυπουργός εξαρτάται σε τέτοιο βαθμό από τον Κάμινγκς, που προτίμησε να ρισκάρει την οργή των πολιτών και των βουλευτών των Συντηρητικών, παρά να χάσει τον πλέον υψηλόβαθμο σύμβουλό του.